Nedtur etter milliongevinst i TV3-«Baren»

TV-dokumentar om reality-kjendisenes psykiske problemer

TV

LØRENSKOG (VG) Bjørn Sjulstok (35) vant én million kroner i TV3s «Baren», men etterpå fikk han en psykisk knekk. Han mistet hukommelsen og fikk klaustrofobi.

Publisert:

Turene på byen er heller ikke like lystige lenger: I sommer måtte han sy fire sting etter å ha fått en ølflaske i hodet på en fest med diverse «Big Brother»-deltagere.

- Det er et trofé å banke opp folk man vet hvem er. De skal liksom ta han reality-kjendisen, sier Bjørn.

«Baren»-vinneren er ikke den eneste virkelighets-TV-deltageren som har hatt problemer i etterkant. I dokumentaren «Trash-kjendisene» på NRK1 i kveld, blir problemstillingen belyst. I dokumentaren forteller «Ungkaren» Max Marius Almaas at han og de kvinnelige deltagerne har fått hjelp av en psykolog. «Villa Medusa»-deltager May Britt Renée Nohre synes det var tøft i etterkant.

- Etter programmet ble jeg veldig deprimert. Da jeg kom hjem, skulle jeg takle det å være på TV og i aviser. Samtidig med at jeg slet hjemme med et dårlig ekteskap som jeg var i ferd med å avslutte. Så det ble for mye for meg, sier deltageren i NRK-dokumentaren.

Angret

Trine Berget deltok i Norges første reality-serie «8 & 1/2» på NRK. Midt under opptaket omkom hennes kjæreste i en tragisk bilulykke. Hun fortalte frivillig historien om dette på TV, men angrer i ettertid.

- Jeg følte ikke at jeg ble presset, men jeg følte de insisterte på at det kunne bli bra. I ettertid mener jeg at den delen som bare var min - jeg var bare 20 år da jeg mistet kjæresten min - den hadde ingenting i mediene å gjøre. Jeg synes de misbrukte meg litt, sier hun i dokumentaren. «Robinson»-deltager Linda Camilla Strømsod opplevde å bli knivstukket av en syk beundrer etter deltagelsen i den kjente reality-serien.

- Man blir litt fritt vilt når man kommer ut, forteller hun i dokumentaren «Trash-kjendisene».

For Bjørn Sjulstok endte det på legevakten i Sarpsborg:

- Jeg måtte sy fire sting etter å ha blitt slått i hodet med en ølflaske bakfra. Jeg ble forbannet og irritert fordi det var så feigt å slå meg bakfra, sier Bjørn, som var på fest sammen med «Big Brother»-kjæresten Therese Fjellgård og mange av de andre «Big Brother»-deltagerne.

Han har ikke anmeldt forholdet til politiet.

Bjørn sier han opplevde en gedigen nedtur etter at han hadde vært med på TV3s virkelighets-TV-serie «Baren» våren 2001.

- Jeg er usikker på hvorfor jeg fikk denne psykiske nedturen. Men etter 91 dager med 20 deltagere og utrolig mye folk rundt deg, vender man seg til oppmerksomheten. Men så blir alt borte. Du føler deg som i et vakuum, sier Bjørn, som synes det var en enorm overgang å gå tilbake til det «normale» livet:

- Det var så gøy i «Baren», og etterpå skjedde det ikke noe. Så da ble jeg litt depressiv. Ingen så det på meg. Jeg hadde det tungt når jeg var for meg selv. Men jeg var for stolt til å gå til psykolog. Det var for flaut, sier Bjørn Sjulstok.

Utslitt

Sjulstok tror årsaken til nedturen var at han var fysisk og psykisk utslitt etter deltagelsen i «Baren». I serien måtte han jobbe beinhardt fra tidlig om morgen til sent på natt. I tillegg måtte han tåle å bli utskjelt av bargjester og internettbrukere.

- Det var helt «Texas». Aller verst var det på Internett. Der fikk man all dritten i trynet. Jeg fikk 50 hatmail daglig. Folk skrev at jeg var det styggeste de hadde sett på TV. Man skal være mentalt tøff for å klare dette.

Mange er skeptiske til måten reality-deltagerne blir behandlet:

- Det er jo et slags tankekors i seg selv at en av de mest populære underholdningsformene i mediene i dag, er en underholdning som fører til at noen mennesker må se en psykolog etterpå, sier medieviter Alex Iversen i dokumentaren i kveld.

Her kan du lese mer om