VG anmeldte musikk-konkurransen - låt for låt

Nora vant «Stjernekamp»: – Det er uvirkelig!FORNEBU (VG) Nora Foss Al-Jabri (18) vant over Reidun Sæther (33) i «Stjernekamp».

Artikkelen er over fem år gammel

– Det gjør skikkelig vondt i magen. Det går ikke an å beskrive det her, sa Nora etter seieren var sikret.

Til VG utdyper hun at dette er noe hun ikke hadde sett for seg på forhånd:
– Det er uvirkelig, stort og deilig! Bare det å holde trofeet i hånden er veldig stort. Nå skal jeg feire med mine nære og kjære.
Kjæresten Bendik Thollefsen er tydelig stolt av sin kjæreste Nora.

– Dette er så fortjent. Jeg er så stolt av henne. Jeg vet hvor hardt hun har jobbet for dette, sier han til VG etter å ha gitt Nora seierskysset.

GRÅT FOR NORA: Settar Al-Jabri måtte ta til tårene for sin datter Nora Foss Al-Jabri. Foto:Frode Hansen,VG

18-åringen hadde også med seg faren Settar Al-Jabri i salen. Settar Al-Jabri kunne avsløre at han felte noen tårer under finalen.
– Det ble tårer, latter og sang. Nora har så mye å gi. Jeg har ikke ord. Dette er helt ubeskrivelig og jeg er så stolt, sier han til VG.

Nora Foss Al-Jabri fikk også gratulasjoner fra sin finalemotstander, som takket publikum og TV-seere. VGs anmelder Stein Østbø er imponert over Foss Al-Jabris utvikling.
– Gratulerer, Nora! Den utviklingen hun har hatt gjennom «Stjernekamp» har vært formidabel, men jeg må jo innrømme at Reidun var min favoritt etter kveldens finale, spesielt etter hennes versjon av «I Will Always Love You». Da viste Reidun at hun er en mer komplett entertainer enn Nora foreløpig, men heldigvis er det også her folket som bestemmer, sier Stein Østbø.

Reidun Sæther i den mye omtalte gullkjolen. Foto:Julia Naglestad / NRK,

– Jeg er stolt av meg selv

Reidun Sæther sier til VG at hun er svært takknemlig for at hun har kommet så langt og at deltakelsen i musikk-konkurransen har vært som en reise.

– Jeg føler at jeg har vunnet bare ved å være med på dette. Jeg er stolt av meg selv, sier Sæther.
VGs anmelder hevdet han skulle spise Reiduns gullkjole dersom hun ikke vant.
– Det får vi se på, sier Reidun Sæther og smiler.

Stein Østbø, som i ren entusiasme på direkten lovte å spise Reiduns gullkjole om hun ikke vant, sier han kanskje må spare på den brune sausen:

– Jeg har familie på søndagsmiddag-besøk og trenger den brune sausen jeg har akkurat i helgen. Men jeg går ikke fra løfter – den gullkjolen må da en stjernekokk finne på noe morsomt med? Kanskje en brun saus ispedd litt Sæther-rømme?

Gjennom ti programmer har VGs anmelder Stein Østbø trillet terning på deltakernes opptredener. Også i kveld voktet han Nora Foss Al-Jabri og Reidun Sæther med argusøyne.

Er du enig med VGs anmelder? Les hans dom her, og diskutér i kommentarfeltet under saken!Ukens mentor og gjestedommer var fjorårets «Stjernekamp»-vinner Silya Nymoen. Sammen med Mona B. Riise og Thomas Felberg skulle hun gi finalistene tilbakemeldinger fra studio.
– Jeg vet hvor slitne, stressa, spente og glade de er nå og hvordan de har det. De må huske at de har vunnet begge to, sa Silya til VG før finalesendingen
Hun forventet at finalistene gir alt og drar frem personlige vibber.
– Jeg håper at de tar den enda lenger enn de tror de kan. Det er der magien skjer, sa Silya.

1. Nora: «Don’t Cry for me Argentina» fra Evita.

– Jeg tror på hvert eneste ord du synger. Jeg vil føle noe. Jeg følte noe. Jeg skjønner ikke at du 18 år, sier Silya Nymoen.

– Dette var øyeblikket du tok steget ut og vi skjønte at du var her for å vinne dette, sier Thomas Felberg.

Nora Foss Al-Jabri. Foto:Julia Naglestad / NRK,

VG-anmelder Stein Østbøs dom:

VG:s terninger viser 5 prikker

– En viss overtenning – i ti sekunder. Da kommer volumet, og Nora har en stemmekontroll hinsides det Ola Nordmann kan oppfatte. Fabelaktig balansert og stinn av følelser, men det lille som trekker ned (unnskyld, kommentarfelt…) er at håndbevegelsene til Nora er nøyaktig de samme i sykluser på fem-seks sekunder gjennom hele opptredenen. Det er bare en liten detalj – Noras stemme er definitivt ikke dèt.

2. Reidun: «Climb Ev’ry Mountain» fra The Sound of Music

– Du synger låta med masse innlevelse. Dette er kanskje noe av det du er aller best på. Nå står du på toppen av fjellet og ser utover dalen, sier Thomas Felberg.

– DIVA! Du er så stødig som et fjell. Du synger som en Gud, sier Silya Nymoen.

Reidun Sæther. Foto:Frode Hansen,VG

VG-anmelder Stein Østbøs dom:

VG:s terninger viser 6 prikker

– Hadde Reidun hatt amerikansk statsborgerskap, ville hun ha sunget nasjonalsangen under Super Bowl allerede for flere år siden. Hun har på alle måter volumet, men eier samtidig også dramaet som et intimt musikalnummer trenger og fortjener for også å kunne fungere på større arenaer.. Og igjen – Reidun oversynger aldri, men kontrollerer denne pompøse hymnen inn til havn som en robåt-skipper i full orkan. Lysende. Kan denne utslitte musikalklassikeren egentlig gjøres bedre? Barbra Streisand har skiftet etternavn til Sæther…

3. Nora: «Berlin Wall»

– Det var veldig, veldig bra. Jeg ser inn i fremtiden at du har en lysende karriere, sier Silya Nymoen.

– Du er helt rå!, sier Mona B. Riise.

Nora Foss Al-Jabri. Foto:Julia Naglestad / NRK,

VG-anmelder Stein Østbøs dom:

VG:s terninger viser 3 prikker

– Og da er vi brått ved det kommersielle aspektet; skulle bare mangle om deltakerne i «Stjernekamp» ikke kunne benytte muligheten til å lansere egne, rykende ferske låter i stedet for hva de har gjort tidligere i karrieren (som jo er kommersielt begrenset inntil NRK løftet dem frem). Dessverre fremstår Noras personlige berlinmur – skrevet av Karin Park – som en blek kulisse av det hun har tolket tidligere i «Stjernekamp». Låten har løft kun for løftets skyld, ikke for selve låtens personlighet, og ikke engang Noras intense innsats kan redde denne fra middelmådighet.

4. Reidun: «Happy As a Girl Can Be»

– En gladlåt! Det var kult å se deg på denne måten. Du hadde litt andre moovesm hinter til at det er et underliv der, sier Thomas Felberg og innrømmer at han er på tynn is med sin kommentar.

– Jeg syns dette var overraskende. Du kan liksom synge alt, så jeg vet ikke hva jeg skal si. Du var nesten for glad, men dette var veldig gøy, sier Silya Nymoen.

Reidun Sæther. Foto:Julia Naglestad / NRK,

VG-anmelder Stein Østbøs dom:

VG:s terninger viser 3 prikker

– Reidun fremstår umiddelbart mye tryggere på sin ferske single enn hva Nora gjorde, og viser flørtende sider som hun åpenbart trives med, men som hun har holdt tilbake tidligere i «Stjernekamp». Selve låten, en sjelfull glad-gospel med klar inspirasjon fra forrige årtusen, er temmelig enkel, men fengende. Og Reidun gjør det beste hun kan ut av den, denne gangen som litt masete og overtent gladjente. Energien virker ektefølt, men det kan også tyde på at Reidun ikke helt klarer å holde tilbake entusiasmen på de områdene der hun faktisk føler seg mest hjemme.

5. Nora: «When Love Takes Over» av David Guetta ft. Kelly Rowland

– Du har en så sterk stemme, og du står der stødig. Det er herlig!, sier Mona B. Riise.

– Du har kommet så lang, og du kommer til å gå enda lenger. Jeg er skikkelig stolt av deg, sa Silya Nymoen.

Nora Foss Al-Jabri. Foto:Julia Naglestad,

VG-anmelder Stein Østbøs dom:

VG:s terninger viser 4 prikker

– David Guetta, ja. Med Nora agerende som Kelly Rowland. Kelly selv har knapt gjort en bedre vokalinnsats enn her, men Nora har åpenbart bestemt seg for å toppe seg selv også. Nora har – som allerede nevnt tidligere - en vei å gå med sine innstudert dramatiske håndbevegelser så lenge hun skal opptre i en kommersiell pop-sammenheng, men resten har hun intakt. Akkurat som i Reiduns tilfelle, passer Noras stemme perfekt inn i en låtoppbygning som sakte bygges opp mot et crescendo. Det slår meg hvor like stemmene til Nora og Reidun egentlig er, og hvor likt de kontrollerer bryst og strupe – det kommer egentlig alt an på hvilke låter de velger (og skriver). Foreløpig er Reidun et hakk foran her i finalen.

6. Reidun: «I Will Always Love You» av Dolly Parton

– Jaggumeg så klarte du å tilføre noe eget til denne låta. Det trodde jeg ikke var mulig, sier Thomas Felberg tydelig imponert.

– Det var en maktdemonstrasjon. Stemmen din kan gjøre alt. Nå vet alle hvem Reidun Sæther er, sa Mona B. Riise.

Reidun Sæther. Foto:Julia Naglestad / NRK,

VG-anmelder Stein Østbøs dom:

VG:s terninger viser 6 prikker

– Favoritten avslutter med Whitney Houstons glansnummer? Den siste låten i «Stjernekamp»-seernes bevissthet før de stemmer? Det kaller jeg avtalt spill… Vi vet jo på forhånd at Reidun har stemmen til en slik utfordring, men at hun tillater seg å legge inn en to sekunders kunstpause allerede helt i starten er nesten frekt! Det beviser bare at Reidun har stålkontroll på låten – hun tar også sine personlige vendinger underveis som er helt vidunderlige. Dette er så innlevende, sterkt, fantastisk og bevegende at jeg undres om noen av Whitneys egne versjoner selv kunne ha overgått Reidun i kveld. Send denne versjonen til låtskriver Dolly Parton i omgående, og hun får hjerteslag av det positive slaget. Vinner ikke Reidun i kveld, skal jeg spise gullkjolen hennes med brun saus!

Saken oppdateres fortløpende!

Les også

 1. Jørn Hoel ute «Stjernekamp»: – Hadde aldri trodd jeg skulle nå så langt

  FORNEBU (VG) Kampen om finaleplassene var stor da deltakerne ble kastet ut i danseband-sjangeren og fremførte en låt…
 2. «Stjernekamp»-Reidun overrasket pappa

  Pappa Erling (64) er Reidun Sæthers desidert største fan. Nå viser hun sin takknemlighet på en helt spesiell måte.
 3. «Stjernekamp»-Nora synger om eget sammenbrudd i finalen

  Nora Foss Al-Jabri (18) synger en helt ny låt i lørdagens «Stjernekamp»-finale – skrevet av svenske Karin Park (36).
 4. VGs anmelder om Reidun: – Hvem pokker skal slå henne?

  FORNEBU (VG) Artistene måtte kaste seg ut i både 2000-tallspop og musikalsjangeren på samme kveld.
 5. Nora og Reidun i «Stjernekamp»-finale

  I kveld er det klart for finale i «Stjernekamp», og da kaprer enten Reidun Sæther (33) eller Nora Foss Al-Jabri…
 6. «Stjernekamp»-Nora: Hetsen har gjort meg sterkere

  Nora Foss Al-Jabri (18) ble oppdaget da hun var 11 år, og…

Mer om

 1. Stjernekamp

Flere artikler

 1. Her spiser Stein Østbø gullkjolen til «Stjernekamp»-Reidun

 2. Jørn Hoel ute «Stjernekamp»: – Hadde aldri trodd jeg skulle nå så langt

 3. «Stjernekamp»-Nora synger om eget sammenbrudd i finalen

 4. Raylee ute av «Stjernekamp»: – Det er kjipt

 5. Nora og Reidun i «Stjernekamp»-finale

 6. VGs anmelder om Reidun: – Hvem pokker skal slå henne?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder