Sossen Krohg er død

Toralv Maurstad: – Det er et markant menneske som nå har gått bort

Sønnen: – Hun var fornøyd med livet

Den folkekjære skuespilleren døde fredag morgen. Hun ble 92 år gammel. Familen har holdt minnestund.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sønnen sier til VG at familien satt ved hennes side i natt, og at Sossen Krohg gikk bort i 07-tiden fredag morgen. Det var NRK som først meldte den triste nyheten.

– Hun har vært svak en stund, så det var forventet. Hun var selv også klar for dette, og var bevisst og klar til det siste, sier hennes sønn Frode Krohg til VG

– Hun har levd et langt og flott liv og hun var fornøyd med livet, legger han til.

VG+: Sossen Krohg om livet (krever innlogging).

Krohg ble kjent for et stort TV-publikum da hun gjennom 12 år spilte rollen som matriarken Astrid Anker-Hansen i «Hotel Cæsar».

– Minnes henne med glede

Toralv Maurstad, som også spilte mot Sossen i «Hotel Cæsar», sier dette til VG om kollegaen:

– Det er et markant menneske som nå har gått bort, og jeg vil minnes henne med glede.

Kommentar: Bohemdronning med attitude.

– Det var hovedsakelig i «Hotel Cæsar» vi ble ordentlig kjent, det var en veldig hyggelig tid, og hun passet utmerket inn i den serien, både av utseende og av type. Vi er jo fra samme skole og omgangskrets, så jeg husker henne godt fra oppveksten. Jeg vil huske henne som en åpen, raus, morsom, våken og radikal kvinne, sier Maurstad.

Sossen Krohg i 2013: – Jeg er veldig redd for å dø.

Skuespiller Linn Skåber beskriver Krohg som et av de varmeste menneskene hun har møtt. De jobbet blant annet sammen i revyen «Jenter som kommer».

– Sossen hadde alltid signaturen sin i vesken på kort, for hun visste at ungene ville spørre om autograf. Hvis hun matet duene, så syntes hun også at rottene skulle få. Hun matet alle, forteller Skåber og legger til:

HEDRET: Sossen Krohg blis hedret under Gullruten i Bergen i 2010. Her med Anette Hoff og Tom Sterri i bakgrunnen. Foto: Paul Sigve Amundsen , VG

– Hun hadde ti tusen historier og var en veldig spennende dame. Folk bør lese boken hennes «Hekletøy med store hull». Den er så morsom – og full av gøy og drøye ting. Sossen var så raus og lite jålete, Det var så deilig. Hun hadde både klasse og halve Paris i seg. Så veldig snill, minnes Skåber.

– Vi hadde det så gøy sammen på scenen. Dessverre er det lenge siden jeg så henne, men jeg møtte sønnen hennes i går. Da visste vi ikke noe. Jeg sender varme tanker og kondolanser til familien, sier Skåber.

Hvordan minnes du Sossen Krohg? Send inn din hilsen i protokollen.

Kunstner Morten Krohg, bror til Sossen Krohgs avdøde ektemann Guy Krohg, beskriver svigerinnen som en veldig vital og flott dame som har betydd veldig mye for norsk teater.

– Hun har gjort mye bra, også sammen med Guy. De var veldig fine sammen. Det er trist at hun er død, men hun var ganske gammel. Sossen etterlater seg et minne som er veldig flott. Hun var en kulturpersonlighet som var frittstående i norsk kunstnerliv, en meget sjelden person, sier han til VG.

– Et strålende menneske på alle livets områder

Produsent og skuespiller Petter Vennerød jobbet med Sossen Krohg i flere filmer. Første gang med «Det tause flertall» i 1977, og siste gang med komedien «Bryllupsfesten» fra 1989.

– Jeg var veldig glad i henne. Hun var fantastisk givende og fantastisk villig også. Man kunne be henne om de utroligste ting og hun utførte det. Men samtidig var hun en svært myndig dame. Et strålende menneske på alle livets områder, en dame man ble litt redd for også, hun hadde en sterk personlighet!

Stort VGTV-intervju: Skjulte sorgen etter ektemannens død.

Ifølge Vennerød var hun på jobb hele døgnet.

– Hun jobbet om formiddagen, og var i selskapslivet på kveld og de sene nattetimer, og det var en slags jobb det også.

Ifølge sønnen var det viktig for skuespilleren å få gitt ut boken «Sossen. Bohemdronningen» før hun døde.

– I høst kom det en biografi om henne på Kagge forlag, og det var veldig fint at hun fikk gjort dette før hun gikk bort, sier han til VG.

Sossen da hun ble 80: – Jeg er umoderne.

Krohg spilte Astrid Anker-Hansen på TV 2 fra 1998 til 2010.

– Det er med stor sorg vi mottar nyheten om Sossens død. Hun har betydd veldig mye for norsk kulturliv og for oss på «Hotel Cæsar». Først og fremst går våre tanker til familien hennes. I dag minnes vi en fantastisk skuespiller, kollega og menneske, sier dramasjef i TV 2, Christopher Haug.

Krohg ble tildelt hedersprisen under Gullruten i 2010. Senest i 2007 ble hun tildelt kunstnerstipend fra staten.

Protokoll for Sossen Krohg finner du her.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder