MØTTE PRESSEN: Sofie Gråbøl og de andre skuespillerne ble møtt av et stort presseoppbud både fra Danmark, USA, England, Tyskland, Sverige, Nederland, Belgia og Norge da de skulle fortelle om den tredje og siste sesongen av «Forbrytelsen». Foto: Trine Harden

Sofie Gråbøl om «Forbrytelsen»: - Glad det er over

Klar for den siste runden av serien

KØBENHAVN (VG Nett) - Etter syv år og 40 episoder med Sarah Lund og «Forbrytelsen» er Sofie Gråbøl (44) glad for at det nå er over.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
«Forbrytelsen» - hjemmesideSofie Gråbøl

- Det er vemodig, men det er naturlig, sier Sofie Gråbøl til VG Nett.

I dag har hun sittet i intervjuer med danske og utenlandske medier fra tidlig morgen.

30 medier hadde møtt opp i København for å møte henne og de andre sentrale personene i serien. Søndag er det premiere på den tredje og siste sesongen på dansk TV. Mandag 8. oktober følger NRK1 etter.

Finanskrisen

- Etter suksessen vi har hatt både i England og USA, har forventningspresset vært mye høyere nå enn foran de andre. Det har vi merket alle sammen, og vi har jobbet hardt for å få fokus bort fra det presset, forteller Søren Sveistrup, forfatter og mannen bak serien til VG.

Bakteppet denne gangen er finanskrisen, konkurser og tvangsauksjoner som preger det danske samfunnet, i likhet med så mange andre land i Europa.

SISTE SESONG: Sofie Gråbøl i rollen som Sarah Lund i en scene fra den aller siste sesongen - den 10. i rekken. Foto: Trine Harden

Om egne mareritt

Sarah Lund har bestemt seg for å trappe ned og begynne et nytt og roligere liv. Men et tilsynelatende «uviktig» drap på en søppelplass i Københavns havn, kommer til å endre planene hennes. Derfra er veien kort inn i et kontrastfylt samfunn hvor vi blir vitne til en ufattelig rikdom og fattigdom i kjølevannet av finanskrisen.

- Jeg skriver om mine egne mareritt, mine egne nevroser, om det å miste et barn, om hvilke tragedier som kan ramme familien min, sier Søren Sveistrup.

Nettopp ferdig

I går var det visning av de to første episodene av «Forbrytelsen» på en kino i København, men innspillingen av de ti episodene er akkurat ferdig.

HVA SYNES DU OM AT SERIEN SNART ER FERDIG?Diskuter i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

- Jeg har viet så mange år av livet mitt til den rollen, til dette prosjektet. Det har vært veldig spesielt og det skjer nok ikke igjen. Man har vokst tett sammen med dette prosjektet. Hver gang vi har vært ferdig med en sesong, har jeg trodd at det har vært slutt. Men nå er det virkelig slutt, og det er en beslutning jeg selv har vært med på å ta. Det blir jo ingen «Forbrytelsen» uten Sarah Lund, sier Sofie Gråbøl.

Dyreste sesong

Produsenten Piv Bernth forteller til VG at den siste sesongen av «Forbrytelsen» er mer påkostet og dyrere enn den forrige.

- Det handler om at vi har gjort mange flere opptak på location denne gangen, sier Piv Bernth.

Hun legger ikke skjul på at hun er veldig stolt over den utenlandske interessen for serien.

- Vi har aldri opplevd noe lignende, men vi har virkelig klart å slå hull i en mur, sier Bernth.

Ingen nordmenn

NRK er såkalt coprodusent på serien. I tidligere sesonger har det vært en og annen norsk skuespiller med, men ikke denne gangen.

- Vi hadde planlagt en norsk rolle, men den ble skrevet ut av serien. Men vi har vært i Stavanger og filmet på location, sier Piv Bernth.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder