VG anmeldte låt for låt

Nora og Reidun i finalen

VGs anmelder om «Stjernekamp»-Nora: – Mesterlig

UTE: Jørn Hoel trakk det korteste strået i «Stjernekamp»s semifinale. Foto:Julia Naglestad / NRK,

Jørn Hoel ute «Stjernekamp»: – Hadde aldri trodd jeg skulle nå så langt

FORNEBU (VG) Kampen om finaleplassene var stor da deltakerne ble kastet ut i danseband-sjangeren og fremførte en låt valgt av publikum.

Artikkelen er over fem år gammel

I forrige uke var det Charlotte «Raylee» Kristiansen som måtte forlate «Stjernekamp». Lørdag sto kun tre deltakere igjen, nemlig Jørn Hoel, Nora Foss Al-Jabri og Reidun Sæther.
I begge de foregående finalene av NRK-programmet har det kun stått kvinner i finalen, som ble vunnet av henholdsvis Rita Eriksen og Silya Nymoen. Lørdag kveld ble det avgjort at det blir en ren kvinne-finale i år igjen.

– Jeg er oppriktig veldig glad på vegne av de to som gikk videre. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle nå så langt, sier en fattet Jørn Hoel til VG etter at exiten var et faktum.

– Det eneste man tenker på i to måneder er «Stjernekamp» og det er helt sykt. Jeg har vært så sliten i perioder at jeg har blitt syk, sier Jørn Hoel og avslører at han vurderte å kaste inn håndkleet før opera-runden.

For Reidun Sæther og Nora Foss Al-Jabri er det å komme til finalen en stor opplevelse.

– Det er veldig stort for meg, både personlig og for karrieren min. Det virker som det er plass for den stemmen jeg har fått, og det er veldig rørende. Nå må jeg legge meg i jernet til neste gang, sier Reidun Sæther til VG.

– Nå er det så mange følelser som hoper seg opp. Dette hadde jeg virkelig ikke sett for meg. Jeg håper å gå til topps og skal prestere mitt aller, aller beste, sier en strålende fornøyd Nora Foss Al-Jabri til VG.
VGs anmelder Stein Østbø mener at semifinalens utfall var forventet.

– Dette var nok ventet, og finalen blir helt åpen. Jørn har holdt ut lengre i «Stjernekamp» enn jeg trodde, for både Reidun og Nora har vist større bredde i hvordan man takler så ulike sjangre. Jeg har vært veldig glad i Reidun gjennom hele sesongen, men Nora har en så fantastisk naturlig og instinktiv holdning til alle utfordringene hun får. Spesielt etter denne kvelden bør det ikke være noen i dette landet som ikke vet hvem Nora er. Synd med Jørn – han har tilført «Stjernekamp» en menneskelig og humoristisk side som et slikt konsept trenger – men han er suveren i sin sjanger, ikke i manges sjangre. Samtidig er det ingen andre enn Jørn hittil i «Stjernekamp»s historie som har gitt sitt med hjertet like langt utenfor skjorta.

VGs anmelder Stein Østbø voktet artistene med argusøyne og trillet terningen forløpende. Les hans dom her!

Er du enig med VGs anmelder? Diskutér i kommentarfeltet under saken!

Ukens mentor og gjestedommer er Rune Rudberg. Han sa i programmet at han ville slå hardt ned på deltakerne dersom de ikke tok sjangeren danseband seriøst.

1. Jørn Hoel: «Jag vill vara din, Margareta» av Sten & Stanley

– Det svingte fint dette her, fint låtvalg. Dette må jo være danseband, sier Thomas Felberg.

– Jeg syns du leverte veldig bra, sier Rune Rudberg som berømmer Hoel for å ha «hele pakka».

Jørn Hoel. Foto:Julia Naglestad / NRK,

VG-anmelder Stein Østbøs dom:

VG:s terninger viser 3 prikker

– En finfin låt, sterkt inspirert av den sene femtitallets rock-ballader, men Jørn blir både stiv i blikk og fremføring. Han vugger riktignok frem og tilbake som en danskebåt i rom sjø, men tar aldri eierskap på låten som krever en mer naturlig behandling av publikum enn hva en liksom-svenske fra Tromsø kan komme opp med. Her spiller Jørn en uvant rolle på nonsjalant vis – og nonsjalansen vinner.

2. Nora Foss Aj-Jabri: «Ut mot havet» av Rune Rudberg.

– Det var veldig overbevisende, Nora! Jeg var litt redd for hvordan dette skulle bli, men du har en knekk i stemmen og er så rolig. Det var veldig bra, sier Mona B. Riise.

– Jeg syns låten fikk et nytt gjennombrudd nå. Du synger den som en kule, og jeg ble veldig stolt, sier Rune Rudberg som er låtens opphavsmann.

Nora Foss Al-Jabri. Foto:Julia Naglestad / NRK,

VG-anmelder Stein Østbøs dom:

VG:s terninger viser 4 prikker

– Det er vel nå sjangerdommer Rudberg skal begynne å bli redd – for sin egen sang. Nora er med all respekt i en helt annen kategori som vokalist enn Rune Rudberg selv, og gir denne gulvsliteren av en låt et vellykket touch av sensualitet. Likevel er det ikke til å nekte for at entusiasmen som en god dansebandvokalist bør ha, forsvinner litt i innstuderte fakter. Overbevist er vi ikke, men vi får nok en gang bevist at Nora har eksepsjonelle kvaliteter i stemmen.

3. Reidun Sæther: «100 %» av Lotta Engberg

– Du synger låta kjempebra. Jeg blir glad og får lyst til å røre meg, sier dommer Thomas Felberg.

– Du synger som ei kule, sier Rune Rudberg.

Reidun Sæther. Foto:Julia Naglestad,

VG-anmelder Stein Østbøs dom:

VG:s terninger viser 3 prikker

– Et svensk MGP-bidrag fra 1988, skrevet av Torgny Söderberg (som i sin tid vant hele Eurovision med Herreys) og Monica Forsberg, sunget av Lotta Engberg. Reidun tar den enkle danseband-grooven med største selvfølgelighet og er den mest scenevant sjarmerende hittil. Dessverre har hun en diskant-tone i stemmen som blir veldig (over)tydelig når materialet er så lettfattelig som her. Det beviser at Reidun er eslet til større oppgaver enn å fronte et danseband, for her hører hun ikke helt hjemme.

I siste sjanger i semifinalen sang deltakerne låter som var stemt frem av publikum.

4. Jørn Hoel: «With a little help from my friends» i Joe Cockers versjon.

– Råere tone skal du lete lenge etter! Jeg var redd ting skulle komme ut fra kroppen din. Det hørtes ut som du var besatt, men på en god måte, sier Mona B. Riise.

– Var det Joe Hoel eller Jørn Cocker? Det er en perfekt låt for stemmen din, sier Thomas Felberg.

Jørn Hoel. Foto:Julia Naglestad / NRK,

VG-anmelder Stein Østbøs dom:

VG:s terninger viser 5 prikker

– Alle som har sett opptaket med Joe Cocker fra Woodstock i 1969 forstår at ingenting overgår den versjonen, ikke engang The Beatles selv var i nærheten. Men Jørn står pinadø utenfor barrikadene på Woodstock og skraper neglene mot porten. Han vil inn, soulen ligger i blodet hans og endelig fremstår han med kjærlighet til stoffet (låtmaterialet, ikke det som Cocker gikk på i 69…). Skråler han? Javisst, men han skråler med stil!

5. Nora Foss Al-Jabri: «Royals» av Lorde

– For en nerve. Jeg er nesten litt satt ut! En av de beste opptredenene jeg har sett av deg i «Stjernekamp», sier Thomas Felberg.

– Jeg fikk sånn frysninger, men det var så bra. Det var perfeksjon, sier Mona B. Riise.

Nora Foss Al-Jabri. Foto:Julia Naglestad / NRK,

VG-anmelder Stein Østbøs dom:

VG:s terninger viser 6 prikker

– En fersk verdenshit, ekstremt knyttet til artisten som har skrevet og sunget den – litt av en utfordring. Og Nora sluker den! Originalens litt dovne, smått ironiske fremføring har Nora tatt dyden på og angriper låten med en selvsikkerhet og nesten skummel overbevisning som tangerer Beyonce i attityd. Og apropos den store B; «you can call me queen Bee», heter det i teksten. Nora kan godt være dronningen som overtar både krone og trone fra Beyoncé - mesterlig!

6. Reidun Sæther: «Like a prayer»

– Reidun Sæther fra Skedsmokorset... Det går ikke an! Jeg har ikke møtt Madonna, men jeg tror hun hadde blitt grønn av misunnelse, sier Mona B. Riise.

– Her var du smart, også gjorde du en versjon som ingen i verden klarer å gjøre bedre enn det du gjorde nå, sier Rune Rudberg.

Reidun Sæther. Foto:Julia Naglestad / NRK,

VG-anmelder Stein Østbøs dom:

VG:s terninger viser 5 prikker

– Argh, hvorfor kunne ikke Reidun fått Chaka Khan i stedet for Madonna? Men Reidun tar grep og har gospeltrimmet både brystkasse og stemmebånd for å løfte denne låten til eleverte høyder som Madonna selv bare forsøkte å nå med videoens innhold. For Madonna har aldri hatt en god stemme, i forhold til Reiduns blekner den som et spøkelse. Dette er mektig så det holder - her makter Reidun å mase en vokalmessig ikke-utfordrende låt inn i et lite kapell som hittil ikke er bygd på Skedsmokorset, heller i New Orleans. Det er nesten som å oppleve John Belushi se lyset i «Blues Brothers» på nytt.

Les også

 1. VGs Stein Østbø anmelder «Stjernekamp»-deltakerne

  Mo endte kvelden med årets dårligste terningkast fra VGs anmelder og måtte forlate Stjernekamp.
 2. Mo ute av «Stjernekamp»: - Er litt sjokkert

  Etter slakt og terningkast èn fra VGs anmelder, var det Mohammed «Mo» Abdi Farah (21) som måtte forlate kveldens…
 3. Raylee ute av «Stjernekamp»: – Det er kjipt

  FORNEBU (VG) Raylee (17) trakk det korteste strået og ble stemt hjem.
 4. «Stjernekamp»-Reidun overrasket pappa

  Pappa Erling (64) er Reidun Sæthers desidert største fan. Nå viser hun sin takknemlighet på en helt spesiell måte.
 5. «Stjernekamp»-Nora: Hetsen har gjort meg sterkere

  Nora Foss Al-Jabri (18) ble oppdaget da hun var 11 år, og…
 6. VGs anmelder om Reidun: – Hvem pokker skal slå henne?

  FORNEBU (VG) Artistene måtte kaste seg ut i både 2000-tallspop og musikalsjangeren på samme kveld.

Mer om

 1. Stjernekamp

Flere artikler

 1. Raylee ute av «Stjernekamp»: – Det er kjipt

 2. Nora vant «Stjernekamp»: – Det er uvirkelig!

 3. VGs anmelder om Reidun: – Hvem pokker skal slå henne?

 4. Nora og Reidun i «Stjernekamp»-finale

 5. VG anmelder «Stjernekamp» låt for låt

 6. Silya til Unni Wilhelmsen: - Jeg er så fan!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder