KRITISK: Forfatteren Gro Dahle (t.h.), som selv har diagnosen Aspergers syndrom, reagerer sterkt på TV-serien «Broen» og fremstillingen av Saga Norén. Foto: NRK og ALF ØYSTEIN STØTVIG/VG

Norsk kritikk mot «Broen»-Saga: - Ufølsom

Den norske forfatteren Gro Dahle (51) mener at «Broen» og seriens etterforsker Saga Norén fremstiller mennesker med Aspergers syndrom klisjéaktig og foreldet.

 • Kirsti Hovland
 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over seks år gammel

Om Asbergers på NHIOm Asbergers på Wikipedia«Broen» - dansk hjemmesideForfatter Gro Dahle. Bøker, lydbøker, biografi og bilder | Cappelen Damm forlag

Gro Dahle fikk selv bekreftet at hun har Aspergers syndrom for 13 år siden. Og hun er helt klar på at karakteren Saga Noréns tolkning av en med Aspergers syndrom i seermagneten «Broen» føles stiv og unyansert for henne:

- Nå begynner den dansk/svenske serien å bli et tema i forskermiljøer og blant dem med diagnosen. Under et foredrag jeg nylig holdt på Bærum sykehus, kom temaet «Broen» fort opp. I pausen ble jeg bedt om å ta til motmæle, spesielt med tanke på spørsmålet om empati, sier Gro Dahle og beskriver det slik:

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det hele tatt. Den karikerte måten karakteren Saga Norén fremstilles på i «Broen» er for meg lite troverdig. Den spiller på seiglivede myter om Aspergers syndrom som for lengst er foreldet, sier Dahle.

- Hvilke myter er det?

- Det går på at mennesker med Aspergers syndrom er kalde, ufølsomme, mangler empati og dummer seg ut sosialt. Det som derimot kjennetegner et menneske med dette syndromet, er at de har en annerledes empati enn normalt, noen har så mye at det nesten er et problem for dem. Selv blir jeg nesten knekt av for mye medfølelse, sier Dahle og påpeker:

- Ugjennomtenkt

- Aspergere har ofte høy intelligens og har ofte mental kontroll over hva de sier og hvordan de oppfører seg, så de vil hele tiden vokte seg vel for å plumpe ut med noe så ugjennomtenkt som det vi ser Saga Norén gjør, sier Dahle.

DISKUTER:Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen

Gro Dahle mener at «Broen» likevel spiller en positiv rolle for aspergere på den måten at serien har en heltinne som Saga Norén:

- Hun er pen, flink, skarp superkvinne som bidrar til en positiv vinkling på hva aspergere kan være og kan klare. Men hun bidrar samtidig til å forsterke mytene som at aspergere ikke har empati eller fantasi, sier Gro Dahle.

RADARPAR: Kim Bodnia og Sofia Helin er radapar i «Broen». Foto: JØRGEN JOHANSSON


Professor i psykologi Nils Kaland har doktorgrad på Aspergers syndrom og kognitive funksjoner.

Han mener som Dahle at «Broen» gir et litt forvrengt bilde av hva som kjennetegner en person med denne diagnosen.

- Broen viser en for overdrevet og stereotyp versjon av en person med Aspergers syndrom når det gjelder sosial kompetanse. Her har nok TV-produsentene gått i fellen ved å overdrive vanskene en person med Aspergers syndrom har.

- Hva slags skade vil dette gjøre for de som har diagnosen?

- Folk flest vil jo tro at de er så kantete, og her snakker vi om mennesker som er veldig stigmatiserte allerede.

- Hvordan da?

- Barn med Aspergers syndrom er for eksempel veldig utsatt for mobbing. Blant barn skal man ikke skille seg mye ut før man avviker fra det gjengse, og det gjør personer med Aspergers syndrom. Men først og fremst vil jeg si at jeg synes serien er spennende, og at det er interessant at de har valgt en person med en slik diagnose.

- Synd

- Men da er det synd at de velger å lage en karakter som er så knalldyktig i arbeidet sitt, men totalt analfabet sosialt. Det blir litt for store kontraster. Når det er sagt, så tror jeg personer med Aspergers syndrom kan ha talent for å bli etterforskere. De har en sterk sans for detaljer og lar seg ikke forføre av sosiale konvensjoner.

HVA SYNES DU OM «BROEN»?Kjør debatt i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

ALDRI: - Vi har aldri sagt at Saga har Aspergers syndrom, sier forfatteren Hans Rosenfeldt. Foto: JØRN PETTERSEN/VG

- Aldri sagt at Saga har Asperger

Forfatteren av «Broen», Hans Rosenfeldt (49), forteller at det var aldri planlagt fra begynnelsen av at Saga skulle ha en diagnose. Den kom som en del av prosessen av å skape en kontrast til seriens andre hovedperson, Martin, som jo er mer liketil og ordinær.

- Samtidig har vi heller aldri sagt at hun har Aspergers syndrom. I arbeidet med serien spurte vi oss selv: «Hva skjer om Saga er en kvinne helt uten sosiale antenner?». Så skapte vi henne derifra, sier Hans Rosenfeldt til VG.

Han påpeker at grunnen til at han som forfatter aldri har sagt at Saga har Aspergers er at da måtte han ta mange hensyn i forhold til hva hun kan gjøre og ikke gjøre.

TV-seernes diagnose

- Vi ville stå helt fritt i forhold til utviklingen av denne karakteren. Asperger-diagnosen er det seerne, og ikke vi, som har gitt henne, sier Rosenfeldt.

Han mener at vi ser så mye drama på film og TV at noen ganger trenger vi komplekse karakterer for at vi skal gripes av dem. Det er lett å lage alt mulig drama omkring familierelasjoner, de som har narkotikaproblemer eller hva det måtte være.

- Men det som er interessant, er når dramaet finnes inne i hovedpersonene, sier Hans Rosenfeldt til Information i Danmark.

Han har tidligere trukket frem parallellen mellom Saga Norén, Sara Lund i «Forbrytelsen» og Lisbeth Salander fra Stieg Larssons Millennium-trilogi. Komplekse og interessevekkende individer som skaper god underholdning.

- Det nye er dysfunksjonelle kvinner, mener Rosenfeldt.

TV-anmeldelse: - Deilig utilpass

SVENSK STJERNE: Skuespiller Sofia Helin. Foto: NILS BJÅLAND/VG

- Skjønner ikke sosiale koder

Sofia Helin (41), som spiller Saga , hadde ikke anledning til å svare på VGs spørsmål i kveld. Men hun har i flere intervjuer ikke lagt skjul på at hun til å begynne med ikke forsto seg på sin rollefigur.

- Jeg ble bare irritert på henne, sier hun til danske Politiken.

Men etter et møte med seriens danske instruktør Charlotte Siegling og den svenske forfatteren Hans Rosenfeldt skjønte hun at de tenkte på en annen måte.

Leste seg opp

Hun begynte å lese om Aspergers syndrom og møtte representanter for det svenske autisme og Aspergerforbundet. Hun prøvde å «være» Saga i virkeligheten, gå i svømmehallen, i butikker og gi like nøkterne svar som Saga ville gjort når mennesker hun møtte prøvde å utveksle høflighetsfraser med henne.

- Saga gir ingen bekreftelser til andre, derfor får hun heller ingen tilbake. Da jeg gikk ut i verden som henne, opplevde jeg hvordan folk mistet interessen når de ikke fikk noe tilbake, sier Sofia Helin.

Samtidig mener hun at Saga på ingen måte er følelseskald.

- Hun skjønner bare ikke de sosiale kodene, og hun har ikke noe filter imellom det hun selv opplever og det hun gir uttrykk for, sier Sofia Helin.

LES OGSÅ: «Broen» solgt til USA

Utlandet valgte hver sin løsning

Så langt er det laget to internasjonale versjoner av «Broen» - og de har valgt hver sin løsning i forhold til Sagas diagnose.

Den engelsk/franske co-produksjonen «The Tunnel», droppet Asperger-problemstillingen helt.

- Jeg likte ikke at hun hadde Aspergers syndrom, at hun ikke skjønte de sosiale kodene. For det gjør man etter 20 år i politiet, sier manusforfatteren Ben Richards i et intervju med NRKs Filmbonaza.

«The Bridge» som den amerikanske versjonen heter og som utspiller seg på grensen mellom USA og Mexico, har valgt å la sin kvinnelige hovedperson beholde diagnosen.

HVA SYNES DU OM «BROEN»?Kjør debatt i kommentarfeltet under!

Les også

 1. «Broen» er solgt til USA

  «The Bridge» får nå konkurranse av «Broen» i USA.
 2. Ny norsk «Forbrytelsen»-inspirert krimserie til USA

  Den norske «Forbrytelsen»-inspirerte krimserien «Mammon» med Jon Øigarden i hovedrollen, er solgt til USA.
 3. Blir grillet om Saga Noréns sexliv

  Sofia Helin blir nedringt om «Broen», som er solgt til 131 land. Engelske journalister er spesielt opptatt av én ting.
 4. 631.000 så første episode av «Broen»

  631.000 seere fikk med seg premieren på «Broen» på NRK1 i går kveld.
 5. Måtte velge mellom «Downton Abbey» og «Broen»

  NRK måtte velge mellom «Downton Abbey» og «Broen» på søndager. Derfor må norske TV-seere vente til i kveld før de får…
 6. Svensk stjerne med høydeskrekk tvunget til å hoppe fra bro i norsk film

  Sofia Helin har ifølge regissør Mikkel Sandemose «brutal høydeskrekk».
 7. Anmeldelse av «Broen» 2: Deilig utilpass

  Siste skudd på stammen kjølig skandiakrim kiler synsnerven og stryker nervene mothårs. Det er grøssende godt.
 8. TV-anmeldelse: En bro kopi

  Den amerikanske versjonen av «Broen» slår ikke originalen, men «The Bridge» er en vellaget krimkopi.

Mer om

 1. Medier
 2. Helse
 3. Danmark

Flere artikler

 1. Pluss content

  Møt fire nordmenn med Aspergers

 2. «Broen»-skaper: – Alle sagaer må slutte. Denne slutter her

 3. Bekreftet: Det blir ny sesong av «Broen»

 4. «Broen»-stjernen griller Skavlan

 5. Tredje sesong av «Broen» ventet i 2015

Fra andre aviser

 1. Ekstremvær, miljøterror og mer sex

  Aftenposten
 2. Forsker mener det er store mørketall blant «flinke» jenter med udiagnostisert Asperger

  Aftenposten
 3. - Er lei av kvinner som bare er til pynt

  Aftenposten
 4. Ekstremvær, miljøterror og mer sex

  Fædrelandsvennen
 5. Hun blir syk av å se seg selv på TV

  Bergens Tidende
 6. Psykoheltene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder