ADVENTSKLASSIKER: Henki Kolstad og Tøfflus sammen i NRK-studioet hvor «Jul i Skomakergata» ble spilt inn høsten 1979. Men dette kan være den siste førjulstiden TV-seerne kan kose seg med denne kalender-klassikeren. Foto: Jan Nordby/NRK

TV-klassikere kan bli borte fra NRK TV

En lang rekke kjente og kjære TV-klassikere som «Jul i skomakergata», «Labbetuss», «Pompel og Pilt» og «Lille lørdag» står nå i fare for å forsvinne fra NRK TV.

Den såkalte «Norwaco-avtalen» som ble fremforhandlet i 2013 og som sikret at alt innhold som NRK har produsert og finansiert frem til 1997 kunne legges ut på strømmekanalen NRK TV, utløper ved nyttår. Forhandlingene om en ny avtale har så langt ikke ført frem.

les også

Mens vi venter: Syv nostalgiske julekalendere

Pluss content

– Vi er i forhandlinger med Norwaco, men partene står langt fra hverandre, sier Øyvind Lund, mediedirektør i NRK til VG.

POMPEL OG PILT: Dukkene som i sin tid ble skapt av Arne Bust Mykle og som er blitt kultfigurer og klassikere i NRK-universet. Foto: Følstad, Sverre

Det bekrefter også direktør Elin Urkedal i Norwaco overfor VG.

– Vi har forhandlet ganske lenge, men vi venter på en tilbakemelding på hvor vi står på onsdag, sier Urkadal.

les også

Tidenes barne-TV-fest

Ingen av partene ønsker å si noe om hvor mye penger det står på.

– Dette gjelder jo produksjoner som ble produsert og sendt før 1997. Ingen av kontraktene den gangen omfattet naturlig nok nett-publisering. Vi forhandler på vegne av en bred gruppe av rettighetshavere, Det være seg både skuespillere og manusforfattere som har krav på vederlag, sier Elin Urkedal.

VESTAVIND: Wenche Foss spilte en av hovedrollene i «Vestavind» som ble vist på NRK i årene 1994–95. Foto: Åge Pedersen

I hvert fall frem til 1.1.2020 ligger en lang rekke av klassikerne ute på NRK TV.

Det være seg programmer som «Lille lørdag», «Jul i Skomakergata», «Brødrene Dal». «Labbetuss», «Vestavind», «Pompell og Pilt», «Pelle Parafins Bøljeband», «Fredriksson Fabrikk» og «Rød snø», for å nevne noen av klassikerne som nå kan forsvinne fra strømmetjenesten.

les også

Lystad og Mathisen: – Vi har vært «gift» i 50 år

Pluss content

– Vi vil alltid prøve å tilgjengeliggjøre mest mulig av arkivet vårt for publikum. Men dette er ikke innhold som er spesielt mye brukt i vår strømmetjeneste. Det er for de mer spesielt interesserte, sier Øyvind Lund.

POPULÆR GJENG: Magnus Härenstam og f.v.: Brit-Elisabeth Haagensli Elsa Lystad, Aud Schønemann og Anne Marie Ottersen, var populære gjester i norske TV-stuer på begynnelsen av 1990-tallet. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Dette handler om en felles kulturarv og vi mener at selv om seertallene kan være varierende, er det viktig disse programmene er tilgjengelige, sier Urkadal.

les også

– Det var helt sykt å legge ned «Fredrikssons fabrikk»

Hun forteller at det finnes en annen mulighet til å redde disse programmene og viser til en vederlagsnemnd som er underlagt kulturdepartementet.

– Da er det denne nemnda som bestemmer prisen, men det forutsetter at begge parter er enige om at man velger denne løsningen dersom forhandlingene ikke fører frem, sier Elin Urkadal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder