TV-AKTUELL: Eks-vektløfter Stian Grimseth er en av stjernene i «Mesternes Mester». Foto: NRK

Stian Grimseth i «Mesternes Mester»: - Dopingbeskyldningene har satt sine spor

(VG Nett) Stian Grimseth (36) forteller at sårene etter dopingbeskyldningene fortsatt er der, men at han føler han har fått forsterket tillit gjennom «Mesternes Mester».

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Mesternes Mester - hjemmesideStian GrimsethStian Grimseth

Snart ni år har gått siden dopingskandalen i Sydney-OL, og over tre år har passert siden Stian Grimseth fikk økonomisk oppreisning fra kosttilskuddprodusenten Universal Nutrition for de urettmessige beskyldningene produktet deres hadde ført til.

- Beløpet veier ikke opp

- Beløpet jeg fikk under forliket i 2006 vil aldri kunne veie opp mot den vonde opplevelsen. Det finnes ikke det beløpet i verden som kan veie opp for de tunge dagene i Sydney, hvor jeg ble beskyldt for noe jeg ikke hadde gjort, forteller Stian til VG Nett.

Det rystet hele landet da det på åpningsdagen til Sydney-OL i 2000 ble kjent at Norges OL-håp hadde avlagt positiv dopingprøve under et internasjonalt vekløfterstevne i Norge kort tid i forveien.

Ble dømt

Selv om Grimseth bedyret sin uskyld og hevdet at han ikke kjente til at innholdet i kosttilskuddet han brukte inneholdt forbudte stoffer, ble han hjemsendt fra OL. Året etter ble han dømt av domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

På grunn av formildende omstendigheter ble han dømt til seks måneders utestengelse. Det internasjonale vektløfterforbundet dømte først Stian til 24 måneders utestengelse, men reduserte senere straffen med ni måneder.

Ble trodd

Vektløfteren fra Naustdal som tidligere hadde vunnet flere Europamesterskap-medaljer, ble senere trodd da han bedyret at han ikke hadde inntatt det forbudte stoffet med viten og vilje.
Men først da forliket var i boks seks år senere, følte han for alvor at han var blitt renvasket.

Hemmelig beløp

Stian har aldri betrodd omverdenen hvor stort beløp han fikk av kosttilskuddprodusenten, som han hadde gått til sak mot fire år tidligere, fordi han mente de måtte ta ansvaret for at kosttilskuddet inneholdt et middel som ikke sto på innholdsfortegnelsen.

- Jeg vil dessverre ikke informere om beløpet. Det var en del av avtalen den gangen. Når det først ble så galt som det ble, og det ble virkelig galt, så synes jeg likevel at jeg kom godt ut av det. Det viktigste for meg var at de måtte ta ansvar, og det gjorde de til slutt - etter en seks års kamp fra både min og deres side, erindrer Stian som sammen med en rekke andre idrettshelter har samlet rundt 1,2 millioner TV-seere foran «Mesternes Mester» hver fredag på NRK de siste ukene.

MER OM MESTERNES MESTER

TV-RIVALER: Stian sammen med et knippe av rivalene i «Mesternes Mester», Cathrine Roll-Matthiesen, Dag Otto Laurtizen, Gøran Sørloth, Hilde G. Pedersen og Ole Klemetsen. Foto: NRK

Føler han har tillit

- Jeg føler at jeg har fått forsterket tillit gjennom TV-serien. Også i 2000 hadde jeg støtte i lokalmiljøet mitt, men for folk utenfor, som ikke hadde så god kjennskap til meg, var det kanskje ikke så lett å vite hva de skulle tro den gangen, sier Stian.

Det er viktig for Stian å presisere at det var snakk om et rettslig forlik, og ikke en avtale «partene ble enige om på et kontor».

- Men en sånn prosess setter sine spor. Jeg har fått sår. Selv om det ikke er noe jeg går og tenker på til daglig, så vil det alltid være der, forteller Stian.

- Kunne jeg velge mellom forliksbeløpet og OL, så ville jeg selvsagt valgt å gå opp til den store eksamenen jeg hadde forberedt meg så veldig på, forklarer han.

Stian føler ikke at dopingbeskyldningene er noe som kommer til å henge ved ham hele livet.

- Nei, jeg føler ikke det. I så fall hadde det vært en tung bør å bære. Jeg føler at folk støtter meg og stoler på meg, sier han.

Les også:Stian ned fra 160-120 kilo

Om Norge ble skuffet den gangen i 2000, var bråstoppen på OL-drømmen fryktelig å takle for vektløfteren selv.

FIRE ÅR SIDEN: Stian Grimseth i OL i Aten i 2004. Foto: VG

- Det var en veldig kollaps, betror han til VG Nett.

- Jeg var i mitt livs form før OL, og så ble alt snudd på hodet. Det føltes brutalt, forteller 36-åringen som i dag jobber i byggvarebransjen.

HVA MENER DU OM «MESTERNES MESTER»? DISKUTER HER!

- Gjerne mer TV

Stian har gått videre i livet, og i disse dager fryder han seg over det norske folks respons på «Mesternes Mester».

- Jeg får tilbakemeldinger fra mennesker i alle aldre. Det er det som er så kjekt. Det virker som om alle aldersgrupper ser på, sier Stian som synes porgrammet hvor han og de andre idrettsheltene konkurrerer, er god TV-underholdning.

Han nøler imidlertid litt når VG Nett spør om han vil anbefale andre idrettsstjerner til å takke ja dersom NRK bestemmer å kjøre en ny runde av realityerien.

- På den ene siden vil jeg i høyeste grad anbefale andre å bli med. På den annen side - hvis jeg ikke anbefaler dem det, så kanskje vi som er med nå får en sjanse til? Da hadde jeg sagt ja med en gang, ler Stian.

- Det var en opplevelse, og jeg har fått venner for livet, sier 36-åringen om innspillingen i Spania i fjor sommer. I skrivende stund er det fire deltagere som gjenstår i konkurransen om å bli mesternes mester. I tillegg til Stian, er Hilde Gjermundshaug Pedersen, Gøran Sørloth og Dag Otto Lauritzen fortsatt med i kampen.

MER KJENDISNYTT PÅ RAMPELYS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder