SKAPER PROBLEMER: Slik så leilighetene i Grottenveien 1 i Oslo ut før realityserien med samme navn startet på TV 2. Deltagerne (innfelt) fikk i oppgave å pusse opp boligkomplekset. Foto:TV 2,

Realityserien «Grottenveien 1» ble TV 2s mareritt: TV-utbygger risikerer 150.000 kroner i bot etter byggerot

Deltagere følte seg snytt - produksjonsselskap tapte rettssak **Advokat: TV 2 hadde mye å rydde opp i

TV-programmet «Grottenveien 1» er blitt et mareritt for TV 2: Utbyggeren av realityhuset risikerer minst 150.000 kroner i bøter for uferdig arbeid, mens et søksmål om premiepotten er anket i rettssystemet.

  • Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Problemene har stått i kø for TV 2 etter at de lot tilfeldige kjærestepar pusse opp flere leiligheter i realityserien «Grottenveien 1» i fjor vår.

Som VG skrev i februar, så har beboerne som kjøpte de nyoppussede leilighetene vært i konflikt med utbygger og TV 2, som står som tiltakshaver for boligene, siden boligovertagelsen i fjor sommer.

Misnøyen har blant annet dreid som en rekke feil med leilighetene, slik som manglende ventilasjonsanlegg, for lave rekkverk rundt balkongene og vinduer uten barnesikring.

Nå er det derimot slutt på tålmodigheten fra offentlige myndigheter sin side.

Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune har i alt notert over ti punkter som ikke utbedret siden fristen gikk ut for fem måneder siden.

I et brev til TV 2 og utbygger Byggkontroll og Termografering AS i Fredrikstad i slutten av september, kommer det frem at de risikerer å bli bøtelagt med 150.000 kroner om ikke leilighetene ferdigstilles innen 3. november.

«Det varsles samtidig om at etaten vil kunne vedta en ny og betydelig større tvangsmulkt dersom pålegget ikke etterkommes innen fristen», skriver Plan- og bygningsetaten i brevet.

– Mye å rydde opp i

Beboernes felles advokat, Thomas Hjermann i Dalan Advokatfirma, er ikke overrasket over kravet.

– TV 2 hadde mye å rydde opp i når leilighetene ble solgt. Det tok lang tid før de tok innover seg hvor alvorlig manglene var, men vi har hatt konstruktive samtaler i ettertid. Vi er fortsatt i forhandlinger, men det tar tid, sier Hjermann til VG

– Hva er deres krav til TV 2 og utbygger?

– Først og fremst må de utbedre alle feilene i leilighetene og på tomten. Alle pålegg fra Plan- og bygningsetaten og Brann- og redningsetaten må rettes, og dokumentasjon for de utførte arbeidene må foreligge.

– I diskusjonen inngår også spørsmål om kompensasjon for all tid som har gått bort siden leilighetene ble kjøpt. De flyttet inn i juli 2013, og nå er vi kommet til oktober 2014, sier Hjermann.

Daglig leder i Byggkontroll og Termografering AS, Tom Troy, sier at problemene skal være løst, og at dette er meldt videre til Plan- og bygningsetaten for flere dager siden.

– Jeg har vært syk i sommer, og derfor har dette tatt litt tid, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Atle Jan Larsen i Plan- og bygningsetaten sier etaten ikke har mottatt noen redegjørelse fra Troy på nåværende tidspunkt, men understreker at dette kan skyldes treg postgang.

I DIALOG MED PARTENE: Kommunikasjonsdirektør i TV 2, Rune Indrøy. Foto:TV 2/ESPEN SOLLI,

Kommunikasjonsdirektør i TV 2, Rune Indrøy, har besvart VGs spørsmål per e-post. Han sier feilene i «Grottenveien 1»-leilighetene skal være utbedret.

– Det er ansvarlig søker – Byggkontroll og Termografering AS – som må gjennomføre og dokumentere ferdigstillelsen av bygget. Innehaveren av firmaet ble dessverre syk i sommer og den nødvendige dokumentasjon er derfor ikke blitt sendt inn til Plan- og bygningsetaten, skriver Indrøy.

Han skriver at de har hatt en løpende dialog med sameiets advokat, og at det også skal være utført en del utbedringer på bygget som ikke er omtalt i Plan- og bygningsetatens tilsynsrapport.

– I TV 2 opplever vi at vi har en god dialog med sameiet. Alle er opptatt av at vi skal få løst denne saken, avslutter han.

Saksøkte produksjonsselskapet

Byggestriden er ikke den eneste konflikten som har dukket opp etter finalesendingen av «Grottenveien 1».

I april skrev Se og Hør at «Grottenveien 1»-deltagerne Christine Thingnes og Patrick Sander saksøkte produksjonsselskapet bak realityserien, Endemol Norway AS, etter at de følte seg snytt for seieren i TV 2-programmet.

Paret fikk høyest fortjeneste på leilighetssalget, men kom likevel på en annenplass, og gikk dermed glipp av tilleggspremien, en Fiat 500 til en verdi av 215.000 kroner.

Endemol mente derimot at paret som oppnådde størst prosentmessig verdiøkning som skulle gå av med seieren.

Retten var ikke enig i denne tolkningen av konkurransereglene.

Domsslutningen viser at Thingnes og Sander vant søksmålet, og ble tilkjent 215.000 kroner i erstatning.

MENTE DE VANT: Patrick Sander og Christine Thingnes vant rettssaken mot produksjonsselskapet bak realityserien «Grottenveien 1». Til neste år venter ankesaken. Foto:Tv 2,

Endemol Norway AS ble også dømt til å betale saksomkostninger for tingretten med 101.800 kroner.

Saken er derimot anket, og er berammet 12. og 13. mai neste år i Borgarting lagmannsrett.

– Vi er uenig i tingrettens dom, og kan ikke se at de har krav på erstatningen de ble tilkjent, sier Endemol Norways advokat, Espen Sandvik.

– Kommer dere til å føre nye vitner eller komme med nye bevis i saken?

– Nei, det blir relativt likt som i forrige runde, sier han.

Realityparets advokat, Harald Svenneby, ønsker ikke å kommentere ankesaken.

– Vi er naturligvis enige med tingretten. Det er alt jeg ønsker å si, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder