NY RUNDE: Tommy Steine, her i tingretten i Lillestrøm i fjor sommer, må belage seg på ny rettskrangel med banken - denne gang i Eidsivating Lagmannsrett. Foto:Helge Mikalsen,VG

Ny rettsrunde for Tommy Steine

Tommy Steine (45) ble i fjor sommer frikjent for millionkrav etter kjøp av luksusbiler. I neste uke må han møte i retten igjen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Santander Consumer Bank, som finansierte Steines kjøp av luksusbiler fra skandalerammede Auto-Forum i Drammen for tre og et halvt år siden, anket nemlig dommen fra Nedre Romerike tingrett – hvor det ble avgjort at komikeren ikke var forpliktet til å betale kravet på 1,9 millioner kroner.

Dermed må Steine i neste uke møte i Eidsivating lagmannsrett på Eidsvoll. Ankerettssaken starter tirsdag 24. februar, og det er satt av tre dager.

STANDUP-KOPMIKER: Tommy Steine (45). Foto:Janne Møller-Hansen,VG

Tingretten konkluderte i fjor sommer med at Santander som låneinstitusjon skal bære det økonomiske ansvaret for forpliktelser som en kjøper og selger avtaler i det skjulte for finansinstitusjonen. Det mener Santander er en feil vurdering, og i september i fjor forelå altså anken.

– Prinsipielt

Steines advokat, Jørgen Klaveness, sier til VG at han tror utfallet i den nye runden blir det samme.

– Santander har byttet advokat, men det tror jeg ikke vil bety noen forskjell. Men saken er prinsipielt viktig, så all honnør til Steine for at han tar den, sier Klaveness.

Advokaten mener bankene helt systematisk bryter loven.

– Og ved å bryte loven skaper de risiko, en risiko de selv ikke vil være med på å ta. De låner ut penger de ikke har lov til å låne ut, og det skaper en del elendighet. Jeg har knapt ord for det. Det er nesten som da man hadde bilbeltepåbud men ingen gebyr for å bryte det, mener Klaveness.

Ordknapp

Santanders advokat Lars Ivar Nyland ønsker ikke å kommentere Klaveness' påstander eller den forestående rettssaken overfor VG.

– Det stemmer at jeg er ny prosessfullmektig for Santander. Utover å presisere at Santander mener at dommen fra tingretten er feil, vil jeg vente med å fremføre argumentene til jeg er i retten, sier Nyland.

Tommy Steine har ikke besvart VGs henvendelser.

Komikeren er for tiden aktuell med standupshowet «Feildunderlig», som handler om å kunne le av egne og andres feil.

BILKRANGEL: F.v. advokat Jørgen Klaveness, Tommy Steine og advokatfullmektig Ole Andreas Thrana i Nedre Romerike tingrett i fjor. Foto:Helge Mikalsen,VG

Milliongjeld

I juni 2011 kjøpte Steine først en BMW av Auto-Forum for snaut 1,2 millioner kroner. Deretter kjøpte han en Range Rover til 799.000 kroner. Det har også vært en tredje bil inne i bildet senere, en Porsche, men den ble finansiert gjennom DNB og ikke Santander.

VG+:Tommy Steine: - Livredd gjeld (krever innlogging)

Steine forklarte i retten i juni i fjor at han hadde opparbeidet seg milliongjeld etter å ha kjøpt bilene i forbindelse med den mye omtalte Auto-Forum-konkursen, hvor en rekke kjendiser hadde inngått forlokkende gjenkjøpsavtaler.

Komikeren hevdet at han stolte blindt på Auto-Forum.

– Jeg er en enkel, liten gutt i en stor kropp, som blir helt blendet når jeg ser slike biler. Jeg stolte på at alt var i orden med papirene og avtalene og antok at Santander ville reagert om noe var galt, forklarte han i retten.

Steine og flere andre kjendiser ble lovet at de skulle få tilnærmet hele kjøpesummen tilbake, men det var før selskapet ble tvangsoppløst.

Komikeren satt igjen med tre belånte biler og sluttet etter hvert å betale ned på lånene til Santander Consumer Bank.

– Jeg har ikke hatt biler siden den gang. Har bare leiebiler. Bilene har ikke vært brukt av meg. Jeg leverte til og med inn skiltene, uttalte Steine i tingretten i Lillestrøm.

Auto-Forum i Drammen ble slått konkurs sommeren 2013.

Steine la i fjor sommer ut familiehytta for salg for å betale gjeld.

BAKGRUNN:Følelsesladet i retten

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder