KONKURRENTER: Svenske Frans Jeppsson-Wall og norske Agnete Johnsen. Foto: Karin Törnblom, IBL og FREDRIK SOLSTAD/VG

Sverige knuser Norge på Eurovision-oddsen

Mens Sverige figurerer som nummer to, ligger Norge langt nede på favorittlisten til bettingselskapene. Russland topper.

Artikkelen er over fire år gammel

Av de totalt 43 landene som kjemper om heder og ære i Eurovision Song Contest i mai, har Norge så vidt sikret seg en plass på øvre halvdel på oversikten til Oddschecker.com, der det er samlet spådommer fra 21 bettingselskaper. Agnete Johnsen (21) og «Icebreaker» ligger i skrivende stund på 21. plass.

Det er uvanlig lavt sammenlignet med hvordan Norge pleier å markere seg blant bettingene i forkant av sangkonkurransen.

I fjor lå Mørland og Debrah Scarletts «A Monster Like You» jevnt over på en åttendeplass, og i 2014 stabiliserte Norge og Carl Espen Thorbjørnsens «Silent Storm» seg også på en åttendeplass etter lenge å ha figurert på topp tre.

I 2013 lå «Feed You My Love» med Margaret Berger på det høyeste på en annenplass. I 2012 lå Toojis «Stay» en periode helt øverst, før svenskenes Loreen og «Euphoria» tok over – og senere vant hele sulamitten.

TRIUMF: Agnete Johnsen (21) i den norske finalen i Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum i februar. Foto: Fredrik Solstad VG

Godt pekepinn

Bettingoversikten er nemlig ofte i samsvar med det endelige resultatet. I fjor endte Norge på en åttendeplass – og det samme gjorde vi i 2014. I 2013 kuppet Norge tredjeplassen, mens vi i 2012 imidlertid raste ned på en 26. plass i finalen.

I fjor var svenske Måns Zelmerlöw favoritt, og alle husker hvordan det gikk.

Kanskje gjør de reprise på hjemmebane i år? Svenske Frans Jeppsson-Wall (17) og «If I Were Sorry», kan altså skilte med en annenplass på bettingene, under Russlands boybandstjerne Sergei Lazarev (32) og låten «You Are The Only One». På tredjeplass figurerer Kroatias Nina Kraljic (24) og «Lighthouse».

Så høyt som på fjerdeplass finner vi Eurovision-nykommer Australia, som stilte for første gang i fjor og fikk konkurrere uten å måtte kjempe i semifinale. I år slipper de ikke unna semifinale, men skal vi tro bettingbyråene, blir det en smal sak for «X Factor»-vinner Dami Im (27) og låten «Sound Of Silence» å sikre seg plass i finalen.

VG-kommentar: Toner blir storpolitikk

SVENSK HÅP: Frans Jeppsson-Wall (17) skal forsvare Sveriges ære på hjemmebane. Her under den svenske finalen. Foto: ORENTZ-ALLARD ROBIN, AFTONBLADET

Grønt lys

Svenskenes bidrag har for øvrig blitt klarert av komiteen til Eurovision, som etter intense påstander om plagiat, satte låten under lupen.

Bakgrunn: Sveriges Eurovision-håp granskes

Den norske sjefen for European Broadcasting Union, Jon Ola Sand, uttalte til svenske medier for under to uker siden at dersom de skulle konkludere med at låten var plagiat, ville de nekte den å stille. Men det ble raskt klart at det ikke kom til å skje.

– Ingen av oss eller SVT har noen følelse av at dette er et plagiat, forklarte Sand til Expressen 14. mars.

Allerede før den svenske finalen i Melodifestivalen stormet det rundt 17-åringens låt, som ble beskyldt for å være en kopi av amerikanske Matt Simons' «Catch & Release». Plateselskapet Pias Recordings, som har Matt Simons i sin stall, skal ha satt eksterne eksperter på saken for å kartlegge de angivelig store likhetene mellom låtene. Ifølge Sand har ikke den amerikanske låtens opphavsmenn tatt kontakt med dem.

– Hvis det finnes opphavsmenn som mener at han eller hun har skrevet Frans' låt, så må de jo rette den påstanden. I så fall blir det en sak for retten. Plagiat er en juridisk sak som bare kan avgjøres av eksperter, sier EBU-toppen til Expressen.

Finale i Stockholm

Finalen i Eurovision Song Contest arrangeres i Globen i Stockholm lørdag 14. mai, med de landene som har kvalifisert seg gjennom to semifinaler tirsdag og torsdag samme uke.

«De fem store», Frankrike, Spania, Storbritannia, Tyskland og Italia, er i tillegg til vertslandet Sverige automatisk kvalifisert. Skjønt det er ikke bare et minus å måtte kjempe i semifinalen – her får nemlig låtene mulighet til å bli godt presentert og gjort kjent for lytterne før de endelige stemmene skal avlegges.

Spesial: Flere nyheter om MGP og Eurovision Song Contest

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder