SLUTT FOR SITATMAKER: «Ikke vær så defeatistisk, kjære. Det er så middelklasse.» Enkefru Violet Grantham har sin siste runde på NRK ikveld, når julespesialen av «Downton Abbey» sendes. Foto: Nick Briggs , Nick Briggs/Carnival Film & Tele

Endelig farvel med Downton Abbey i kveld

Jule-spesialen topper seertallene i Storbritannia

For mange vil det store spørsmålet ikveld bli: Hvordan vil det gå med Lady Edith?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ikveld er det faktisk slutt: NRK sender aller, aller siste episode av Downton Abbey.

I seks år har seere verden over fulgt livet på det engelske godset på begynnelsen av 1900-tallet. Serien har hatt en enorm suksess, og førte til en økt etterspørsel etter butlere, et yrke som fram til da hadde hatt en relativt skarp nedadgående kurve. Serien har fått æren, eventuelt skylden for, at Kinas første butlerskole ble åpnet i 2014. Der blir hver episode sett av minst 160 millioner.

Slik var «Downton Abbey»-stjernenes liv før suksessen (VG+)

Serien har hatt stor effekt for mange, ikke minst skuespilleren Maggie Smith (80), som spiller enkegrevinne Violet Grantham. De tørrvittige sparkene til enkegrevinnen er blitt et eget internettfenomen, og kanskje noe av grunnen til tv-seriens enorme popularitet.

INTERNETTFENOMEN: På sine eldre dager klarte skuespilleren Maggie Smith (80) å bli et internettfenomen med sitater som: «Jeg misliker ham ikke. Jeg bare liker ham ikke. Som er noe helt annet.» Foto: ITV ,

Dette skjedde i siste sesong (NB: Ikke les om du ikke har sett alle epsiodene!)

Norge ligger et døgn bak Storbritannia, som sendte julespesialen igår. Hvis norske tv-seere er som de engelske, ser det mørkt ut for de andre kanalene mens Downton Abbey. Der så mer enn en fjerdel av alle tv-tittere på den siste epsioden fra herregården til Jarlen av Grantham. Det er likevel ikke like mange som så sesongavsutningen i november. Den ble sett av nesten ni millioner briter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder