Aksel Hennie i «Nobel»: Drapsmann i fredens tjeneste

Krigens lov er at noen blir drept. I TV-serien «Nobel» spiller Aksel Hennie spesialsoldat som kan bli drept – og som kan drepe.

  • Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En vemmelig tanke? Det er i alle fall en realistisk tanke. Og realisme, samtidsakutelitet og politiske konsekvenser, er hva regissør Per-Olav Sørensen tilstreber i TV-dramaet «Nobel».

Leste du: Ny krigsserie til 68 millioner.

Underfortalt

– Historiene om de norske fredsbevarende soldater er klart underfortalt. Men den angår oss alle, sier Sørensen – som derfor har satset alt på autentisitet.

Hennie har en karrieretur hjemom Norge mellom to amerikanske romeventyr: Ridley Scotts «The Martian» (2015) og ferdiginnspilte, men ennå ikke premiereklare «God Particle», med J.J. Abrams som produsent.

Bakgrunn: Hennie trener med spesialsoldater.

Men akkurat nå: Hennie spiller løytnant Erling Riiser, spesialsoldat i Afghanistan, som må løse utrolig kompliserte oppgaver – for å forhindre enda verre katastrofer.

– Disse soldatene skal løse helt ufattelig vanskelige oppgaver; de fortjener vår respekt og vår anerkjennelse. De vet om farene, men de vet også hvorfor de risikerer det de faktisk gjør, sier Hennie.

NORGE I KRIG: Odd-Magnus Williamson, Mads Sjøgård Pettersen og Aksel Hennie i «Nobel». Foto: Erik Evjen Monster/NRK

FSK

Med ham på seriens militærlag er folk som Anders Danielsen Lie, Odd-Magnus Williamson og Mads Sjøgård Pettersen. Alle måtte gjennom beinhard fysisk og psykisk trening, også i regi av Forsvarets Spesialkommando (FSK).

– Treningen var helt nødvendig for å en forståelse for hva disse soldatene står for og den jobben de gjør. Det skal også sterkt understrekes at faget «kulturell forståelse»; soldatene skal forstå og omsette i praksis i hvilken kultur de faktisk opererer og hva som er målet med deres oppdrag. Det er alltid helt avgjørende, sier Hennie.

– Ditt utbytte av denne jobben?

– Det har vært utrolig interessant og morsomt. Den lagfølelsen som alle soldater er avhengig av, ble også i høy grad vår «avdeling» til del. Vi møtes stadig!

Fikk du med deg: Matt Damon til Norge: – Jeg gleder meg.

Hollywood

– Men burde du ikke egentlig vært i Hollywood og pleid din Hollywood-karriere?

– Jeg er faktisk sluttet å bli styrt av hvor jeg gjøre jobben min, bare hvilke jobber jeg får anledning til å gjøre. Er det interessante jobber med gode folk, gjør jeg det. Faktum er at jeg akkurat nå trives enormt godt med karrieren min. Jeg er der jeg ønsker å være. Jeg har drømt om Hollywood – ikke på grunn av den eventuelle glamouren, men fordi det finnes så enormt mye kompetanse i denne filmens metropol. Det er den som er avgjørende for meg, sier Aksel Hennie.

VIKTIGE BRIKKER: Aksel Hennie og Tuva Novotny i «Nobel». Foto: Erik Evjen Monster/NRK

«Nobel» er en åtte episoders TV-serie à 50 minutter produsert av Monster med et budsjett på rundt 70 millioner kroner. Den har tatt en snaut halvår å spille inn, på steder som Oslo, Praha og i Marokko.

Mer om TV: Slik blir serie-høsten 2016.

Globalt

– Dette er en norsk serie. Vi lager lokalt. Men tenker globalt; noe annet er helt utenkelig, sier Per-Olav Sørensen.

Hans forrige TV-serie, «Kampen om tungtvannet» ble til slutt solgt til 150 land, etter at strømmetjenestegiganten Netflix kjøpte den opp. I likhet med «Tungsvannet», er også «Nobel» nominert til Prix Europa for beste TV-drama. Førstnevnte ble nr. 2; det er derfor rom for forbedring!

Svenske københavn-bosatte Tuva Novotny (36) spiller Johanne Riiser, gift med Hennies karakter. Men like viktig: Sekretæriatsleder i Utenriksdepartementet, og dermed i en knutepunktrolle for både private og høyst politiske overveielser omkring «fredsnasjonen» Norges plassering i verden.

Leste du: Gullruten-nominert for fjerde gang for samme rolle.

Novotny har både regissert («Lilyhammer», «Dag») og spilt («Rosemari», «Kongens nei», blant annet) i Norge den siste tiden.

– Det er utrolig morsomt å jobbe i Norge for tiden. Sverige ligger litt nede, etter sterke år på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Danmark er litt av det samme, selv om nettopp Danmark har en tynge og tradisjon Norge fortsatt kan lære mye av. Men det er ikke tvil om at når det gjelder drama, er Norge stedet som nå har aller best og størst energi, sier Novotny.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder