HVIT BRUD: Lykke Jensen i danske «Gift ved første Blik» prøvde å finne brudekjole til bryllupet med den ukjente Jonas Thrane. Paret gikk hvert til sitt etter kort tid. Foto:Danmarks Radio,

Kristen-Norge raser mot gifte-TV

Informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband: – Dette er en

skandale

Kjendisprest Gelius: – Det å finne en partner er mer komplisert

TVNorge lager underholdning av ekteskap, og lar par som ikke kjenner sin nye partner gifte seg den aller første gangen de møtes.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Høsten 2014 skal TVNorge sende en serie de selv omtaler som et «ekteskapseksperiment». Seks unge mennesker gir sitt «ja» til å gifte seg med en fremmed. Parene som gifter seg den aller første gangen de møtes er nøye vurdert, analysert og satt sammen av et fagpanel bestående av en sosialantropolog, to psykologer og en prest.

Det noe kontroversielle programmet har allerede fått kritikk for ikke å ta ekteskapet på alvor, blant annet i avisen Vårt Land. Prest Elisabeth Eriksen, som er kapellan i Skedsmo på Romerike, er med for å være en samtalepartner og ivareta deltakerne underveis i prosessen.

SKAL FINNE PAR: Ekspertpanelet i «Gift ved første blikk»: F.v Prest Elisabeth Eriksen, forsker og psykolog Åshild Skogerbø, sosialantropolog Runar Døving og psykolog og parterapeut Catrin Eide. Foto: TVNorge,

– Ved at fagpanelet har som utgangspunkt å finne livspartnere til deltakerne, og ikke bare noen de kan ha det hyggelig med i fire uker, gjør at jeg kan stå inne for konseptet, skriver hun i en e-post.

Forventet reaksjoner

Eriksen forstår også at det kristne miljøet reagerer på at folk frivillig gifter seg første gang de møtes. Presten forklarer også at skilsmisse ikke er noe hun tar lett på.

– At noen kristne kjører bredside til nå - før de har sett programmet, var ventet, skriver hun.

Eriksens arbeidsgiver, prost Torstein Lalim, har forståelse for at prestedeltagelsen skaper reaksjoner. Likevel er han positiv til at en prest medvirker i ekteskapseksperimentet.

– Jeg drøftet det med biskopen, og vi kom frem til at vi ikke har noen store innvendinger mot at Elisabeth Eriksen deltar. Dette er noe hun gjør på fritiden. Det er flott at kompetansen til en prest er ønsket, selv om vi nødvendigvis ikke går god for denne måten å gifte seg på, sier prost Lalim.

Godkjent av både prost og biskop

Espen Ottosen, teolog og informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, mener det er en skandale at en prest deltar i programmet.

– Det er dypt problematisk. Et ekteskap er noe man skal ta svært alvorlig, og som kristen er mitt perspektiv at ekteskapet er livslangt, til døden skiller en ad. Å legge opp til at ekteskapet blir til en skilsmisse er tåpelig, ubegripelig og direkte umoralsk.

Ottosen mener det er helt uforståelig at biskopen har godkjent at en prest deltar i programmet.

– Da driver kirken en dobbeltkommunikasjon. En prest burde på det sterkeste fraråde inngåelse av et slikt ekteskap. Dette er svært betenkelig, sier han til VG.

Teologen mener også at hele konseptet legger opp til at det å bli skilt ikke er alvorlig. I den danske versjonen av konseptet ble alle tre parene som deltok, skilt innen ett år.

– Fortellingen fra Danmark er ekstremt tragisk, det er skremmende at man gjemmer seg bak at parene er frivillig med på dette. Begrepet frivillig blir ullent og folk kan gå med på mye som er umoralsk.

FORSKJELLIGE SYN: Jonas Thrane så alvorlig på ekteskapet. Likevel var ikke lykken langvarig med Lykke Jensen. Foto: Danmarks Radio,

Allerede gift

30. mai samlet slekt og venner av parene seg for å bevitne det som for mange er en av livets største og viktigste dager, nemlig selve bryllupsdagen.

«Gift ved første blikk» skal utfordre tankesettet om at forelskelse er den eneste veien til kjærlighet.

Etter én måned som mann og kone kan de velge å forbli gift eller skilles. Programmet skal ta opp spørsmål rundt hva som får et ekteskap til å fungere eller ikke.

Deltager i den danske versjonen, Jonas Thrane, ble skilt fra den utkårede Lykke Jensen. Etter skilsmissen var ikke lenger paret på talefot, men Thrane sa i et intervju med Berlingske Tidene at han ikke angret på eksperimentet.

– Jeg kommer fra en familie der vi tar ekteskapet med stort alvor, og der man ikke gir seg uten kamp. Jeg er motstander av at man gir blaffen i ekteskapet og ender i skilsmisseland, sa Thrane til danske Ekstra Bladet.

Har tro på parene

KIRSTEN GIFTEKNIV: Psykolog og parterapeut Catrin Eide mener programmet belyser viktige tema. Foto: TVNorge,

Psykolog og parterapeut Catrin Eide er en av de som har vurdert og satt sammen parene som har giftet seg.

– Dette er utfordrende fordi vi jobber med kjærlighet og parforhold, og det er alltid utfordrende. Det er så voldsomme krefter som settes i sving, sier hun.

Eides jobb i prosessen har vært å vurdere egenskaper, som ifølge forskning skal være viktige i et parforhold. Disse egenskapene kan blant annet være knyttet til tilpasningsdyktighet, selvrefleksjon, forståelse for den andres perspektiv og hvordan man oppfatter seg selv i konflikt.

– Tror du disse forholdene vil vare livet ut?

– Hvis det oppstår gjensidig tiltrekning så håper jeg det. Det at parene møtes i denne konteksten trenger ikke stå i veien for at kjærlighet skal oppstå. Jeg synes vi skal tillate oss å tro at det finnes mange innganger til kjærligheten.

Eide har full forståelse for at folk reagerer på at parene skal gifte seg ved første møte.

– Jeg skjønner at det blir skepsis mot dette programmet, og at noen vil oppleve at man ikke tar ekteskapet på alvor.

Parterapeuten mener allikevel at programmet fokuserer på det motsatte, og at publikum samtidig blir invitert til å være med på kjærlighetens mange prøver.

– I vår kultur er det ikke så lett å si at man ønsker seg en partner, ikke heller å innrømme at man strever med å finne den rette. Det er et vågestykke å være i et forhold når det er vanskelig. Det å virkelig lytte til den andre er ikke alltid så lett, sier hun til VG.

Selv om samlivsterapeutens største intensjon er å ivareta de seks personene som skal delta i ekteskapseksperimentet, vil hun også vise publikum at man kan få hjelp med parforholdet om det ikke alltid går på skinner.

Tror det er mer komplisert

Prest Einar Gelius Foto:Kyrre Lien,VG

Prest Einar Gelius mener det er mer komplisert å finne en å dele livet med enn at alt stemmer «på papiret».

– Det første personlige og direkte møtet er avgjørende for å finne noen å dele livet med. Utseende, det ytre og fremtreden er viktig for forelskelsen. Her forsvinner hele den biten. Det å finne en partner er mer komplisert enn det, sier Gelius.

Han sier at det allikevel finnes mange typer forskjellige ekteskap.

– Noen møtes på trikken, så gifter de seg i løpet av to uker. Noen møtes på nettet, så gifter de seg kort tid etter. Det finnes ikke en fiks ferdig oppskrift på ekteskap. Jeg tror nok selv at en avgjørende trekk hvis man skal møte en man skal gifter seg, er det å møte og se vedkommende

Leder i Human Etisk Forbund, Kristin Mile, mener det å gifte seg er «en alvorlig ting man ikke kan legge til side etterpå».

– Jeg syns ikke dette høres så veldig ålreit ut. Ekteskapet er ikke nødvendigvis over andre samlivsformer, og at ugifte kan ha et like godt parforhold som gifte. Det er en juridisk bindende handling som henger ved deg resten av livet. Det er en avtale man kan ikke bør inngå på grunnlag av andres fagkompetanse, sier hun til VG.

Forstår at programmet er kontroversielt

Kommunikasjonsdirektør i SBS Discovery, Espen Skoland, skriver i en e-post at han har forståelse for at programserien kan oppfattes som kontroversiell, men at det er viktig å huske på at det er helt frivillig å delta i programmet.

Det å la parene ta steget helt til å gifte seg, mener Skoland at gjør eksperimentet mer reelt, fordi mye står på spill for parene som deltar. Programmet har blitt kritisert for ikke å ta ekteskapet på alvor, men det mener kommunikasjonsdirektøren at ikke er tilfelle.

– Vi mener vi tar ekteskapet på alvor. Ekspertene er med på dette fordi de tror ideen om et frivillig arrangert ekteskap ikke nødvendigvis er så mye dårligere enn alternativet: å tråle rundt i byen nattestid på jakt etter den rette. Panelet har satt sammen mennesker i håp og tro om å skape et partnerskap som vil vare livet ut.

Enkelte har også hevdet at programmet er på grensen til å bli blasfemisk.

– Den kritikken bommer, og er over grensen til hva som kan regnes for å være saklig. Ekteskapet er som kjent ikke forbeholdt religiøse. Ekteskapet er en sosial og rituell forening og en bindende kontrakt mellom to mennesker som ønsker å leve sammen. Vi ser på de sosiale aspektene ved ekteskapet, ikke de religiøse, skriver han.

Samlivsterapeut har ikke troen

Professor og familieterapeut Frode Thuen. Foto:Terje Bringedal,VG

Professor ved Høgskolen i Bergen og samlivsterapeut, Frode Thuen, har ikke stor tro på at konseptet vil klare å arrangere ekteskap som vil vare livet ut.

– All erfaring tilsier at forholdet mellom personer som kommer sammen under sånne omstendigheter ender fort, og det ligger ikke an til å bli en annen skjebne i dette konseptet heller, sier han og legger til:

– På papiret kan alt stemme, men det er møtet mellom mennesker avgjør om dette er et forhold er liv laga. Om det vil vare skal de ha hatt mye flaks.

Samlivsterapeuten har heller ikke troen på at programmet er laget for å utfordre våre forestillinger om parforhold.

– De har ingen annen agenda enn å lage god reality-TV.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder