ULØST: Det er en gåte hva som skjedde med lille Madeleine McCann under ferieturen i Portugal i 2007. Foto: FAMILY HANDOUT

Netflix-dokumentar antyder at Madeleine McCann er i live

40 eksperter og nøkkelpersoner knyttet til den 12 år gamle forsvinningen bidrar i «true crime»-dokumentaren om mysteriet rundt den da tre år gamle jenta.

Dokumentaren «The Disappearance of Madeleine McCann» dukker opp på strømmetjenesten Netflix fredag. Der dykkes det ned i den til nå nytteløse etterforskningen av hva som skjedde med britiske Madeleine i småbyen Praia de Luz i Portugal 3. mai i 2007.

Sånn startet det: Jente (3) borte – fryktes kidnappet

Dokumentarskaperne skal ha brukt to år på jobben.

Ifølge Fox News blir det lagt frem mange teorier, som at treåringen er offer for menneskehandel, og at hun er tatt med til et annet land.

Mysteriet: Kan ha vært minutter fra å redde henne

Privatetterforsker Julian Peribanez, som har jobbet på oppdrag av den forsvunne jentas foreldre, sier i dokumentaren at en britisk middelklassejente vil betraktes som mer innbringende økonomisk, og at det derfor er stor sannsynlighet for at hun fortsatt er i live.

les også

Mysteriet: Hva skjedde med Madeleine McCann?

Pluss content

Foreldrene imot dokumentaren

Felles for mange stemmene i Netflix-dokumentaren er at de tror sannheten vil komme for en dag. Foreldrene, Kate og Gerry McCann, har aldri gitt opp håpet om å finne datteren i live. De bidrar imidlertid ikke i TV-dokumentaren.

Tvert imot er Madeleines mor og far skeptiske og engstelige for at Netflix-produksjonen kan komme til å stikke kjepper i hjulene for den allerede pågående politietterforskningen.

McCann-paret bekrefter i en pressemelding ifølge The Independent at de er bedt om å stille opp, men at de har takket nei.

«Vi er klar over at Netflix planlegger å sende en dokumentar i mars 2019 om Madeleines forsvinning. Produksjonsselskapet har spurt om vi kan bidra, men vi har ikke sett, og ser fortsatt ikke, hvordan denne dokumentaren vil hjelpe i søket etter Madeleine. Det er heller en fare for at den kan skade den aktive etterforskningen», skriver de.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Jim Gamble, anerkjent politietterforsker innen barnesaker – og som var involvert i saken allerede fra start, sier angivelig i dokumentaren:

– Jeg tror fullt og fast på at vi i løpet av min levetid vil finne ut hva som skjedde med Madeleine McCann. Teknologiens fremskritt er lovende med tanke på det. År for år blir DNA-analysene bedre. Og for hvert år blir andre teknikker utviklet, blant annet ansiktsgjenkjenning.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Gamble sier det ikke er usannsynlig at økte teknologikunnskaper vil kunne føre til at puslebiter de allerede har vært innom, vil vinne sin plass.

(Artikkelen fortsetter under traileren)

Flere hundre personer er sjekket ut, og millioner av kroner er brukt for å finne svar.

12 dager etter forsvinningen ble en mann formelt mistenkt, etter å ha blitt anmeldt av en britisk journalist, som mente mannen oppførte seg mistenkelig under et intervju. Mannen ble senere sjekket ut av saken, og har fått tildelt erstatning fra flere britiske medier i etterkant.

Tilbakeblikk: Hevder tre menn kidnappet Madeleine

I 2013 kunne britisk politi også sjekke denne mannen ut av saken, som da ble identifisert som en britisk ferierende som bar sin egen sønn tilbake fra en kveldsbarnehage samme kveld.

Portugisisk politi avsluttet etterforskningen i 2008 og ble sterkt kritisert for det internasjonalt. Fem år senere valgte de å gjenåpne saken. Britisk politi startet nye undersøkelser av forsvinningen i 2011.

Les også

 1. Dømt til fengsel for anklager mot Madeleines foreldre

  (VG Nett) En britisk mann som har anklaget Madeleine McCanns foreldre for å ha forårsaket hennes død, er dømt til tre…
 2. Det 10 år lange mysteriet: Hva skjedde med Madeleine McCann?

  Ti år. Flere hundre personer er sjekket ut, millioner brukt for å finne svar.
  Pluss content
 3. Natascha Kampusch 20 år etter kidnappingen: Slik er mitt nye liv

  Det er 20 år siden Natascha Kampusch ble kidnappet på vei til skolen – og ble borte i åtte år.
  Pluss content
 4. Kidnappet og sporløst forsvunnet: Barna som kom tilbake

  De ble kidnappet, holdt innestengt, voldtatt og hjernevasket. Her er historien om barna og ungdommene som kom tilbake…
  Pluss content
 5. Barna som ble borte

  Maëlys (9) var på bryllupsfest med 180 gjester. Cherrie (8) gikk av skolebussen. Lisa (10 md.) lå i sengen. Ben (21 md.
  Pluss content
 6. Ny bok avslører: Mystisk mann overvåket leiligheten

  Flere observasjoner av en mann som lusket rundt boliger hvor det bodde barn i dagene før forsvinningen får mye plass i…
 7. – Bruker kampfly i letingen etter Maddie

  Det skal gjøres DNA-tester av gjenstander som er funnet i letingen etter Madeleine McCann i Portugal, ifølge britiske…
 8. Starter graving etter Madeleine McCann-spor

  Britisk politi skal grave opp flere områder i Praia da Luz i forsøk på å få svar på hva som skjedde med Madeleine McCann…
 9. Gjenåpner Madeleine-saken

  Portugisisk politi har gjenåpnet granskingen av forsvinningen av Madeleine McCann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder