«Skam»-skuespillerne: Snikfotografert og oppsøkt på private adresser

«Skam»-skuespillerne skjermes av NRK, men får likevel kjenne populariteten på kroppen.

  • Maiken Svendsen

Artikkelen er over tre år gammel

Statskanalen har nektet å gi pressen tilgang til «Skam»-skuespillerne for intervjuer. En konsekvens er at mange blander sammen fakta og fiksjon - og rollefigurer og skuespillere.

– «Skam»-skuespillerne forteller ikke om hvem de er som private personer, sånn sett er det kanskje lettere at de blir karakterene også utenom serien. Det er ikke vår intensjon å skape stjerner, men å la karakterene være rollemodellene, sier Håkon Moslet, redaksjonssjef for TV i NRK P3.

Få med deg siste nytt: Klikk her for å følge oss på Facebook

Moslet forteller at både skuespillerne og redaksjonen syns det er stas at «Skam» har blitt et fenomen blant unge. Han mener det ikke er synd på skuespillerne når de ikke kan distansere sin egen identitet fra rollefigurens. Samtidig forteller han at noen fans er litt intense, og kanskje sliter litt med å skille hva som er fakta og fiksjon.

– Skuespillerne har opplevd å bli snikfotografert, og oppsøkt på private adresser. Selv om de setter pris på tilbakemeldingene, og fansen, kan omfavnelsen bli litt klam noen ganger, sier han.

KJENTE FJES - UKJENTE NAVN: Foran: Iman Meskini (Sana), Josefine Pettersen (t.v.) (Noora), Lisa Teige (t.h). BAK: Ulrikke Falch (t.v) (Vilde), Ine Svenningsdal (t.h) (Chris) FOTO:NRK

Suksess

«Skam» har vokst seg stor de siste månedene. Stort sett ved hjelp av sosiale medier, og en blogg som legger ut klipp, meldingstråder og bilder gjennom uken. Disse klippene samles til en episode hver fredag.

Les også: «Unge Lovende» ikke lenger unge lovende

TV-serien følger livet til Noora (Josefine Pettersen), Eva (Lisa Teige), Chris (Ina Svenningsdal), Vilde (Ulrikke Falch) og Sana (Iman Meskini). Jentegjengen går i første klasse på Hartvig Nissen videregåendeskole, og vi følger deres forelskelser, intriger, tanker og problemer.

På bloggen hvor klippene, bildene og meldingene fra karakterene kommer ut i nå-tid står kun karakterenes navn og profiler.

Moslet forteller at de nok følger opp skuespillerne tettere enn hva som er vanlig. Siden de ikke er profesjonelle skuespillere, men unge talenter.

– Når man får en så brå berømmelse, så vil nok mange oppleve det som krevende. Vi prøver å gi skuespillerne, og foreldrene deres, verktøyene for å takle både det positive og det negative ved det, sier han.

Det skjer nå

«Skam» lever i nåtid. Korte klipp og meldingstråder legges ut på bloggen til serien, og alle karakterene er aktive på instagram. Det tror Gry Cecilie Rustad, postdoktor ved Universitetet i Oslo, at er med på å gjøre det vanskeligere for fansen å skille på hva som er ekte og fiksjon.

– Snuttene er realistiske, samtidig som de ikke er pakket inn i den vanlige konteksten. De fleste i målgruppen setter seg ikke ned og ser hele episoder, de ser klippene når de kommer. At de ikke klarer å skille på hva som er fakta og fiksjon betyr bare at skuespillerne gjør en kjempejobb, sier Rustad.

FORBILDER: Karakterene får leve sitt eget liv, mens skuespillerne skjermes FOTO: NRK

«Skam» er oppdragende for tenåringer, mener hun. For henne er det ingen tvil om at den skal bygge opp jenter til å få selvironi og bli selvstendige. Sammenblandingen av fakta og fiksjon hadde vært mer problematisk om den fremmet negative verdier, mener hun.

– Er det egentlig så ille om folk tror at dette er en dokumentar? Selvfølgelig er det ikke godt å føle seg lurt eller dum når du innser at det ikke er ekte, forteller Rustad.

Les også: Det blir mer «Skam»

Håkon Moslet mener at det er der magien til nettdramaet ligger. Når det ikke står med store bokstaver at dette er fiksjon.

– Siden det ikke lyser «drama» av serien gjør at den er så attraktiv. Manuset og karakterene oppleves ekte, og der ligger nok en del av suksessen. At man kan synke inn i historen og leve seg helt og holdent inn i den. Først når rulleteksten kommer blir man minnet på at det er fiksjon, sier han.

Tror serien er viktigere enn skuespillerne

Klippet «18.04.» er det siste som ble lagt ut. Siden 1. april har bloggen vært inaktiv, og instagramprofilene til karakterene omtrent tyste. Det fansen håpet var en aprilspøk, viste seg å være en realitet. «Skam» har tatt pause midt i sesongen.

Serien er tilbake 18. april, men han vil ikke røpe hva den røde buksa til William i det siste klippet betyr.

– Eneste grunnen til at vi har lagt pausen til akkurat nå er fordi det er omtrent midt i sesongen. Og i ethvert forhold kan det være fint med litt avstand i ny og ne. Da blir det sterkere når man møtes igjen, sier Håkon Moslet.

Rustad tror at pausen kan være bra for de som er i tvil.

– Den konstruerte stillheten vil gjøre at de ser at det er fiksjon, sier hun.

– Du tror ikke fansen vil bruke mer tid på å prøve å finne ut mer om skuespillerne?

– Jeg håper ikke det, men det blir litt det samme som hysteriet rundt Justin Bieber. Det som er spesielt nå er at det blir så nærme fordi det er norsk, forteller Rustad.

Anmeldelse: Lovende om livet

Håkon Moslet forteller at de opplever et jevnt trykk på både sosiale medier, og på nettsiden. Serien har blitt viktig for mange unge, og han tror fansen er mer opptatt av serien enn av skuespillerne.

– Fansen har et behov for «Skam» fordi serien svarer på flere spørsmål som angår dem. Vi ønsker å gi dem gode verktøy til å takle problemstillingene man møter som 16-åring. Serien dekker et behov hos tenåringer, som ikke har blitt dekket før, forteller han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder