Krigsveteran dømt til livstid for drap på «American Sniper»

Krigsveteranen Eddie Ray Routh (27) er dømt til livstid for
drapene på amerikanske Chris Kyle, ofte omtalt som «tidenes farligste skarpskytter», samt kameraten Chad Littlefield.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Texas-juryen avviste dermed forsvarets argumenter om at den 27 år gamle veteranen led av en psykose da han i februar 2013 drepte de to kameratene på en skytebane i delstaten Texas.

Ifølge nyhetsbyrået AP innebærer dommen at Routh må sone resten av i livet i fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse.

Skulle hjelpe drapsmannen

DØMT: Eddie Ray Routh. Foto:Lm Otero,Ap

Kyle, som regnes som den mest dødelige skarpskytteren i USAs historie, skal ha skutt og drept minst 160 personer.

Clint Eastwoods Oscar-vinnende «American Sniper» er basert på Navy SEAL-soldatens selvbiografi, hvor han selv hevder å ha drept så mange som 255 mennesker.

Etter at Kyle ble dimmitert startet han opp et program for å bistå andre veteraner som led av posttraumatisk syndrom. Kyle og Littlefield ble drept etter at moren til Routh hadde bedt de to om å hjelpe sønnen.

Flere anser Kyle som en nasjonal helt i USA. Da han ble gravlagt møtte flere tusen opp langs motorveien hvor begravelsesfølget kjørte fra minneseremonien på Cowboys stadium i Arlington til storbyen Austin.

Vant Oscar

Filmen, hvor Bradley Cooper spiller rollen som Kyle, har fått folk til å strømme til kinoene i USA og den hadde en inntjening på drøye 680 millioner kroner i åpningshelgen.

Natt til mandag var også «American Sniper» nominert til flere Oscar-priser, blant annet for beste film, men endte til slutt opp kun med å vinne prisen for beste lydredigering.

ANMELDELSE:Les hva VGs anmelder mente om filmen her!

Flere personer har samtidig kritisert filmen og mener at Kyle i virkeligheten var en kaldblodig morder og at han selv har diktet opp flere av historiene om ham. Manusforfatteren av filmen måtte til slutt rykke ut og understreke at deler av filmen er fiksjon, og kun med i handlingen for å gjøre handlingen mer spennende.

«Det er en film om USA, om krigens tiltrekning, om krigens skadevirkninger, om krigens grusomhet og langsiktige konsekvenser. Det handler om et USA som i noen grad er grunnlagt på vold og skytevåpen», skrev VGs Jon Selås da han anmeldte filmen.

– Ikke en politisk film

Dokumentarfilmskaperen Michael Moore skapte debatt da han twitret at «alle skarpskyttere var feiginger». Skuespilleren Seth Rogen har også uttalt at han mener filmen minnet ham om nazistenes propagandafilm som vises mot slutten av Quentin Tarantinos «Inglourious Basterds».

Både Eastwood og Cooper har på sin side hevdet at «American Sniper» ikke er ment som en hyllest av USAs krigføring eller politikk.

– Det er ikke en politisk film i det hele tatt. Filmen handler om en mann - et karakterstudie, uttalte Cooper på en pressekonferanse tidligere i år, gjengitt av The Guardian.

OSCAR-BELØNNET: Skuespilleren Bradley Cooper (til høyre) i rollen som Chris Kyle i Clint Eastwoods Oscar-belønnede «American Sniper». Foto:Uncredited,Ap

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder