FAR FRA USA: Hvorfor han snakker som en ekte amerikaner? Joel Kinnaman bodde i Sverige frem til 2009, men har også amerikansk statsborgerskap. Foto: Andrew Cowie , Afp

«House of Cards»-Joel: Ikke lenger en bad boy

Den svenske «House of Cards»-stjernen Joel Kinnaman (36) både mobbet og ble mobbet i tenårene. Som voksen er han bad boy kun på tv-skjermen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Svenske Joel Kinnaman (36) spiller republikanernes presidentkandidat, Will Conway, i den nye sesongen av «House of Cards» som fredag ble lagt ut på Netflix i sin helhet.

Dermed blir han automatisk, kan man vel si uten å avsløre for mye, den nye fienden til Frank Underwood (Kevin Spacey). En farlig posisjon å inneha … Eller blir det like farlig for Underwood? Er motstanderen hans en skvær fyr – eller like skruppelløs som Underwood selv? Kan Will Conway være den som velter korthuset?

Selv har han postet dette bildet på sin Instagram-konto.

– Det var fantastisk å spille mot Kevin Spacey, sier Kinnaman til New York Post.

– I rollen er han virkelig en tour de force.

Var usikker og full av angst i tenårene

Så hvem er denne karen?

Opprinnelig het han Charles Joel Nordström og ble født i Stockholm i 1979. Han har svensk mor og amerikansk far, som Kinnaman sier at han deler både temperamentet og etternavn med.

– Jeg kan bli temmelig hissig, sier den 189 cm høye svensken til Slate.com.

I det svenske magasinet Café fortalte Joel i 2014 at han var en usikker tenåring som både ble mobbet og var en mobber.

– Jeg hadde en tøff periode mellom tolv og 17 år, og den personen jeg var da er med i nesten hver eneste rolle jeg gjør. Jeg var usikker og full av angst. Man har en periode i livet som definerer en – og tenåringstiden min har blitt fundamentet i mange karakterer for meg.

Til Men’s Fitness sier han dessuten at mange av vennene han vokste opp med ble kriminelle, og i et intervju med Expressen forteller han at kunne være dumdristig og grenseløs som tenåring.

– Jeg har virkelig gjort mye dumt, sier han.

– Da jeg var yngre hadde jeg problemer med politiet. Jeg fikk bot etter å ha havnet i slåsskamp. I dag har jeg roet meg og er ganske snill.

Amerikansk far

Han har amerikansk statsborgerskap og gikk i en engelskspråklig barnehage – derav den perfekte amerikanske uttalen. Siden 2009 har han bodd i USA.

Han ble kjent da han spilte hovedrollen som JW i den svenske trilogien «Snabba cash» basert på krimbøkene til Jens Lapidus og har også spilt tittelrollen i filmen «Robocop». I august er han klar med filmen «Suicide Squad» sammen med Will Smith og Jared Leto.

TITTELROLLEN: Kinnaman på premieren av «Robocop» i Hollywood i februar 2014. Foto: Fred Prouser , Reuters

Hans internasjonale gjennombrudd kom da han spilte den mannlige hovedrollen i krimserien «The Killing», basert på danske «Forbrytelsen». Etterforsker Stephen Holder var en bad boy som seeren ble varm om hjertet av, til tross for feil og mangler.

Til Slate sier han at han alltid ser etter komplekse karakterer som ikke bare er umoralske eller moralske. Uten å avsløre for mye, kan noe av det samme gjelde for «House of Cards»-karakteren hans.

Samboer med svensk modell

I et intervju med AMC i 2011 i forbindelse med «The Killing» forteller Hollywood-baserte Joel at han savner familie og venner og «de svenske kvinnene på den første vårdagen fordi de slår ut i blomst på det mest fantastiske vis».

Nå er han samboer med den svenske modellen og tatovøren Cleo Wattenström i Hollywood Hills, LA. De ble første gang sett sammen i 2014, kort tid etter bruddet med amerikanske skuespilleren Olivia Munn, kjent fra tv-serien «The Newsroom».

På Instagram har begge i ny og ne delt bilder av forholdet, blant annet fra en ferietur i Vestindia i september i fjor. «Gjemmer meg i paradiset med min kjære», skriver Wattenström under sitt bilde.

Danske spiller russisk president

Kinnaman er ikke den eneste skandinaven i «House of Cards». I forrige sesong ble danske Lars Mikkelsen introdusert som den russiske presidenten Petrow. Han er også med i den nye sesongen.

– Til tider var det en ut av kroppen-opplevelse, sa han til VG Helg i et portrettintervju i fjor (krever innlogging).

HOUSE OF CATS: Lars Mikkelsen og katten hans Asbjørn møtte VG Helg hjemme i København i fjor. Foto: Line Møller , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder