Nytt Gullrekka-program: «Norges smarteste»

UTFRODRES: Programleder Nadia Hasnaoui omkranses av f.v. deltakere Frode Georgsen, Madeleine Nyberg Andersen, Anne Fredheim, Maja Kophamer og Ole Kristian Grindbakken i episode to. Foto:Julia Marie Naglestad,NRK

TV-anmeldelse: Sprikende hjernetrim-sirkus

Intens folkeliggjøring redder ikke «Norges smarteste» fra å være et program først og fremst for Norges smarteste.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over fire år gammel

VG:s terninger viser 3 prikker

«NORGES SMARTESTE»

Kunnskapskonkurranse i 8 deler

NRK1, fredager kl. 19.55

Som programleder Nadia Hasnaoui raskt oppsummerer i åpningsvignetten: I «Norges smarteste» har de allerede søkt opp og silt ut 25 av Norges angivelig klokeste hoder, som gjennom fem innledende runder med fem deltagere i hver, får muligheten til å avansere til semifinaler og finale, hvor én endelig vinner vil bli kåret.

Det oppleves allerede der noe skuffende ikke å få være med på talentjakten i Norges intelligensfauna, som er halve moroa i andre konkurransekonsepter som «Idol» og «Norske talenter».

Episodens fem deltagere blir hurtig samlebånd-introdusert med ett enkelt utsagn, av typen «Det er litt tabubelagt å være smart i Norge», og så flyttes vi inn i studioet, der Hasnaoui utbroderer med én kuriositet om hver utfordrer. Og så kjøres det i gang.

Løs losing

De ulike rundene med utfordringer vi loses gjennom på én time er høyst varierte. I underholdningens ånd inkorporeres også ulike danse-, turn- og sjongleringsnumre som visstnok utgjør ulike tall-, observasjons- eller bokstavgåter.

Akkurat der hadde det hjulpet om losingen kom med noen flere forklaringer, for etter første oppgave i første program, sitter et tydeligvis mindre klokt anmelderhode igjen med et spørsmål: Hvordan kom deltagerne fram til sitt tallsvar? Ble det danset en tallformasjoner? Steppet de morsekode eller jazzet fram en ligning?

Når Hasnaoui i etterkant av andre oppgaver forklarer hvorfor svarene blir som de blir, oppleves det med én gang mye mer inkluderende, også for ikke-Mensamedlemmer.

MAKKERE: Nadia Hasnaoui og professor i matematikk Jan Martin Nordbotten, beskrives som henholdsvis programleder og kopilot. Foto:Julia Marie Naglestad,NRK

Sånn programmet er lagt opp med oppgaver på ulike fagfelt, er det naturlig at seerengasjementet daler i de bolkene en selv ikke er interessert i. Er ikke tall din greie, kan det bli lenge å vente 20 minutter på en språkoppgave. Brenner du derimot for brøk, er du sikret noen minutter heftig hoderegning.

Som et program som skal gå mellom åtte og ni på fredager, spørs det om «Norges smarteste», selv med danseinnslag, er folkelig nok til å samle den brede seerskaren. Samtidig passer det ypperlig å ha i bakgrunnen under taco-tilberedningen: Du kan late som om du må kutte grønnsaker under de oppgavene du ikke er god på.

Sprikende

Noe av det mest interessante er innslaget med matematikkprofessor Jan Martin Nordbotten, som kalles Hasnaouis kopilot. Han er likevel bare med i en kort sekvens i de innledende episodene, hvor han demonstrerer hvordan vi kan lure hjernen med ulike sanse-triks. Når han kommer over sin innledende kamerastivhet, er innslagene både lærerike og underholdende.

Erfarne Hasnaoui er trygg og sikker i sin rolle, men slipper ikke fra at det å kombinere småprat med IQ-tester fort blir kunstig og kleint, som «Som småbarnsmor må du være rå på multitasking» eller «Ligner du selv på kjæresten din?».

Mens variasjon er vel og bra, savnes opplevelsen av en helhet, og ikke bare at vi får servert en serie sirkusnumre for åndseliten.

Det mest spennende med «Norges smarteste», er den avsluttende duellen mellom andre og tredjeplassen om hvem som sammen med førsteplassen får gå videre til semifinale – under tidspress og med straff om svaret er feil.

Det er bare synd den thrilleren kun utspiller seg de siste fem minuttene.

INGVILL DYBFEST DAHL

(Anmeldelsen er basert på to innledende episoder)

AKROBATISK MATEMATIKK: RS-turnere fra Asker turn fremfører en av oppgavene i «Norges smarteste». Foto:Julia Marie Naglestad,NRK

Les også

 1. Nyhetsdirektøren oppgitt over Anundsen-video: Brukte TV-klipp uten tillatelse: NRK varsler nytt regelverk

  NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk skvatt til da han fikk se justisminister Anders Anundsens «informasjonsvideo».
 2. Disse er med i årets «Hver gang vi møtes»

  KJÆRNES GÅRD I VÅLER (VG) Det er alt fra VG-listerappere, til visesangere og en av Norges første popstjerner med i årets…
 3. TV-anmeldelse «Diktaturet»: Tannløst tyranni

  Den forespeilede sjokk-faktoren uteblir når NRK lager oppdragende valg-reality.
 4. Ruben (28) er tidenes mest populære TV-bonde

  ARNA (VG) Ruben Tunestveit Kengakaran (28) drukner…

Mer om

 1. Reality-TV
 2. NRK

Flere artikler

 1. TV 2 vs NRK: NRK vinner fredagskvelden

 2. NRK satser på kjente og kjære sommer-ansikter

 3. TV-anmeldelse «Kroppen din»: Spretten populærvitenskap

 4. Seltzer får nytt program på NRK:
  – Kan hende det blir nudisme

 5. TV-anmeldelse: «Tidsbonanza»: Mimringens makt

Fra andre aviser

 1. Hjernetrim med Hasnaoui

  Fædrelandsvennen
 2. Psykiater om Njie-intervjuet på Lindmo: – Jeg undrer meg over at NRK vil gjøre dette

  Aftenposten
 3. Dag Otto: - Han skal få høre det om han ikke vinner!

  Fædrelandsvennen
 4. Realityserien Paradise Hotel fjernet episode i alle land etter rasisme-anklager

  Aftenposten
 5. Håndballgutta håper nordmenn dropper denne gjengen: - Vi skaper en ny gullrekke nå

  Fædrelandsvennen
 6. Slik skal Norge slå tilbake i VM

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder