SJOKK: Det har vært store sjokk gjennom hele sesongen. Her Elisabeth Moss som June / Offred i episode 12. Foto: George Kraychyk / Hulu / HBO Nordic

TV-kommentar: Velsignet være kampen

Sesongslutt for «A Handmaid’s Tale»: Nå brenner Rødhette ned ulvehiet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

NB! PLOTTBLOTTERE!

Da Elisabeth Moss i Junes skikkelse slo opp den røde kappen og kikket inn i kameraet som en innbitt Rødhette sulten på ulv, grein jeg.

Etter 13 episoder med små kamphandlinger og enorme tilbakeslag, var vi ved veis ende for sesong 2 av en av verdens mest aktuelle fiksjonsserier.

SESONGSLUTT: Elisabeth Moss i «A Handmaid’s Tale». Foto: George Kraychyk / Hulu / HBO Nordic

Jeg hadde ledd av det om ikke det var så tragisk – at en TV-serie bygget på en dystopisk roman som kom for over 20 år siden, og som mange regner som science fiction, ender opp som et brennhett sleggeslag rett på bjelken i nåtidens øye.

TV-anmeldelse «The Handmaid’s Tale» sesong 2: Revolusjonens trøst

I Gilead, tidligere USA, har kvinner mistet alle rettigheter. De eneste kvinnene med noe makt overhodet er dem som får det via en manns velvillighet. De utsettes for rituell voldtekt, brukes som avlsdyr, nektes å lese og å ha egne meninger.

Bryter de patriarkatets lover, kan de straffes med avkutting av lemmer, kvesting av klitoris – eller død, selvsagt.

GJEV PRIS: «A Handmaid’s Tale» stakk av med Golden Globe for beste tv-drama i januar, her hentet ved Elisabeth Moss og produsent Bruce Miller. Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Forfatteren av boken, og medprodusent på serien, Margaret Atwood, har uttalt at boken er «fakta innen fiksjon» og at alle scenarioene i den er ting som har funnet sted i virkeligheten. Hun skrev en fortelling om hva som kunne skje om tendensene og holdningene hun observerte på 80-tallet fikk fortsette til det ekstreme.

les også

«The Handmaids Tale» er ferdig: Dette vet vi om sesong 3

I disse dager strammes kvinners rettigheter til å bestemme over egen kropp stadig mer inn i USA. Med presidentens nye kandidat til høyesterettsdommer kan det ligge an til omgjøring av Roe vs. Wade-abortdommen fra 1973. Presidenten har selv sagt han griper kvinner i skrittet – fordi han kan.

les også

Derfor har Trumps dommervalg enorme konsekvenser

For få dager siden ble SD-lederens uttalelser om å innskrenke abortretten i Sverige sammenlignet med nettopp «Handmaid’s Tale».

I Norge hetses feminister som tar plass i samfunnsdebatten – de skal visst helst hverken vise seg fram eller åpne munnen. Kvinner «slutshames» og nakenbilder spres. Tror du på like muligheter for alle kjønn og farger, kalles du «nazifeminist» og får beskjed om at du fortjener å bli gjengvoldtatt.

Jeg har selv fått beskjed om at noen burde «sy igjen fitta mi» – fordi jeg skrev at jeg trivdes med å være singel og barnløs.

VOLDSOMT: Det går av og til svært voldsomt for seg i «The Handmaid’s Tale». Foto: Hulu / HBO Nordic

Det er utvilsomt milevis fra Gilead til både Georgia, Göteborg og Gjøvik. Men om vi ser på tendensene, slik Atwood gjorde på 80-tallet, er det ingen grunn til ikke å frykte fremtiden.
Så når «Handmaid’s Tale»-produsent Bruce Miller sier at sesong 3 vil omfavne mantraet «Velsignet være kampen», er vi klare for det etter to sesonger med studier av kuing av kvinner.

les også

De 15 beste seriene i 2017

Det er ikke uten grunn det sprenger i hjertet og kiler salt i øyekroken når June marsjerer ut i den mørke natten akkompagnert av «Burning Down the House».

Vi har ikke alle vært i Gilead, men vi har alle vært tråkket ned.

June minner oss på å reise oss opp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder