GODE VENNER: Tande-P og barnebarnet Amanda er gode venner. - Vi stortrives sammen med henne, den nybakte bestefaren. Foto: Privat

Tande-P: – Lykkelig som bestefar

Ringen er på mange måter sluttet for Alf Tande-Petersen (65). I sommer er han tilbake i NRK radio – der han startet for 41 år siden. I vinter ble han bestefar for først gang.

– Det er stort, sier han om lille Amanda, barnebarnet som til daglig bor i London sammen med mamma og pappa.

– Det er veldig stort. Jeg som alltid har smilt litt av slekt og venner som har tatt helt av når de er blitt besteforeldre. De ble noen bortimot store tosker alle sammen, syntes jeg. Nå er jeg i ferd med å bli «verre» enn de aller fleste av dem. Det hadde jeg virkelig ikke trodd, men vi storkoser oss når vi kan være sammen med Amanda – og det er vi så ofte vi kan. Dette er bare stas, barnebarn er noe helt annet enn egne barn, det er helt andre forpliktelser. Vi får bilder av henne hvor hun ler og koser seg. Det er egentlig bare helt fenomenalt.

RINGEN ER SLUTTET: Denne sommeren er Alf Tande-Petersen tilbake der det hele startet for 41 år siden: I NRK Radio. Men nå heter kanalen P1+ og programmet er «Ferievikarene». Foto: David Engmo VG

Mannen som i snart en mannsalder har gått inn og ut av norske TV-stuer, er i sommer tilbake i NRK for første gang på ti år. P1+ er hans kanal i dobbelt forstand. Både fordi det er der han har fått seg sommer jobb i programmet «Ferievikarene» - og fordi det er der han treffer mange av «sine» gamle lyttere, folk som har levd en stund.

Les også: NRK dropper Tande-P

– Da jeg begynte i NRK i 1975 var det som programassistent i Reiseradioen. Husker godt at vi reiste rundt med egen sjåfør. Programlederen i passasjersetet foran, en sekretær og jeg i baksetet. I tillegg besto teamet av to teknikere, som fulgte bak vår Opel Kapitän i en folkevognbuss. Televerket sørget for at vi hadde de beste linjene – og ordførerne stod ofte på rådhustrappa og ønsket oss velkommen. Det var tider det. Nå konkurrerer jeg faktisk mot nettopp Reiseradioen i «Ferievikarene» som går samtidig, sier Tande-P.

Husker du? Tande-P i ulykke

Han synes det er «rart å bli gammel», men har ingen planer om å pensjonere seg. Tviler vel strengt tatt på at det noen gang kommer til å skje, Fortsatt står han opp i fire-femtiden om morgenen og jobber. Nyter stillheten og får ting unna før mange andre har begynt å lette på øyelokket. Han nekter ikke for at han lever litt i fortiden – og lever faktisk ganske godt av det også.

Les også: Best likt i hemmelig undersøkelse

– Jeg har en «bekvemmelig» økonomi. Skriver mye og overraskende nok så har noe av det gamle jeg har gjort fått nytt liv. «Reidar», tenåringsfiguren som levendegjøres av Øivind Blunck, hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet, har fått en ny vår. «Fridtjof» er en annen slitesterk figur som Øivind og jeg har jobbet med uten stopp i 30 år, slår Tande-P fast.

HJEMME PÅ VORMSUND: Tande-P og familien har i en årrekke bodd på denne gården i Vormsund i Akershus. Nå har han også kjøpt seg et hus på Frøya i Sør Trødelag, hvor han er født og oppvokst. Foto: Trond Solberg VG

Selv om han ikke har savnet TV-jobbing etter at han forsvant fra skjermen for over ti år siden, er han ikke helt fremmed for et comeback.

– Men det kan ikke være noe som har med reality å gjøre. Det må være store flater, litt som «Tande på programmet» var i sin tid, men naturligvis oppgradert til vår tid. Gjerne med person-portretter og samtaler med vanlige folk. Det har vært nok av kjendis-portretter. Jeg synes at de som er på TV nå er altfor opptatt av «programlederiet», de er så opptatt av seg selv – og ikke de menneskene programmet egentlig handler om, sier Tande-P.

Les også: Tande-P og de andre gullguttene som tjente fett på TV

Han legger ikke skjul på at han synes det er for lite fokus på journalistikken i underholdningsprogrammer, både på radio og TV.

– Det stilles for få gode spørsmål. Ofte virker det som om programlederne bare har en liste med spørsmål de stiller og glemmer de gode oppfølgingsspørsmålene. Jeg tror det handler om at mange mediebedrifter ikke ser på underholdning som viktig nok. Det er tragisk både for lyttere og seere.

SKIPPERHUS I SVERIGE: Dette er paradis i Fjellbäcka i Sverige som han ofte bruker som skrivestue. Gjerne om vinteren. Foto: Roger Neumann VG

Tande-P skjønner at mange kanskje vil hevde at han er «gått litt ut på dato». Han er for å si det mildt ikke særlig aktiv på nett. Ikke har han sin egen hjemmeside, ikke er han på Facebook, heller.

Derfor skjelte Tande-P ut Rolv Wesenlund

– Jeg har til og med tro på at papiravisene vil få en ny vår. Det gjelder bare å holde ut lenge nok. sier mannen som først og fremst bruker PC som skrivemaskin.

Han sier han slapper best av når han er i bevegelse. For han er ofte det å være i bevegelse å kjøre bil. Som oftest går turen mellom tre steder, gården i Vormsund, skipperhuset i den idylliske svenske skjærgårdsbyen Fjellbäcka – og ikke minst den siste eiendomservervelsen: Huset på Frøya på Trøndelagskysten, hvor Tande-P er født og oppvokst.

– Jeg har en uke igjen i «Ferievikarene» i P1+, jeg kan nesten ikke vente med å komme meg nordover til Frøya og komme i gang med årets krabbefiske, sier Alf Tande-Petersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder