STRAMMER INN: Rettighetshaverne bak Netflix' filmer og serier gjør at sjefen for strømmetjenesten, Reed Hastings, må låse seerne til sine egne regioner. Foto: Steve Marcus , Reuters

Netflix skal låse seerne til sine egne regioner

Strømmegiganten Netflix strammer inn på folks muligheter til å få tilgang på innhold fra andre regioner enn der de selv bor.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Netflix bedyrer at endringen ikke er noe som selskapet selv har ønsket å gjøre på eget initiativ, og lar det skinne gjennom at det er rettighetshaverne bak filmene og TV-seriene som står bak:

– Hvis alt innholdet vi tilbyr var tilgjengelig globalt, ville det ikke ha vært noen grunn til at våre abonnenter bruker proxyservere eller antiblokkeringsmekanismer, sier David Fullagar, Netflix visepresident for innholdstjenester, til NTB.

Reed Hastings: Styrtrik på strømme-TV

Mange bryter brukeravtalen

I Norge er det mange Netflix-kunder som bruker VPN-løsninger eller DNS-tjenester for å lure Netflix til å tro at man er i USA, slik at man får tilgang på innhold som er ment kun for det amerikanske markedet. I løpet av de kommende ukene skal Netflix innføre sperrer for slike tjenester.

– Til sjuende og sist er vårt mål å tilby en tjeneste som er stort sett lik over alt i hele verden. Men bruk av VPN-løsninger og DNS-tjenester for å lure systemene er brudd på Netflix' brukeravtale, fordi det foreligger lisensrestriksjoner på TV-serier og filmer, uttaler en talsperson for Netflix, ifølge NTB.

Les Netflix-trikset som gir deg mer TV for pengene (VG+)

Analytiker Brian Blau i analyse- og rådgivningsselskapet Gartner påpeker at Netflix er pålagt å følge opp lisensregelverket som innholdsprodusentene har inngått, og tilby innhold kun i de geografiske regionene som produsentene gir tillatelse til.


Stor lansering i forrige uke

Så sent som 6. januar i år ble Netflix lansert i 130 nye land. Nå er det bare i Syria, Kina og Nord-Korea du ikke kan benytte deg av strømmetjenesten. Det var en tydelig stolt Netflix-sjef som kunngjorde gigantlanseringen i Las Vegas.

– I dag har dere vært vitne til en makeløs TV-begivenhet. Underholdning og teknologi fortsetter å endre hverandre. Før var TV-seere alltid prisgitt andres bestemmelser om når innhold skulle være tilgjengelig, men det har Netflix endret, sa Reed Hastings for en drøy uke siden.

Netflix-sjefen: Kommer aldri til å vende tilbake til slik TV var før (VG+)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder