KJENT GJENG: Seere ble godt kjent med Dawson, Joey, Jen og Pacey gjennom seks sesonger.
KJENT GJENG: Seere ble godt kjent med Dawson, Joey, Jen og Pacey gjennom seks sesonger. Foto: Rights Managed / COLUMBIA TRISTAR TELEVISION / Ro

Skilsmisser, familieliv og scientologi: Slik gikk det med «Dawson’s Creek»-skuespillerne

TV

Hvordan har skuespillerne bak ungdomsgjengen i den lille byen Capeside det nå? Slik lever de 20 år etter den populæere ungdomsserien ble vist på TV.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 30.07.18 14:34

Dawson Leery–James van der Beek

Hovedkarakteren Dawson var en introvert filmelsker som analyserte alle hendelser, store som små, i relasjonene sine.

Samtidig som han spilte i tenåringsserien gjorde James Van Der Beek (41) filmene «Varsity Blues» og «Rules of attraction». Etter serien gikk han videre til teaterscenen med mindre oppsetninger på teateret Off-Broadway.

Fakta: Dawson’s Creek (1998–2003)

Serien følger ungdommene i småbyen Capeside og handler om første kjærligheten, sex og vennskapsrelasjoner, å vokse opp og håndtere familien og fordommer. Den ble sendt i seks sesonger mellom 1998 og 2003.

Dawson’s creek er delvis basert på serieskaperen Kevin Williamsons oppvekst.

Van Der Beeks karriere tok aldri helt av etter Dawson’s Creek. Han har siden gjort flest mindre roller og opptredener i ulike tv-serier. Han fikk nesten rollen som Anakin Skywalker i Episode II og III i Star Wars, før den ble gitt til Hayden Christensen (37). Nå spiller James hovedrollen i serien «What would Diplo do?».

James slo gjennom på internett – men som en «meme» kalt «Crying Dawson». Han har selv omfavnet den populære gif-en, som viser hans gråtende ansikt. Sammen med humorsiden «Funny or Die» har James gjort en parodi «Crying Dawson». I en video sier han at han lagde hjemmesiden «James Van Der Memes» for at internett skal kunne bruke flere «intense emosjonelle nærbilder» av ham. Siden finnes fortsatt på Tumblr.

Da skuespillergjengen ble samlet sa han dette om «memen» til Entertainment Weekly:

– Jeg elsker det. Det er min favoritt-ting med hele showet. Det er veldig gøy at man kan jobbe med en serie i seks år, også kokes det ned til tre sekunder.

I 2003 giftet James seg med Heather McComb (41), og ekteskapet varte i seks år. Bare to måneder etter skilsmissen giftet han seg med Kimberly Brook. De er fortsatt sammen, har fem barn – den siste fikk de i juni i år.

Ble mest kjent for forholdet med Tom Cruise

Joey Potter–Katie Holmes

Joey Potter var den veslevoksne nabojenta som ble forelsket i barndomsvennen Dawson.

Katie Holmes (39) slo igjennom med «Dawson’s Creek», og spilte da allerede i filmene «Go» og «Disturbing Behavior». I 2005 spilte hun i storfilmene «Batman begins» og «Thank you for smoking».

Katie Holmes ble likevel mer kjent for å være sammen med superstjernen og scientologen Tom Cruise (55) enn for filmene.

De begynte å date i 2005 og bare to måneder senere fridde han på toppen av Eiffeltårnet. Året etter ble datteren Suri født.

De skilte seg i 2012 da Holmes ville «få bort» datteren fra Scientologikirken. Ifølge avisen «In Touch» har de ikke sett hverandre siden 2013. Det skal, ifølge The Mirror, ha vært en klausul i skilsmissen som gjorde at Katie ikke fikk være kjæreste med noen offentlig før etter fem år. Det skal være for å ikke «drite ut» Tom Cruise. Det gikk lenge rykter om at hun datet skuespilleren Jamie Foxx (50), men de holdt relasjonen hemmelig helt fram til i fjor da de begynte å vise seg offentlig sammen.

I senere tid har vi sett Katie i rollen som Jackie Kennedy i miniserien «The Kennedys» og «The Kennedy after camelot». Nå spiller hun i storfilmen «Oceans 8».

Har spilt i den kritikerroste serien «The affair»

Pacey Witter–Joshua Jackson

Pacey var den godhjertede slackeren med lav selvfølelse som fikk alle til å le og vant mange hjerter langs veien.

Kanadiske Joshua Jackson (39) var kjent fra før fra hovedrollen i hockeyfilmen «Mighty ducks» da han fikk rollen som Pacey.

Da serien pågikk spilte han i skrekkfilmen «Urban Legend» og thrilleren «The Skulls», men han fikk aldri en stor filmkarriere. I senere tid har han likevel blitt hyllet i tv-serier som «Fringe» og «The affair». I vår har han debutert på Broadway i «Children of a lesser god».

I 2006 ble han sammen med den tyske skuespilleren Diane Kruger (41). Forholdet varte i ti år.

Da bildene fra Entertainment Weeklys gjenforeningsintervju ble publisert ble det spredt rykter om at Joshua og Katie datet siden de så så søte ut sammen på bildene. Det var nok mer forhåpninger enn fakta bak kjærlighetsryktene fordi Katie fortsatt dater Jamie Foxx.

Men ifølge E Online finnes det en ny dame i Jacksons liv: Han dater skuespiller og programleder Alyssa Julye Smith (31).

Har blitt nominert til Oscar fire ganger

Jen Lindley–Michelle Williams

Jen var den rare New York-jenta som fikk flytte til mormor på landet fordi hun levde for utagerende i storbyen.

Michelle Williams (37) er den som har lyktes best med sin skuespillerkarriere etter seriens slutt og har blant annet fire Oscarnominasjoner i bagasjen.

Hennes store gjennomslag hos filmkritikerne var i «Brokeback Mountain», der hun ble sammen med Heath Ledger under innspillingen. De giftet seg i 2004 og fikk datteren Matilda (12). Hennes faddere er hennes bestevenn og «Dawson’s Creek»-kollega Busy Philips og Brokeback Mountain-motspilleren Jake Gyllenhaal. I 2007 skilte paret seg og året etter gikk Heath Ledger bort i det som skal være en overdose.

– Jo lengre tiden går, jo mer savner du personen. På noen måter blir det verre, sa hun til Newsweek noen måneder etter dødsfallet.

Michelle fikk beskjed om dødsfallet da hun var i Sverige for å filme Lukas Moodysons «Mammut». Hun har spilt Marilyn Monroe i «My week with Marilyn», vært med i «Shutter Island» og «Blue Valentine». Hun har også spilt i skuespill og en musikal på Broadway. Akkurat nå kan du se henne i musikalfilmen «The Greatest Showman» og Amy Schumer-komedien «I feel pretty».

Williams er veldig privat og prater sjeldent om livet sitt i media. Hun og datteren har vært veldig utsatt for paparazzier etter Ledgers død. Men ifølge E Online skal hun være forlovet med finansmannen Andrew Youmans, hun har hatt en stor diamantring på venstre finger i ett år.

Spiller på Broadway

Evelyn «Grams» Ryan–Mary Beth Peil

«Grams» var Jens’ religiøse mormor som viste seg å være mer forståelsesfull for tenåringens problem enn de kunne ane.

Mary Beth Peil (77) er utdannet operasanger og jobbet som sanger i 20 år før hun gikk over til teater og TV. Etter «Dawson’s creek» har hun fortsatt arbeidet med teater, ofte på Broadway, og gjort TV-roller i blant annet «The Good Wife».

Driver holistisk helsesenter

Jack McPhee–Kerr Smith

Jack var Andies bror som kom ut som homofil i serien. Han var den første som viste to menn som kysse på amerikansk TV. Året var 1999.

Kerr Smith (46), har hatt roller i «Charmed», «Final destination», «Life-unexpected» og «NCIS». I dag spiller han i «The fosters». Han var gift med skuespilleren Hamoni Everett mellom 2003 til 2009. I dag er han gift og har startet opp et holistisk helsesenter med konen Lisa.

Vært med i «Criminal minds»

Andie McPhee–Meredith Monroe

Andie var sammen med Pacey en periode og kjempet mot psykisk sykdom i serien.

Etter «Dawson’s Creek» har Meredith Monroe (48) fortsatt som skuespiller men mest i mindre roller. Hun har blant annet spilt i «Hart of dixie» og «Criminal minds».

Hun bor i Los Angeles, er gift, har to barn og to bulldogger.

Bestevenn med Michelle Williams

Audry Liddell – Busy Philipps

Audry dukker opp som Joeys romkamerat på universitetet og spiller en ekstrovert jente som forsøker og live opp den forsiktige Joey.

Busy Philipps (38) slo gjennom med «Freaks and Geeks» som først ble sendt i 1999. Hun hadde en stor rolle i «Cougartown», har spilt i komediene «White chicks» og «He’s just not that into you». Hun er gift med regissøren Marc Silverstein (46), siden 2007, og de har to døtre sammen.

I sommer kan du se henne i «I feel pretty» med bestevennen Michelle Williams.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om