KRITISK: Frp-politiker Per Sandberg mener at hans eget besøk hos Skavlan for en stund tilbake heller ikke var et hyggelig sådan. Foto:Jørgen Braastad,VG

Sandberg: – Mitt besøk hos hatefulle Skavlan var det aller verste

Frp-politikeren Per Sandberg kaster seg inn i debatten rundt Skavlans intervju av SD-politiker Jimmie Åkesson, og hevder at hans besøk hos talkshowverten var «det aller verste» av intervjuer.

  • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fem år gammel

Kritikken mot Fredrik Skavlan har vært massiv etter intervjuet med den sykmeldte Sverigedemokraterna-partilederen Jimmie Åkesson i fredagens «Skavlan».

Kringkastingsrådet har mottatt rekordmange klager: Søndag ettermiddag var antallet oppe i 2100.

Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde og tidligere Frp-leder Carl I. Hagen var i likhet med TV-seerne tidlig ute med sin kritikk, og nå hiver Per Sandberg seg med i debatten.

– Helt ærlig, selve intervjuet, når det vedrører spørsmål, blir jeg ikke voldsomt opprørt av. Og, Åkesson utførte dette på en briljant måte, tross en noe redusert form, skriver Sandberg på sin Facebook-side før han fortsetter:

– Det var sikkert dette som fikk «hatet» frem i Skavlan. Skavlans kroppsspråk, arroganse, hans tydelige fordommer, hans hatefulle smil og avbrytelser var klare og tydelige. Og, de bortforklaringer Skavlan kommer med i dette vedlegget avslører Skavlans agenda. Nå finnes det ingen «kontroversielle» politikere i det norske Stortinget, derfor forstår ikke det norske folk dette, er unnskyldningen fra Skavlan.

Sandberg måtte beklage uttalelser om at KrF hadde ansvar for at norske fremmedkrigere drar utenlands og deltar i massedrap.

Carl I. Hagen om Skavlan-saken: Journalister tror de kan ta rotta på oss

FrP-politiker Per Sandberg har selv vært gjest på talkshowet, men det skal ikke ha vært en hyggelig opplevelse.

– Jeg har selv vært hos Skavlan, og av alle debatter og intervju jeg har hatt, var mitt besøk hos hatefulle Skavlan det aller verste.

Besøket hos Skavlan var i november 2013, hvor Sandberg og forfatterne Anne Holt og Jan Guillou diskuterte verdidebatten etter at den svenske journalisten Ehsan Fadakar i Aftonbladet gikk til angrep på nordmenn for hverdagsrasisme og Frps regjeringsdeltagelse. Sandberg var invitert til programmet etter at han samme uke ga ut selvbiografien «Mot min vilje» hvor han beskriver dragkamper, bakvaskelser og dolkestikk i Fremskrittspartiet.

Lest dette? Det var krangel mellom Norge og Sverige da Per Sandberg var på Skavlan i 2013.

Anne Holt, som gjestet det populære talkshowet med Sandberg, tok til Twitter mandag for å kommentere Sandbergs Facebook-innlegg. Hun skriver at det var rart at Sandberg syntes besøket ikke var hyggelig, ettersom han virket fornøyd etterpå. Videre skriver hun også at hun syntes det er merkelig at Sandberg ikke ytret de samme meningene i 2013 da intervjuet fant sted.

Forberedt på reaksjoner

Fredrik Skavlan gikk i helgen ut og forsvarte det sterkt kritiserte intervjuet. I en e-post til VG skriver programlederen at han var forberedt på reaksjoner, men ikke på graden av engasjement.

– Det er som en naturlov at politiske intervjuer alltid blir feil i noens øyne, enten er de for «koselige» eller for «tøffe», skriver Skavlan.

– Det har ofte en sammenheng med hvor seerne selv står politisk. Det var ikke vår hensikt å overkjøre eller trakassere Åkesson, men å ta tak i det harde politiske klimaet han selv bruker som forklaring på sin utbrenthet. Mange mener SD ved sin ordbruk og maktbruk har bidratt til nettopp dette, fortsetter Skavlan.

– Jeg var forberedt på reaksjonene, men ikke graden av engasjement.

Det var i oktober i fjor partileder i Sverigedemokratene Jimmie Åkesson ble sykemeldt på ubestemt tid på grunn av et utmattelsessyndrom. I et åpent brev som ble gjengitt i svenske medier fortalte Åkesson den gang at jobben som partileder lenge har vært tøff, og at arbeidet naturligvis er slitsomt i seg selv.

Intervjuet på «Skavlan» i helgen var hans første TV-opptreden siden han i fjor høst ble sykemeldt. Åkesson har ikke ønsket å si noe om hvordan han opplevde intervjuet med Fredrik Skavlan overfor VG.

– I Sverige har vi lenge hatt et mer positivt bilde av norsk media, men i går opptrådte Skavlan som en svensk journalist, skriver Henrik Vinge, pressesjef i Sverigedemokraterna, i en tekstmelding til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder