SKUESPILLERTROPPEN: F.v.: Tobias Santelmann, Endre Ellefsen, Ole Christoffer Ertvaag, Benjamin Helstad, Mads Sjøgård Pettersen, Eirik Evjen, Christian Rubeck, Rolf Kristian Larsen, Audun Sandem, Frank Kjosås og Torstein Bjørklund. De fyller henholdsvis rollene som Rønneberg, Storhaug, Strømsheim, Poulsson, Kayser, Idland, Helberg, Skinnarland, Haugland, Haukelid, Kjelstru. Foto:Filmkameratene As/robert Holand Dreier,Filmkameratene AS/Robert Holand

«Kampen om tungtvannet»: Skuespillerne spår seertall

Premiere på NRKs nye dramaserie i kveld

Regissør Per-Olav Sørensen har arrangert gjettekonkurranse om søndagens seertall. Flere av skuespillerne har tatt utfordringen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Søndag kveld vises de to første episodene av TV-serien «Kampen om tungtvannet», hvor et internasjonalt team av skuespillere har sentrale roller.

Terningkast 5:LES TV-ANMELDELSEN

Tidligere denne uken postet Per-Olav Sørensen (51) en status på sin åpne Facebook-side, hvor han lanserte en gjettekonkurranse. Spørsmålet hans går ut på er hvor mange som kommer til å benke seg foran TV-skjermen søndag kveld.

– Altså rene seere på søndag, uten nett eller repriser senere. Den som tipper antallet (nærmest) mottar en bedre vin fra undertegnede, skriver regissøren i oppfordringen.

Og responsen har ikke latt vente på seg.

REGISSØR: Per-Olav Sørensen. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Skuespillerne tipper

I skrivende stund har det strømmet på nærmere 150 kommentarer - og mange tipper på et seertall over millionen. Også flere av skuespillerne i serien har gjettet på premieretallene for «Kampen om tungtvannet».

Tobias Santelmann (34), kjent fra filmer som «Kon tiki» og «Hercules», er optimistisk og spår at seertallene havner like over millionen.

– 1,067,588 før nett. Godt nytt år, gode mann, skriver Santelmann som bekler rollen som Joachim Rønneberg i TV-serien.

Billy Elliot-aktuelle Benjamin Helstad (27), kjent fra «Kongen av Bastøy» og som vokalist i rockebandet «Yoga Fire», går også høyt ut. Han tror at1.120.000 skuelystne vil samle seg foran premiereepisoden. I serien spiller han Jens Anton Poulsson.

Høyeste tall

Skuespilleren som har aller størst tro på premieretallene, er Mads Sjøgård Pettersen (30), kjent fra filmer som «Upperdog» og «Nord». Sjøgård Pettersen, som bekler rollen som Fredrik Kayser i tungtvann-serien, tipper på 1.282.000 seere.

Torstein Bjørklund (26), som spiller Arne Kjelstrup, har gjettet at 1.156.000 er et sannsynlig seertall, mens Espen Reboli Bjerke, som fyller rollen som Jomar Brun, spår 1.246.000 seere.

DISKUTER:HVA TROR DU? Gjett seertall og diskuter serien og forventninger i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

VGs amelder Jon Selås spår at «Kampen om tungtvannet» vil få enkelte historikere til å rase og andre berørte til å klage.

«Men de fleste TV-seere vil bli oppslukt», mener anmelderen og gir terningkast 5.

«Kampen om tungtvannet» er en storslagen og neglebitende engasjerende TV-serie, med nok sprengstoff i seg til enda en gang vekke nasjonen til krigsbevissthet og historieinteresse», konkluderer Selås.

PÅ VIDDA: De norske sabotørene planlegger sabotasjeaksjonen mot Hydros anlegg på Vemork: Rønneberg, Kjelstrup, Helberg, Poulsson, Kayser, Strømsheim (Tobias Santelmann, Torstein Bjørklund, Christian Rubeck, Benjamin Helstad, Audun Sandem, Mads Sjøgård Pettersen, Ole Christoffer Ertvaag.) Foto:Filmkameratene As/robert Holand Dreier,Filmkameratene AS/Robert Holand

Mer enn tungtvann

Ifølge regissøren handler serien om langt mer enn den mest kjente tungtvann-aksjonen i Vemork, natt til 28. februar 1943.

– Vi tar for oss spillet mellom tyskerne og de allierte rundt utviklingen av atombomben. Serien består av tre hoved-akser. Først dreier seg det om den tyske vitenskapsmannen Werner Heisenberg. Han fikk nobelprisen i fysikk i 1932, og ble satt til å lede tyskernes arbeid i å lage en reaktor med kjernefysisk reaksjon, sa Sørensen til VG i november.

TV-serien, som har seks episoder, har et budsjett på om lag 70 millioner kroner. Handlingen utspilles i Tyskland, England og i Norge og tar for seg det intense spillet mellom tyskerne og de allierte når det gjaldt utviklingen av atombomben.

Den fem måneder lange innspillingen fant sted i Tsjekkia, Oslo og i Rjukan-distriktet. Et internasjonalt team av skuespillere har sentrale roller.

Serien er allerede solgt til en rekke land, deriblant USA.

LES OGSÅ:Tatt av snøskred under innspillingen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder