Nye «X-Files» Knausgård-inspirert

Når «X-Files» vender tilbake, både starter og avslutter
sesongen med episoder oppkalt etter Karl Ove Knausgårds «Min Kamp»-saga.

Artikkelen er over fire år gammel

Da VG var på verdenspremieren av den nye «X-Files»-serien på TV-messen i Cannes i oktober, fortalte serieskaper Chris Carter at den første og den avsluttende episoden er mytologi-episoder, mens de fire i midten er såkalte «monster of the week»-episoder.

Les intervjuet med «X-Files»-skaperen: – Slik blir nye «X-Files» (krever innlogging).

I en 21 minutter lang presentasjonsvideo for den nye serien produksjonsselskapet Fox publiserte på YouTube mandag, forteller Carter at den norske forfatteren Karl Ove Knausgård er inspirasjonen bak de to mytologi-episodene. De har til og med fått titlene «My struggle» og «My struggle II».

– Jeg holdt på å lese en fantastisk bokserie av en fyr som heter Knaugård, der den første boken, som handler om hans liv, heter «Min kamp». Så jeg tenkte «Hvorfor utforsker vi ikke de intime detaljene i Mulders liv?», forteller produsenten mot slutten av videoen.

TAR OPP TRÅDEN: Gillian Anderson som Dana Scully og David Duchovny som Fox Mulder i den nye serien som kommer til Norge i februar. Foto: Ed Araquel , FOX

– Også episode seks heter «Min kamp», og den handler om Scullys kamp. Der får du se detaljene i hennes kamp, gjennom hennes øyne, fortsetter han.

Bakgrunn: «X-files» fortsetter.

Kommer til Norge i februar

På pressemøtet i Cannes der VG var til stede, fortalte Carter at det var hovedrolleinnehaverne Gillian Anderson og David Duchovny som kom til ham med forslag om å fortsette «X-Files»-sagaen, over en lunsj. Og han har også fått med seg tre av manusforfatterne fra originalen.

– Jeg elsker å jobbe med venner. På det første produksjonsmøtet var jeg faktisk ganske rørt, sa han.

I USA har serien premiere 24. januar, mens den i Norge får premiere på TV3 28. januar.

INSPIRASJON: Karl Ove Knausgård inspirerte Chris Carter til å utforske intime detaljer i Mulder og Scullys liv. Her er forfatteren avbildet i forbindelse med en VM-bok. Foto: Åsa Sjöström , VG

Om hvordan det var å gå inn i rollen som Dana Scully igjen, sier Gillian Anderson i videoen:

– Det var om å gjøre å koble seg på uskylden hennes. Det var ikke før jeg kom inn i den sonen igjen at jeg begynte å huske Scully på et fysiologisk nivå.

– Det er en underbevisst, intuitiv ting å gå inn igjen i den rollefiguren jeg har spilt i så mange år. Jeg var litt rusten i starten, men etter de første dagene følte jeg meg ganske Mulder-aktig da jeg møtte opp på settet, sier Duchovny om å nok en gang spille Fox Mulder.

Les mer: «X-Files»-stjerne ute av sex-rehab.

– På den ene siden føles det som om tiden har stått stille, og vi bare har fortsatt der vi slapp, men på den andre side, da vi måtte løpe i en scene her om dagen…, sier Anderson og ler høyt ved tanken.

DA OG NÅ: Gillian ANderson og David Duchovny som Dana Sculler og Fox Mulder. Foto: , FOX

Nye og kjente fjes

I videoen røpes også at serien blant annet vil ta opp hva som skjedde med Moulder og Scullys sønn, at den kjederøykende mannen som tilsynelatende døde i den tidligere serien, vender tilbake, og at vi serveres et

UFO-krasj i første episode.

Det er kjent at Mitch Pileggi vender tilbake i rollen som Walter Skinner, Tom Braidwood tar opp tråden som Melvin Frohike og Bruce Harwood er nok en gang John Fitzgerald Byers.

Blant de nye fjesene vi får se, er Lauren Ambrose, kjent som Claire Fisher fra «Six Feet Under», som spiller Agent Einstein. Også den norsk-ættede komikeren og skuespilleren Joel McHale har en viktig rolle i den nye serien, som den konservative programlederen Tad O’Malley.

Har du lest: Pamela Anderson kunne blitt Dana Scully.

På spørsmål i Cannes om denne serien er starten på noe større, sier Cris Carter:

– Det vet jeg ikke! Men jeg elsker å fortelle «X-Files»-historier. Sannheten er der ute. Og om serien tilfredsstiller seerne, er det muligheter!

RØYKER: William B. Davis spiller den mystiske røykende mannen. Foto: , 20th Century Fox

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder