VARSLER: Ingrid Bolsø Berdal i rollen som Ida Waage i «Heksejakt». Foto: JULIE LEIKANGER/TV 2

«Heksejakt»-aktuelle Ingrid Bolsø Berdal: – Viktig å formidle fortvilelsen

VEGA SCENE/OSLO (VG) Ingrid Bolsø Berdal (39) håper hun selv ville turt å varsle dersom hun havnet i en situasjon hvor det ble nødvendig.

I den nye krimserien på TV 2, «Heksejakt», spiller hun rollen som Ida Waage, økonomidirektør i et av landets ledende advokatselskaper.

Når Waage får en tvilsom faktura på bordet, vekkes skepsisen og hun varsler styret. Det utløser et enormt drama, som får store konsekvenser for Waage selv, men også topplaget av norsk samfunnsliv.

– For meg var det viktig å formidle fortvilelsen. Om hvorfor det er så vanskelig å varsle, sier Berdal, som har snakket med mennesker som har stått i stormen.

les også

Norske Angelina rett til finalen i «America’s Got Talent»

VG treffer henne på premierefesten i Oslo tirsdag kveld.

– Det er viktig å forsøke å forstå hva mange varslere mener når de sier at det har vært veldig tøft, og at hvis de visste det de vet nå, så ville de ikke varslet.

Serien skal være inspirert av flere reelle varslersaker.

– Før jeg begynte gjøre research til denne rollen, trodde jeg ikke at det som skjer i «Heksejakt» kunne skje i trygge Norge. I løpet av arbeidet har jeg mistet naiviteten. Jeg tror også folk i Norge driver urent spill, sier Berdal og legger til:

– Jeg blir stadig overrasket over hva mennesker er i stand til å gjøre for å bevare makten.

KOLLEGER: Ingrid Bolsø Berdal og «Heksejakt»-motspiller Axel Bøyum på premierefest i Oslo tirsdag. Foto: Espen Solli / TV 2

les også

Berdal får hovedrolle i Hollywood-film

39-åringen har en lang karriere bak seg, med store roller i både inn- og utland. For tiden er hun også å se på kino i rollen som Sonja Wigert i «Spionen».

På spørsmål om hun selv har kjent på press i løpet av yrkeslivet om å gjøre ting som har vært i strid med integritet og egne prinsipper, svarer Berdal «nei».

– Samtidig har jeg opplevd ikke å være komfortabel i alle situasjoner, eller forstå hva som skjer der og da.

– Kan du utdype?

– Det er vel sånn livet er? Gjennom ulike situasjoner blir man mer kjent med seg selv og oppnår en større indre trygghet. Det blir lettere å sette grenser, svarer Berdal, også kjent fra HBO-serien «Westworld» og Hollywood-filmen «Hercules».

– Jeg er glad for å ha kommet til en plass der jeg står støtt i meg selv.

les også

Ny «Fjols til fjells»: – Flere stunt enn originalen!

– Personlig og følsomt

Hvis det er likhetstrekk mellom Berdal og rollefiguren, så er det entusiasmen de begge har, mener skuespilleren.

– At Ida Waage trives på arbeidsplassen og har et positivt syn på livet, det kjenner jeg meg igjen i. Og rettferdighetssansen.

Berdal liker å tro at hun selv hadde turt å varsle dersom hun havnet i en situasjon der det var aktuelt.

– Men «varsle» er blitt et så stort ord, så personlig og følsomt. Man kan ende opp med å bli sett på som en sladrer. Egentlig betyr jo varsle bare å si fra. Jeg tror likevel jeg våger å undersøke ting som strider mot min integritet, og eventuelt si fra.

SKAPERNE: Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram på premierefesten. Foto: Espen Solli / TV 2

Berdal skryter av serieskaperne Siv Rajendram (52) og Anna Bache-Wiig (44), også kjent for «Frikjent». Hun mener de to manusforfatterne våger å kaste lys på mekanismer som råder.

– Det er utfordrende å formulere noe om dette viktige temaet, men de har greid det. For meg er det meningsfullt på så mange plan å få være med på dette.

Bøyum: – Realistisk

Axel Bøyum (23), kjent fra teaterscenen, «Øyevitne» og «Heimebane», spiller ung jurist i «Heksejakt». Selv om det i serien er ekstreme situasjoner som beskrives, tror Bøyum at det er kritikkverdige forhold på de fleste arbeidsplasser.

– Sånn sett er det som beskrives i «Heksejakt» realistisk og viktig å belyse.

– Har du selv følt på press om å bryte komfortsonen så langt i karrieren?

– Ja, det har jeg. Man kan jo føle på press om å si ja for å komme seg videre, men jeg har holdt på med dette i noen år allerede, så jeg sier klart fra hvis jeg ikke er komfortabel. Å si fra er en styrke. Som regel blir det møtt med respekt.

TVILSOM ROLLE: Preben Hodneland på premierefest i Oslo. Foto: Espen Solli / TV 2

les også

TV-serieanmeldelse «22. juli»: Ambisiøst

– Skal jeg våge å svare?

Preben Hodneland (33), kjent fra teaterscenen og «Når jeg faller», var spent på å tre inn i rollen som korrupt advokat.

– Jeg forberedte meg veldig for å forstå utfordringene karakteren står i. Det er blitt mange samtaler med finansmiljøet, sier han til VG.

– Hvor realistisk er plottet?

– Skal jeg våge å svare på det? Dessverre svært realistisk, tror jeg. Det er en grunn til at serien er laget.

Hodneland har selv følt på press om å bryte egne prinsipper i løpet av karrieren.

– Sånn sett kjenner jeg meg igjen, selv om det ikke er som i akkurat denne settingen. Ting er sjelden svart-hvitt. Den snille er sjelden bare snill, og den slemme sjelden bare slem.

På rollelisten står også Mads Ousdal, Christian Skolmen, Ola G. Furuseth, Sara Khorami, Fridtjov Såheim, Gard Eidsvold, Nader Khademi, Janne Heltberg, Ellen Birgitte Winther, Ingunn Øyen, Bjørn Skagestad og Caroline Glomnes.

STJERNELAG: Deler av skuespillerstaben: (F.v.) Christoffer Staib, Sara Khorami, Gard Eidsvold, Fridtjov Såheim, Frode Winther, Charlotte Spakmo, Furuseth, Ola G. Furuseth, Ingrid Bolsø berdal, Axel Bøyum, Erland Bakker og Caroline Glomnes. Foto: Espen Solli / TV 2

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder