Prosjektleder: –Vi skal ikke følge tissefanter omkring

Derfor sladdes ikke nakendating

PALAWAN (VG) Til høsten sender TVNorge nakensjekking-programmet «Adam og Eva». Der møter kjærestesugne mennesker hverandre splitter nakne på stranden – helt usensurert.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over fem år gammel

Kanalen har bestemt at serien, som nylig ble spilt inn på Filippinene, skal sendes uten at bryster eller kjønnsorganer blir sladdet.

– Hvorfor skal ikke programmet sladdes?

– Da blir noe av poenget med programmet borte. Jeg synes det på sin måte er et innspill i kroppshysteridebatten som har vært: Om redselen for egen kropp og redselen for nakenhet. Når man ser «Adam og Eva» tror jeg folk vil se hvor ufarlig, fint og nakent det er, sier programsjef i TVNorge, Sverre Nordbø.

– Hvorfor i all verden skulle det sladdes?, spør prosjektleder i TVNorge, Steinar Berntsen, og fortsetter:

– Sladding hadde skapt mer fokus på nakenheten, personlig synes jeg det nesten hadde vært spekulativt. Og vi følger ikke kjønnsorganene med kameraene. Det er mer en mental opplevelse av det å være naken enn en fysisk en.

Nordbø har tidligere fortalt VG at poenget med at sjekkerne er nakne, er at de skal møte hverandre strippet for statussymbolene vi vanligvis bruker for å sette hverandre i bås:

PROSJEKTLEDER: Steinar Berntsen i TVNorge. Foto:Ingvill Dybfest Dahl,VG

– I utgangspunktet høres det litt spekulativt ut, men når du ser «Adam og Eva» ser du at det faktisk er et ærlig forsøk på å komme gjennom fasaden på dating. De første to minuttene er du litt distrahert av at de medvirkende er nakne, men så ser du at det er en mening bak, sa han om programmet.

Filmer ikke ereksjon

– Hvilke retningslinjer har dere for filming?

– Vi har en ganske konservativ bildespråkdrakt hvor vi fokuserer på menneskene og samtalen, ikke underlivene. Og så prøver vi å bruke forgrunner. Vi skal ikke følge tissefanter rundt omkring: Men nakne er de, og usensurert blir det, fastslår prosjektleder Berntsen.

– Hva gjør dere om en av deltakerne får ereksjon?

– Det er ikke noe vi kommer til å vise på TV. Men det kan jo skje: Det er varmt, og det er et datingprogram. Men det er ikke et sexprogram, understreker Berntsen.

– Det skal ikke vises, så om det skjer får vi bare vente til det går over. Vi har snakket om det på forhånd. Da filmer vi ikke, tillegger produsent i Eyeworks som lager serien for TVNorge, Christin Wiig.

TVNorge-sjefene har sagt de ønsker at «Adam og Eva» skal bli smakfullt.

– Hvordan filmer man kjønnsorganer og nakenhet på en smakfull måte?

– Ved å prøve å følge samtalen og samhandlingen mellom dem så mye som mulig, og ikke følge kroppen mer enn å etablere at de er nakne. Det betyr mange nærbilder, mange store totaler og mange forgrunner, forklarer Berntsen.

– Vi tenker estetikk og etikk. Har vi nærbilder, holder vi oss over brystene. Er to i bildet kommer puppene og noen ganger kjønnsorganer med, og totalbilder er totalbilder. Men vi følger dialogen, så fokuset er på ansiktene. Vi håper vi kommer dit at folk er interessert i å høre og bli kjent med menneskene som er med, sier Wiig.

Bekymret for filming

Hun forteller at noe av det deltakerne har lurt mest på, har vært hvordan programmet skal filmes og hvorvidt det skulle sladdes.

– Da har vi betrygget dem om at vi filmer med måte, og at vi har et stort ansvar i å lage dette programmet. De er i en meget sårbar posisjon, og vi må være varsomme. Vi vil lage det så pent som mulig, og har lyst til å skape en «Den blå lagune»-følelse, så den litt kjølige og innesluttede Ola Nordmann kan sitte og tenke «Det ser ikke så «gæernt» ut å vandre rundt på en øde strand naken», sier Wiig.

PRODUSENT: Christin Wiig i Eyeworks Norway, like ved produskjonskontoret på stranda i El Nido. Foto:Ingvill Dybfest Dahl,VG

Rundt 1250 mennesker søkte seg til programmet da TVNorge i fjor la ut en generell utlysning om deltakere til et sjekkeprogram – på et eksotisk sted. Men omtrent 80 prosent trakk seg da kanalen informerte om at et av kriteriene var total nakenhet.

Programsjef Nordbø sier de ønsket et tverrsnitt av folket, og at det er viktig for kanalen at «Adam og Eva» ikke blir et «glamprogram»:

– Hadde TVNorge hatt en annen profil kunne vi valgt muskelbunter med tattiser og glamourjenter med silikon, men vi har valgt å satse på helt vanlige folk som ikke liker å vise seg frem, men samtidig er komfortable nok i eget skinn til å kunne vise det frem. Om vi gjør det med respekt i forhold til deltakerne, gjør vi det også i forhold til seerne, sier han til VG.

Får psykologtilbud

Programmet kommer en gang til høsten, og skal mest sannsynlig sendes etter vannskillet klokken 21.00.

– Så vidt jeg vet skal det sendes etter vannskillet. Men helt personlig mener jeg en 10-åring kan se «Adam og Eva» sammen med moren og faren sin – i langt større grad enn veldig mange andre realityprogrammer, sier Berntsen.

Deltakerne som er valgt ut, har vært gjennom dybdeintervjuer og psykologsamtaler, som er konfidensielle, men gir en anbefaling til kanalen.

– Hvilket tilbud har deltakerne når eksponeringen kommer?

– Vi er med dem hele veien. Om de mot formodning får en ubehagelig opplevelse, vil vi gi dem psykologbistand underveis, forteller

Berntsen.

– Kan de trekke seg etter at serien er spilt inn?

– Om vi lager et annet program en det vi har forespeilet deltakerne og misbruker deres tillit, vil de kunne trekke seg. Men vi har ivaretatt deres integritet, sier han.

PÅ JOBB: Produksjonsleder Anette Lien Rønningsland kommuniserer med personalet i båtene med walkie talkie. I bakgrunnen en naken deltaker og flere fra crewet. Foto:Ingvill Dybfest Dahl,VG

Og selv om deltakerne må være nakne – også i pauser mellom opptak – er filmteamet påkledd.

– Det er selvfølgelig en del deltakere som mener det hadde vært på sin plass om vi var nakne. Men det har aldri blitt diskutert. Det er mye utstyr som skal henge rundt på kroppene på dem som jobber her, påpeker Wiig med et smil.

Dette sier noen av deltakerne om nakenhet:

Kvinne (39):

– Nakenhet er for meg veldig naturlig. Vi er født nakne, og jeg har ingen problemer med nakenhet. Jeg går mye naken rundt hjemme, og har lært barna mine at nakenhet er helt naturlig.

Mann (27):

– Jeg er ganske avslappet til nakenhet og har null problemer med å være naken. Det påvirker meg ikke spesielt.

Kvinne (25):

– Jeg er ikke superbekvem med å være naken. Det sprengte komfortsonen min ganske kraftig i starten, men nå går det bra!

Mann (28):

– Mitt forhold til nakenhet er åpenhet, ærlighet og kjærlighet: det faller seg veldig naturlig. Jeg hadde ikke tatt turen naken ned Karl Johan naken, men under disse omstendighetene falt det seg mer naturlig. Og tankene rundt nakenheten forsvant veldig fort.

* VG kjenner deltakernes identitet, men den avsløres ikke før programmet er klart til sending.

Les også

 1. TV Norge-sjef vil stoppe TV 2-oppkjøpet

  TV Norge-sjef Harald Strømme har allerede vært i møte med Konkurransetilsynet i håp om å stoppe TV 2-kjøpet av…
 2. TVNorge henter ny programleder fra konkurrenten

  Klaus Sonstad (45) jobber med nytt prosjekt - i ny kanal. – Det føles riktig å gjøre noe nytt, sier han.
 3. Her sjekker de hverandre på TV - splitter nakne

  PALAWAN (VG) På en øde øy i Filippinene går nakne nordmenn rundt og leter etter kjærligheten.

Mer om

 1. Reality-TV
 2. TVNorge

Flere artikler

 1. Her sjekker de hverandre på TV - splitter nakne

 2. Pluss content

  Her er TV-sjekkerne splitter nakne

 3. Pluss content

  Derfor dater vi nakne på TV

 4. Dette var det verste med nakendatingen

 5. Ellen Elise (22) følte seg uønsket av utleier etter naken-TV

Fra andre aviser

 1. – Er veldig bra at folk får se hverdagen vår

  Fædrelandsvennen
 2. Ny NRK-serie: Når virkeligheten blir reality

  Aftenposten
 3. - Å finne gjerningsmannen er en bonus

  Fædrelandsvennen
 4. - Jeg var helt sikker på at jeg skulle ta han

  Fædrelandsvennen
 5. Mindre etikk, takk?

  Fædrelandsvennen
 6. Slik var realityåret 2015

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder