FÅR REFS: Mariann Hole som spiller karakteren Vera i Halvbroren og Frank Kjosås som spiller Fred, synes det er synd om seerne sliter med å høre hva skuespillerne sier. FOTO:ROGER NEUMANN/VG

Hæ - hva sa du? Seerstorm mot «Halvbroren»

Regissøren mener lydproblemene skyldes gamle TV-apparat

Seerne sliter med å høre hva Frank Kjosås (31), Mariann Hole (31) og de andre skuespillerne sier i «Halvbroren».

  • Martine Haug Nysether
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Søndag kveld benket 915.000 mennesker seg foran fjernsynet for å se karakterene Fred og Barnum kaste diskos med fatale følger (Arnold får den i hodet).

Til tross for at serien er solgt til en rekke land og kan skryte av svært gode seertall , mener mange seere at innholdet ødelegges av dårlig lyd og mumlende skuespillere.

I VG Netts protokoll , hvor nesten 1700 har sagt sin mening om «Halvbroren», har en rekke seere luftet sin frustrasjon. Det samme har skjedd på Facebook og Twitter. Her er noe av kritikken:

«Dårlig lyd.
Hvorfor skal alltid norske produksjoner ha så dårlig lyd at samtaler må tekstes for å få med seg hva som blir sagt??????????
Osvald (74)»

«Lyd.
Ikke bare filmingen og teksten er dårlig, lyden er jo forferdelig, må jo kjøre opp og ned for å få med meg detaljene til enhver tid. Har hjemme kino anlegg! Og dette er som å se en helt vanlig norsk produksjon helt lik som da jeg vokste opp på 60-2000 tallet. Er det ikke mulig å se over grensene til Danmark og Sverige. Lær litt av filmingen der.
Tommy Vullum (49) fra Porsgrunn»

«En skuffelse.
Ødelegges av dårlig lyd. Tidvis helt umulig å følge med. Teksting på side 777 gjorde ikke saken bedre. Tekst uteble og kom upresist. Dette gjør at det er vanskelig å følge handlingen som når du ikke har lest boka føles rotete.
Rolf Strædet (63) fra Kristiansand»

«Dette holder ikke.
Det er ikke mulig å oppfatte/høre dialogen. Skuespillerne må lære å artikulere. Lydsjefen bør få tilbake skolepengene, Kjenner meg ikke igjen fra bokens dramaturgiske oppbygging.
Terje Helweg (75) fra Oslo»

Les mer i protokollen og skriv din mening her

TIPS OSS! Hvilke scener har dårligst lyd og mye mumlig? Tips VG netts journalister her.

DEBATT: Du kan også si din mening i kommentarfeltet i bunnen av artikkelen: Har du reagert på lyden, og i hvilke sekvenser har du i så fall slitt mest med å høre?

Generalsekretær Bjørn A. Kristiansen i Norges Døveforbund, opplyser at de har fått klager på teksting.

- Det er jo slik at mye av kritikken går på lyden av dette programmet, og der er det slik at vi har ikke så tydelig forhold til det. Det hører vi for dårlig til. Det er slik at ofte så ser vi forskjellige kommentarer knyttet til manglende teksting på TV. Der har vi fått mye, sier Kristiansen.

Generalsekretæren forteller at mange føler seg utestengt, og at det er et generelt ønske blant de hørselshemmede med bedre teksting, slik at de kan delta på lik linje med alle andre.

- Hvis en familie sitter og ser på «Halvbroren» vil den ti år gamle gutten med dårlig hørsel bli satt utenfor, fordi han ikke hører lyden, fortsetter han.

Han opplyser at den mulige tekstingen som finnes, heller ikke har fungert godt nok.

VGs anmeldelse: Terningkast 5

Artikkelen fortsetter under bildet.

UENIGE OM KVALITETEN: Mariann Hole i rollen som Vera (t.v.) og Frank Kjosås i rollen som Fred (t.h.) respekterer at folk har ulike meninger om Halvbroren. Til venstre for Vera er Arnold (Jon Øigarden), Boletta (Marianne Nielsen) og unge Barnum (Oskar Lundevold). FOTO: NRK/Monster


- Shit happens

Mariann Hole, som spiller karakteren «Vera» i serien, sier hun prøver å være bevisst på stemmen:

- Det er synd hvis folk ikke hører, men da får de slå på tekst-TV. Selv jobber jeg mye med stemmen siden jeg jobber på teater. Det er viktig å bli hørt og jeg prøver å snakke tydelig, sier Hole.

LES OGSÅ: «Halvbroren» hedret i Frankrike

LES OGSÅ: Eksperter om «Halvbroren»: - Flaut

Frank Kjosås, som spiller «Fred» i serien, liker at folk har meninger om serien på godt og vondt, men innrømmer at han ikke leser tilbakemeldingene fra folk på sosiale medier.

- Jeg leser ikke kommentarfeltene, det er for skremmende. Men hvis folk ikke hører lyden, kan jeg anbefale dem å investere i gode høyttalere, sier Kjosås til VG.

- Hva med kritikken om mumlingen?

- Jeg tror ikke jeg kan uttale meg om den, for jeg mumler helt sikkert selv. Jeg snakker nok litt lavmælt av og til, men jeg tenker litt sånn at shit happens.

LES OGSÅ: «Halvbroren»s far stoppes på gaten

- Ikke et stort problem

Regissør Per Olav Sørensen innrømmer at lyden i «Halvbroren» ikke er helt optimal.

- Vi er vant til å bruke tekst som krykke, men det kan hende at lyden vi har mikset, egner seg bedre til nye TV-er med bedre lydanlegg enn til den ene innebygde høyttaleren som er på enkelte eldre TV-er, sier Sørensen til VG.

Regissøren utelukker at det er et stort problem, og han tror majoriteten i befolkningen er fornøyd med TV-serien.

- Rundt én million mennesker ser «Halvbroren», og de fleste har ikke noe problem med lyden. Det er langt fra alle som er på Twitter og Facebook og skriver om dette, sier Sørensen og legger til:

- Folk sier at man må slutte å snakke som man gjør på teater og snakke realistisk. Det gjør man i «Halvbroren», og da snakkes det raskere. Det er prisen man må betale for realistisk prat, påpeker han.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder