Bibel-bråk i ny reality

Deltagerne jobbet til de spydde

(VG Nett) Det blir ampert mellom deltagerne i TV 2s nye realitykonsept «Prosjekt X» når det blir klart at en av dem krever å få holde hviledagen hellig.

Hjem | AdventistProsjekt XSOS Barnebyer

I kveld får TV-seerne stifte bekjentskap med 10 norske menn og kvinner, som i regi av SOS Barnebyer og TV 2 i løpet av fem intense uker skal prøve å bygge en barnehage for slumbarna i Soweto i Namibia.

Oppgaven kunne synes umulig, med tanke på at bare én av deltagerne hadde erfaring fra byggebransjen. Så lange og tøffe dager hadde de norske realitydeltagerne under innspillingen i fjor at én dag var det tre av dem som spydde av utmattethet.

Konflikt om tro

Allerede samme dag som gjengen landet i Namibia, oppsto det konflikter. James Harold Stirling (49), kalt «Jim», hadde i ukene før avreise grublet på hvordan han skulle forklare for sine nye venner at han er syvendedags adventist, noe som innebærer at han har sabbat på lørdag og ikke jobber mellom solnedgang fredag til solnedgang lørdag.

FAR OG DATTER: Jim Stirling (49), som er syvendedags adventist, og datteren Tina (17). Foto: TV 2

Datteren valgte å jobbe

- Det var et stort dilemma. Og jeg taklet det dårlig. Alle skulle begynne å jobbe, og jeg bare sto der. Til og med min datter gikk imot meg, forklarer Jim til VG Nett.

Jims datter Tina (17), som er vokst opp med adventistenes livssyn, valgte nemlig i motsetning til sin far å jobbe også lørdag.

Da Jim forsøkte å forklare sitt standpunkt ved å lese høyt fra Bibelen, var motbøren massiv. Én deltager reiste seg fra bordet i protest. Også de andre deltagerne ble sinte. Ikke forsto de hvorfor Jim ikke kunne jobbe, og ikke ville de ha hans livssyn presset på seg, forklarte det.

VGTV:SE KLIPP FRA BIBEL-KRANGELEN

- Jeg måtte velge om jeg skulle være tro mot Guds ord eller være solidarisk mot gruppen. Det var ikke enkelt. Men jeg måtte følge det fjerde budet som sier at man skal hvile den syvende dagen, forklarer Jim - som til daglig er sykepleier og jordmor - til VG Nett.

Angret etterpå

Han angret straks på at han hadde hentet fram Bibelen da han merket motstanden.

- Det var feil, innså jeg etterpå. Jeg trodde det var den beste måten å forklare på, men de andre følte at jeg ville omvende dem. Men det var ikke det som var min tanke, sier Jim.

Se alle deltagerne på programmets hjemmeside

- Hvordan var det å oppleve at Bibelen-lesingen vakte så stor motstand?

- Guds ord skaper alltid store reaksjoner, svarer Jim.

Jim hadde respekt for at datteren Tina valgte å handle annerledes.

- Det er en personlig sak hva man velger, sier Jim.

Fortsatt stolt av pappa

Tina presiserer overfor VG Nett at hun ikke hadde problemer med å jobbe lørdag, fordi hun ikke følte at de hadde jobbet de seks dagene på forhånd. Tina mener hun selv er for ung til å kunne kalle seg syvendedags adventist som foreldrene.

- Jeg har ikke tatt det standpunktet ennå. Men jeg hadde stor respekt for pappas valg i Namibia. Pappa er den eneste jeg oppriktig klarer å diskutere med og si imot. Vi har et utrolig nært forhold. Jeg er fortsatt veldig stolt av pappa'n min. Vi er bestevenner, smiler Tina.

SPREDTE MUSIKKGLEDE: Jim Stirlings sekkepipe gledet barna i namibia, men tok for mye tid ifølge Jims arbeidskolleger. Foto: TV 2

- Gikk i kjelleren

Jim har sett de to første episodene av programmet, som TV 2 sender i kveld.

- Jeg gikk ned i kjelleren da jeg så den andre episoden. Jeg innser at jeg ikke var flink til å forklare. Jeg var helt håpløs, sier Jim som ikke tør spå TV-seernes reaksjon på hans rolle i serien.

- Jeg vil selv beskrive meg som en «alt er mulig»-mann. Jeg er også en klovn, sier 49-åringen som sammen med familien driver besøksgården Stirling Station på Haga på Årnes.

Mer dilemma

Jim opplevde også et annet tros-dilemma under oppholdet. Like ved der de holdt til, var det en luthersk kirke.

- Jeg ville aller helst vise dem respekt ved også ikke å jobbe søndag, som er deres helligdag. Men jeg valgte ikke å lage mer bråk, forklarer Jim til VG Nett.

Forstår ikke kritikk

Både Jim og Tina forteller om hvor overveldende det var å møte barna i slummen. De stiller seg uforstående til kritikken som går på å lage realityunderholdning av uhjelp.

- TV-seerne vil se at vi var ti mennesker som jobbet iherdig med de ærligste hensikter, sier Jim som mellom arbeidsslagene underholdt slumbarna med sekkepippe, selvlaget gitar og egenproduserte rytmeinstrumenter.

- Det var fantastisk å se håpet vokse i barnas ansikter, sier far og datter til VG Nett.

- Viktigst i livet

- Tro, tillit og trygghet er det aller viktigste i livet. Å kunne hjelpe søsken fra en annen verden på denne måten, er det som gir livet best mening, sier Tina.

- Jeg var forberedt på at det ville bli både dynamikk og dynamitt under innspillingen, sier Tina til VG Nett. - Og jeg fikk rett, legger 17-åringen til.

«Prosjekt X» skal gå over 10 lørdager. Programleder er Sarah Natasha Melbye.

ALLE DELTAGERNE: Bak fra venstre: Stian Walde, Thomas Lauvsnes, Chatrin M. Hagen, Ronny Hushovd og Cecilie Beise. Framme fra venstre: Elisabeth Kristiansen, Victor Rosales, Ingrid Narum, Tina Stirling og Jim Stirling. Foto: TV 2

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder