- Nå må jeg bygge peis!

Mona Grudt vant «Skal vi danse»:

(VG Nett)Mona Grudt, som tok andreplass i fjorårets «Skal vi danse», slo Lene Alexandra Øien på målstreken i superfinalen. Nå kan hun endelig ta pokalen hjem.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Nå må jeg bygge meg peis, så pokalen kan stå på peishylla, jubler vinneren når det er klart at hun og dansepartner Glenn Jørgen Sandaker har gått av med seieren.

LES OGSÅ:Høy stemning før superfinalen

VGTV:Se jubelscenene her!

VGTV:- Slik skal vi feire tapet

Stemningen var nærmest elektrisk i TV2-studioet i Nydalen i Oslo da tidligere Miss Universe og fjorårets andreplass i «Skal vi danse», Mona Grudt, ble utropt til vinner av årets superfinale.

- Dette føles veldig bra. Jeg føler at vi fikk en gullbillett da vi fikk bli med i superfinalen, og vi manglet liksom denne, sier Grudt med et smil til VG Nett.

Protokoll:Gratulér vinneren her

DOMMERFAVORITT: Mona Grudt har høstet lovord og poeng fra dommerne hele veien. her fra en av opptredenene i fjorårets "Skal vi danse". Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Dommerfavoritt

Grudt og hennes dansepartner Glenn Jørgen Sandaker konkurrerte mot de tidligere «Skal vi danse»-vinnerne Kristian Ødegård og Alexandra Kakurina, Katrine Moholt og Bjørn Wettre Holthe, i tillegg til årets «Skal vi danse»-vinnere Lene Alexandra og Tom Erik Nilsen.

LES OGSÅ:Her går danse-Katrine i bakken med et smell!

Grudt fikk i utgangspunktet en plass i superfinalen, der alle vinnerne gjennom fire sesonger skulle møtes, fordi fjorårets vinner Tshawe Baqwa ikke kunne stille.

LES OGSÅ:Må holde vinnerne hemmelig

Hun var dommernes favoritt i fjor, og i superfinalen var det de seks dommerne, og ikke publikum, som bestemte utfallet av konkurransen. Denne gang ble nemlig programmet tatt opp nesten en uke før sending, allerede på søndag. Presse og publikum fikk derfor i oppdrag å holde vinnernavnet hemmelig helt til fredag kveld.

POKALEN: Denne skal snart stå på peishylla til MOna Grudt - om hun får bygget en peis. Foto: Erlend Aas/Scanpix

LES OGSÅ:Radiovert røper «Skal vi danse»-vinner

- Både trening og talent!

Da Grudt og Sandaker gikk på scenen første gang under innspillingen, var det for å danse engelsk vals til tonene av «Appassionata». Mona Grudt var ikledt en fotsid og glitrende rød kjole med bar rygg, og smilte bredt til publikum som klappet heftig over gjensynet.

- Det finnes to måter å bli god til å danse på: trening og talent. Mona, du har jo begge deler, sa en strålende fornøyd dommer, Tor Fløysvik, etter opptredenen.

Mona og Glenn Jørgen danset i tillegg paso doble og showdans, og parets paso doble, der Mona hadde vekslet over til en kort, stram frisyre og et myndig uttrykk, fikk dommer Raymond Myhrengen til å utbryte at han nesten forvekslet henne med en verdensmester.

- Hun overrsaket meg også i dag, særlig i paso doble. Hele treningsperioden vår toppet seg i dag, og jeg er storfonøyd, sier Grudts dansepartner Glenn Jørgen Sandaker til VG Nett.

Lene Alexandra: - Gøy om Mona vinner

FORRIGE VINNER: Lene Alexandra Øien vant forrige runde av «Skal vi danse». Hvem vinner høsten 2009? Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

I pausen mellom deltakernes opptredener og domsavsigelsen rådet stor usikkerhet rundt hvem som ville gå av med den endelige seieren. Lene Alexandra Øien, som vant denne høstens utgave av konkurransen, har lenge vært publikumsfavoritt. Hun var imidlertid langt fra skråsikker på at det ville gå hennes vei også i denne omgang.

VGTV:Dommerne om Lene Alexandra: - Hun kunne blitt proff

- Dette har vært veldig gøy, og jeg er kjempefornøyd med at vi vant «Skal vi danse» 2008! Jeg tenker at superfinalen er mer et show for TV-seerne, og føler liksom ikke at vi kan vinne to ganger på så kort tid. Jeg syns det ville vært veldig hyggelig om Mona vant, sa Lene Alexandra.

LES OGSÅ:Nesten en million så Lene Alexandra vinne

Både hun og dansepartner Tom-Erik Nilsen sa at de var slitne etter den lange treningsperioden, og også Nilsen oppga Mona Grudt som sin favoritt dersom de ikke skulle vinne selv.

LES OGSÅ:Frykter Lene Alexandra før superfinalen

- Velfortjent

- Jeg syns Mona fortjente å få komme med i superfinalen, hun vant jo dommerpoengene sist gang, sier Grudts mor Margit til VG Nett i pausen.

Sammen med flere Mona-supportere med plakater og slagord satt hun på sidelinja og krysset fingrene for datteren under dansingen.

- Vi har vært her nesten hver gang hun har danset. Pulsen er veldig høy nå, for det er mange flinke! Mona er nok aller best i paso doble, syns jeg, sier moren, og trekker dermed fram dansen også Mona selv framhever som sin favoritt.

Margit Grudt røper også at datterens interesse for dans startet tidlig:

- Hun sto mer på hendene enn føttene som liten, var med på turn fra hun var fem, og danset hele tiden.

Jevnt mot slutten

HUN FORTJENTE DET: Kristian Ødegård kom på sisteplass i superfinalen. Han mener Mona Grudt fortjente seieren. Her avbildet med dansepartner Alexandra Kakurina. Foto: TV2

Da programleder Guri Solberg leste opp poengsummene på slutten lå lenge Lene Alexandra og Mona likt, med henholdsvis en tredjeplass og en førsteplass og to andreplasser på dommernes vurderinger. Men Mona og Glenn Jørgen overbeviste altså, og dommerfavoritten fra i fjor ble dermed den lykkelige vinner av pokalen som fastslår at hun er «Norges aller, aller, aller beste danser».

- Det var absolutt den mest fortjente vinneren, fastslo Kristian Ødegård etter prisutdelingen.

Han og partneren Alexandra Kakurina ble rangert lavest for både sin samba og showdansen, men ble nummer tre i standard-kategorien med sin slowfox.

- Nå skal vi feire den tredjeplassen, sa Ødegård, som tidlig konstaterte at han ikke hadde noen tro på seier.

Dette danset de:

Deltakerne danset tre numre hver, og ble bedømt av et dommerpanel bestående av Tor Fløysvik, Trine Dehli Cleve, Christer Tornell, Trond Harr, Cecilie Brinck Rygel og Raymond Myhrengen. Disse dansene var grunnlaget for bedømmingen:

FRA 2006: Katrine Moholt og dansepartner Bjørn Wettre Holthe før de danaset seg til seier i 2006. Foto: Jan P. Lynau

Katrine Moholt og Bjørn Wettre Holthe:
1. Engelsk vals til «Love ain't here anymore»
2. Cha cha cha til «Sex Bomb»
3. Show til «Lady in Red»/«Thank God I'm a Country Girl»

Kristian Ødegård og Alexandra Kakurina:
1. Slowfox til «Let it Snow»
2. Samba til «Maria»
3. Show til «Let's Twist Again»

Mona Grudt og Glenn Jørgen Sandaker:
1. Engelsk vals til «Appassionata»
2. Paso doble til «Trumpet Fiesta»
3. Show til «You Can't Stop the Beat»

Lene Alexandra Øien og Tom-Erik Nilsen:
1. Quickstep til «Too Darn Hot»
2. Paso doble til «Viva»
3. Show til «Enough is Enough»

Mona Grudt tok førsteplass, deretter kom Lene Alexandra Øien, Katrine Moholt og Kristian Ødegård.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder