Slik er planene for Marienlyst etter NRK

MARIENLYST (VG) NRK skal bort fra Marienlyst, og foreslår å bruke arealet til både boliger og næringsvirksomhet.

På en pressekonferanse torsdag la NRK, Plan- og bygningsetaten i Oslo og samfunnsplanleggerkonsulenter fra Civitas frem deres forslag til hva som skal skje på Marienlyst i Oslo når NRK flytter fra tomten.

I en tekst som kommunikasjonsavdelingen har publisert på NRKs nettsider i forkant av pressekonferansen står det at forslaget innebærer plass til 107.000 kvadratmeter boligareal, nye torg og møteplasser, store grøntarealer og ny næringsvirksomhet.

NYTT: Slik er skissen for nye Marienlyst. Det fredede Kringkastingshuset med Store Studio (buet tak) midt i bildet. Foto: A-LAB / NRK

– Bygget er gått ut på dato. Og så er det dyrt, og det er ikke ønskelig at lisensbetalerne betaler mer enn nødvendig. Vi trenger en kraftig fornyelse, sier Thor Gjermund Eriksen på pressekonferansen.

les også

NRK-ansatte ble kalt «ufyselig blodsuger» og «antisemittiske rotter» etter oppslag om millionutbetalinger

– Er det litt vemodig også?

Ja, men jeg sier til mine ansatte at de ikke må begynne å pakke ennå. Først og fremst må vi glede oss over alt som har blitt skapt her. Det tenker jeg når jeg går rundt i byen også, at de fineste områdene er de områdene som er knyttet til en historie. Og NRK på Marienlyst kommer ikke til å forsvinne historisk sett. I dag gleder vi oss for at noen tok et valg for 40, 50, 60 år siden. Og nå skal vi bygge en ny historie, sier Eriksen til VG.

NRKs styre har altså vedtatt at NRK skal flytte. Planen er at salget av eiendommen på Marienlyst skal finansiere et nytt hovedkontor et annet sted i Oslo-området.

GAMMELT: NRK Marienlyst fra 1999. Foto: Lasse Tur

Hvor NRK skal flytte, er foreløpig uklart.

– Det er spesielt ett viktig hensyn vi må ta: Hvis det blir Oslo, er det viktig at vi havner et sted nært kollektive knutepunkter, som T-banen. Da vil vi uansett holde til tilnærmet sentralt, som er viktig for miljøet og ikke minst for å skape attraktive arbeidsplasser, sier Eriksen.

Byplansjef Ellen De Vibe fikk spørsmål om NRKs hovedkontor virkelig kan få tilhold utenfor Oslo, og hadde følgende svar:

– Det er klart det ville vært påfallende om NRKs hovedkontor ikke lå i hovedstaden.

Det er to ulike forslag som legges frem, ett hvor boliger utgjør omtrent 65 prosent av arealet og ett hvor boliger utgjør inntil 20 prosent.

Kringkastingshuset med Store studio er fredet av Riksantikvaren, og skal bevares. NRK går ikke spesifikt inn på hvilken type næringsvirksomhet man ser for seg i Kringkastingshuset, men nevner at hotell, bevertning, idrett og kultur kan huses i det fredede huset - i tillegg til boliger.

les også

Neste store dramaserie på NRK blir samisk

Kringkastingshuset ble påbegynt på Marienlyst allerede i 1938, og sto ferdig i 1950. I 1968 sto Fjernsynshuset ferdig, ifølge Wikipedia.

Byggene rundt skal ikke være høyere enn Kringkastingshuset, ifølge planen. Fjernsynshuset kan imidlertid rives, etter planen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, som er til stede på pressekonferansen, har tidligere uttalt at det koster for mye ressurser å holde til på Marienlyst, fordi bygningsmassen er gammel og arealet for stort.

Det som presenteres torsdag er et forslag som så skal ut på høring. Deretter kan området reguleres og planene tre i kraft. Ifølge planen skal det nye planprogrammet, som dette altså er et forslag til, fastsettes av Plan- og bygningsetaten i sommer.

Foreløpig er det ikke klart hvor NRK skal flytte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder