LATTE-KAMERATER: På en av Oslos beste kakekafeer, styrte både Fredrik Skavlan og Thomas Seltzer unna alle de fristende kakene. De nøyde seg meg dobbel latte. Foto: Line Møller

Turbo-Seltzer er Skavlans nye «høyre hånd»

Fredrik Skavlan (44) har fått et nytt, hemmelig våpen i kampen om TV-seerne: Turbonegers Thomas Seltzer (41).

Børre Haugstad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Rockestjernen, som de siste årene har ledet NRK-programmet «Trygdekontoret», er Skavlans nye manusforfatter og researcher.

- Felles for våre to programmer er at vi vil overraske. På fredagskvelden skal det være kos, men ikke bare det, vi skal også få folk til å sperre øynene opp, sier Fredrik Skavlan.

- Som da vi sist fredag hadde Arne Treholt med i «Skavlan». Ikke den mest opplagte gjesten når folk sitter og koser seg med god mat og et glass vin en fredagskveld. Da ble det jo helt elektrisk i studio. Og fenomenalt godt fjernsyn, sier Thomas Seltzer.

Trenger ideer

- Da brøt vi på en måte etiketten for hva et underholdningsprogram skal inneholde en fredagskveld, sier Fredrik.

- På hvilken måte?

- Å ta med Treholt i «Skavlan» er jo å bryte en grense. Vi så bort ifra at slike talkshow ofte dreier seg om en «feel good»-stemning, svarer han.

- For å klare å holde koken og stadig få nye gode ideer, trenger vi en idérik mann som Thomas i redaksjonen, sier Fredrik. Parallelt med jobben i kulissene skal han utvikle konsepter for Skavlans nye produksjonsselskap og melkeku Monkberry.

Men da Thomas ville kødde litt i redaksjonen og foreslo «Camp Toscana», som en parodi på «Camp Senkveld» i TV 2, og at de skulle sende kulturkjendiser til Toscana og la dem bade i gode Amaroner (superfyldige rødviner) før de konkurrerte med sine «indre demoner», var takhøyden lav før de skjønte fleipen.

- He he, flirer Thomas.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TALKSHOW-KONGE: «Skavlan» er oversatt til fem språk og vist på BBC Entertainment i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene og Grønland. Foto: Scanpix

Les også:«Skavlan» koster 1,5 millioner i timen

Fikk Fredrik til å si klitoris

Thomas jobbet hardt med Fredrik før forrige fredags premiere, da en av gjestene var sexpsykolog Erica Jong.

- Fredrik er veldig bluferdig, og slet veldig med å skulle snakke med Erica Jong om klitoris. Jeg måtte coache hardt, og prøvde bl.a. med at han kunne si «spetakkelknappen» istedenfor klitoris, men det funka ikke på engelsk. Men han greide det til slutt. Da følte jeg meg som en slags Gepetto - mannen som skapte Pinocchio - på bakrommet i Stockholm, der «Skavlan» sendes fra, sier Thomas Seltzer.

Les også:Anne Holt: - Treholt, du har sveket Norge

HJEM TIL CECILIE ETTER SENDING: Thomas Seltzer og kjæresten Cecilie Waade. Foto: Markus Aarstad

Vil overraske

Fredrik og Thomas har flere ting felles enn å lage gode TV-programmer. Begge drikker bare dobbelt latte når VG møter dem på en av Oslos beste kakekafeer.

Og begge har gjentatte ganger snakket sammen i NRKs korridorer.

- Jeg fikk ofte hjelp av Fredrik da jeg startet med «Trygdekontoret», da vi møttes i korridoren, sier Thomas.

Er «Skavlan» din fredagsfavoritt?Bli tilhenger av Rampelys på Facebook og si din mening.

- Helt gratis! humrer Fredrik, og legger til:

- Når et slikt talkshow som jeg leder går i mange år, så blir det desto viktigere å fornye seg. Det blir jo ikke så morsomt for seerne dersom man i sesong 21 fremdeles sitter og intervjuer revyartister, sier Thomas.

- Så vi vil overraske og forvirre litt, akkurat som når VG skriver så mye om kunst. Sikkert ikke det mest opplagte temaet for VGs lesere, sier Fredrik. Thomas forteller at han ble «fan» av «Skavlan» lenge «før han hadde sett det».

HJEM TIL MARIA ETTER SENDING: Fredrik Skavlan og kjæresten Maria Bonnevie. Foto: Paul Sigve Amundsen

Tungt blir lett

- Da noen veslevoksne intellektuelle for en del år siden snakket surt om at «dei sit der i fredagskosen og SKAVLAR», knakk jeg den koden og skjønte at de var sure for at Fredrik blander høy- og lavkultur, sier Thomas og legger til:

- Det er det som er så flott med å komme inn i redaksjonen til Fredrik. Noen ganger kan han bringe samtidens store oppgjør rett inn i studio og ut til millioner av TV-seere. For meg er dette som å komme med på A-laget innen internasjonal TV-produksjon, ifølge Thomas.

Les også:Christel Alsos overveldet over «Skavlan»-besøket

- Jeg synes Fredriks geniale formel ofte dreier seg om å gjøre tunge temaer lette, og lette temaer tunge, akkurat som vi også i «Trygdekontoret» jobber med. Det er felles for programmene våre. Men på det nivået Fredrik er, så gjør han «Skavlan» til samtidens viktigste arena, og skaper historiske øyeblikk der programmet setter dagsorden for det som skjer i Norge, som da han fikk Gerd-Liv Valla på banen, sier han.

- Den replikken kvalifiserer vel til solid lønnsøkning?

- Taksameteret tikker, flirer Fredrik.

De to sipper latte og trives som kakeløse.

- Deres synes å jobbe godt sammen. Er dere like gale også?

- Ja, forstått som at vi liker å overraske seere for å lage god underholdning, sier de to.

Men sammen hjem reiser de ikke. For når Fredrik slenger blokka over skulderen i kveld, sitter Thomas allerede i en taxi på vei til Arlanda. På vei hjem til kjæreste og stedatter.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYSFORSIDEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder