15 spenningsserier på internett

KRIMOG SPENNING: Fra venstre: Sarah Paulson som Marcia Clark i «The People V. O.J. Simpson», Timothy Dalton, Eva Green og Josh Hartnett i «Penny Dreadful», Kyrre Haugen Sydness i «Det tredje øyet» og Keri Russell i «The Americans». Foto: FX, Showtime/HBO, TV 2 og FX

Påskens beste strømmeserier

VG gir deg de beste strømme-TV-tipsene for pirrende påskekos for synserven.

Artikkelen er over fire år gammel

Det bys på mye krim og spenning på de lineære kanalene gjenom påsken, men her er 15 tips blant de mange TV-seriene tilgjengelig på ulike strømme-tilbud. Seriene er anbefalt - i vilkårlig rekkefølge, av VGs TV-anmelder Ingvill Dybfest Dahl:

Les også: Påskens store TV-guide.

1. «The People V. O.J. Simpson: American Crime Story»

7 episoder så langt på amerikansk iTunes (serien kommer på TV3 i løpet av våren).

Den kanskje mest spennende krim/dramaserien jeg har sett i 2016 – og den vokser for hver episode. Selv om de fleste kjenner flere elementer i drapene på O. J. Simpsons ekskone Nicole Brown og hennes venn Ron Goldman, er dette først og fremst en dramatisering av sirkuset av en rettssak. Ryan Murphy («Nip/Tuck», «Glee», «American Horror Story») har vært med på å svinge tryllestaven i serien basert på boken «The Run of His Life: The People V. O.J. Simpson» av Jeffrey Toobin. Seriens største fortrinn er likevel de mange utrolig gode skuespillerne. Blant de beste er Sarah Paulson som Marcia Clark og Cuba Gooding Jr. som Simpson selv, men også John Travolta i sin første TV-rolle på over 30 år som den sleipe forsvarsadvokaten Robert Shapiro er irriterende underholdende.

Har du lest: Cuba om O.J.-rollen: – Vi har gode intensjoner.

VIRKELIGHETS-FIKSJON: Cuba Gooding Jr. som O.J. Simpson. Foto: FX

2. «Billions»

Så langt 9 episoder av 12 på HBO Nordic

«Billions» er ingen tradisjonell krim, men maktspillparaden velter seg i ingredienser som utpressing, hemmeligheter, sex og skandaler. Handlingen er lagt til finans- og makteliten i New York og de to motpolene er hedgefond-kongen Bobby Axelrod (Damian Lewis) og statsadvokaten Chuck Rhoades (Paul Giamatti). Det mest underholdende med «Billions» er den intense sparringen mellom de to, som kanskje likevel ikke er så ulike når det kommer til stykket. Foruten et snertent manus, er det i stor grad Lewis’ og Giamattis fortjeneste at serien blir så fascinerende.

Les VGs anmeldelse her: Maktspill det spruter av.

ALFAHANNER: Damian Lewis og Paul Giamatti utfordrer hverandre med ulike trekk i «Billions». Foto: Jojo Whilden JoJo Whilden/SHOWTIME

3. «The Americans»

2 sesonger på Netflix, sesong 4 har akkurat begynt på amerikanske iTunes (og norske TV6 sender sesong 3 som maraton onsdag til søndag i påsken).

På mange måter «Tyskland 83»s amerikanske søsken. Vi følger en tilsynelatende erkeamerikansk kjernefamilie under den kalde krigen, sånn bortsett fra at Elizabeth og Philip Jenner egentlig er russiske spioner og den kalde krigen både varm og blodig. Det falske familielivet blir ikke enklere når en FBI-agent som jobber med kontraspionasje flytter inn i nabolaget. Digger du spionspenning og 80-tallspolitikk, er dette serien for deg. Men den er interessant for resten også. Sesong 4 hadde premiere forrige uke, og har fått strålende kritikk fra blant annet Entertainment Weekly og IndieWire.

Liker du best bøker: VGs store påskekrim-guide.

SUPERSPIONER: Keri Russell og Matthew Rhys i «The Americans» (bilder er fra sesong 2). Foto: TV 6

4. «Mr. Robot»

Sesong 1 på amerikansk iTunes, flere episoder er tilgjengelige på NRK TV

Første episode om hackeren Elliot drar deg inn i serien med nær hypnotisk kraft. Episoden er regissert av «Menn som hater kvinner»-regissør Niels Arden Oplev, som understreker seriens drømmelignende aspekter og holder deg stadig gjettende om hva som virkelig skjer. Serieskaper Sam Esmail styrer seerne videre gjennom et nett av hacking, cyberterrorisme, kommersielle krefter, paranoia, dop og angst. Serien, som vant to Golden Globes under årets utdeling, er spennende også for oss som ikke skjønner DOS-referanser.

CYBERSPENNING: Rami Malek (t.h.) spiller hovedrollen som Elliot, en ung og brilliant programmerer som bli kontaktet av en fremmed mann, spilt av Christian Slater. Foto: Peter Kramer USA Network

5. «Hap and Leonard»

Sesong 1 har begynt på TV 2 Sumo/C More

En sørstatskrim med sex og svik blant ingrediensene. James Purefoy som nylig var å se som erkeskurken Joe Carroll i «The Following» spiller Hap, og Michael Kenneth Williams, også kjent som Omar i «The Wire», er Leonard. Handlingen er lagt til Texas på 80-tallet, og de to spiller bestevenner. Hap er en arbeiderklasse-militærnekter som har vært i fengsel, mens Leonard er en homofil Vietnam-veteran med store problemer med å kontrollere sinnet sitt. Også «Mad Men»-Christina Hendricks dukker opp som Haps ekskone.

Har du lest: James Purefoy jaget tyv med sverd naken.

MAKKERE: James Purefoy som Hap Collins og Michael Kenneth Williams som Leonard Pine i «Hap and Leonard». Serien er basert på bokserien ved samme navn av Joe R. Lansdale . Foto: James Minchin Sundance TV

6. «Modus»

Hele sesong 1 ligger på TV 2 Sumo

Fikk du ikke med deg «Modus» da den gikk i julen, kan påsken absolutt være en god anledning til å ta det igjen. Den svenske serien er basert på Anne Holts krim «Pengemannen». Spenningen ligger ikke i hvem gjerningsmannen er, men hvorfor han gjør det han gjør. Mye av dramaet ligger i det brede persongalleriet av folk med lyssky hemmeligheter. Skuespillet glir velsmurt, bildene er vakre og klippingen tar pulsen med på passende intervalltrening. I tillegg styrker den dysterdiskré musikken opplevelsen med å spille opp til isnende ilinger langs ryggraden.

Les hele VGs anmeldelse her: Severdig drapsdrama.

SPENNING: Esmeralda Struwe i rollen som Stina Vik, her forfulgt av en mystisk mann i «Modus». Foto: Johan Paulin Miso Film/tv4

7. «Togetherness»

Hele sesong 1 og 5 episoder av sesong 2 på HBO Nordic

Ingen krim, men en smart og til tider ganske mørk komiserie om familieliv og forhold. Serien handler om småbarnsforeldrene Brett og Michelle i Los Angeles, som får ytterligere komplikasjoner i livet når hennes søster Tina og hans bestevenn Alex etter tur havner under deres tak. Underholdende for alle, muligens spesielt for småbarnsforeldre.

Stor test: De beste strømmetjenestene.

UTFORDRINGER: Amanda Peet som Tina Morris i «Togetherness» s2. Foto: HBO

8. «The Staircase»

Alle 8 episoder ligger ute på VGTV

VGTV satser på en prisvinnende spennings-serie i påsken. True crime-serien «The Staircase» er fra 2004, men er ikke tidligere vist i Norge. Den handler om forfatteren Michael Peterson som ble dømt for drapet på sin kone Kathleen i 2003. I ettertid har det vært mange spekulasjoner rundt hva som egentlig skjedde, blant annet trodde noen en ugle kunne ha forårsaket det dødelige fallet ned en trapp. Serien regnes angivelig som en forløper til true crime-bølgen som har festet seg med blant annet «Serial», «The Jinx» og «Making a Murderer». I 2011 fikk Peterson saken tatt opp på ny og ble løslatt mot kausjon.

TRUE CRIME: «The Staircase» følger rettssaken mot en mistenkt drapsmann som nå er løslatt. Foto: Maha Productions

9. «Penny Dreadful»

Sesong 1 og 2 på HBO Nordic og amerikansk iTunes

Den kombinerte fantasy-, skrekk- og periodeserien byr på både vampyrer, demoner og litterære legender. Med Eva Green i spissen som en kvinne med spesielle, paranormale evner, og Josh Hartnett som en eventyrklar amerikaner, håndterer de legendariske figurer og vampyr- og varulvlignende monstre i Londons underverden. Ikke bli overrasket om du møter både Frankensteins monster, varulver, vampyrer og Dorian Grey. Serien er skapt av John Logan – manusforfatter for suksesser som «Gladiatoren», «Hugo» og «Skyfall», og har Sam Mendes på produsentsiden.

SKREKKFIGURER: Fra venstre: Harry Treadaway som Dr. Victor Frankenstein, Reeve Carney som Dorian Gray, Rory Kinnear som John Clare, Josh Hartnett som Ethan Chandler, Eva Green som Vanessa Ives, Tomothy Dalton som Sir Malcolm Murray, Danny Sapani som Sembene, Helen McCrory som Madame Kali og Simon Russel Beale som Ferdinand Lyle i «Penny Dreadful». Foto: Jim Fiscus SHOWTIME

10. «Det tredje øyet»

Sesong 1 og de første epsiodene av sesong 2 ligger på TV 2 Sumo

I sesong 2 er to år gått siden Viggo Lust (Kyrre Haugen Sydness) blandet drapsetterforskning sammen med jakten på sin egen forsvunne datter, Kristina. Nå er Viggo flyttet over på org. krim og jakter narkotikalangere, men Kristina gir ham fremdeles ledetråder – denne gangen gjennom syner i våken tilstand. En større narkotikahandel er under oppnøsting, samtidig som Viggo faller tilbake til gamle synder på privaten. Han må også ta opp samarbeidet med Mari Friis (Ida Elise Broch) som ennå har sine egne demoner å stri med.

Les VG-anmelderens dom her: Fornemmelse for muffens.

ETTERFORSKER: Kyrre Haugen Sydness som Viggo Lust. Foto: Carl Christian Raabe TV 2

11. «The Night Manager»

Sesong 1 ligger på TV 2 Sumo

Tom Hiddleston stjeler rampelyset som en Bond-lignende hotell-nattevakt i serien som også markerer Hugh Lauries retur til TV etter «House». Hiddleston spiller den noe tilfeldige undercover-agenten Jonathan Pine, mens Laurie er hans nemesis, den våpenselgende filantropen Richard Roper. Vil du ha elegant spenning i omgivelser du lett mister pusten av, er TV 2s påskekrim noe for deg.

Bakgrunn: Hugh Laurie gjør TV-comeback.

DRIFTIG DAME: «Broadchurch»-stjernen Olivia Colman har også en stor rolle i «The Night Manager». Foto: Deswillie DLW

12. «And Then There Were None»

Legges ut på TV 2 Sumo langfredag.

Vellykket nyinnspilling av den klassiske Agatha Christie-gåten. Handlingen utspiller seg i krigstruede Europa i 1939. Ti fremmede blir invitert til en øde øy utenfor Sør-England, hvor én etter én forsvinner på mystisk vis. Morderen er tilsynelatende blant dem, men hvem er det? Med blant annet Maeve Dermody, Sam Neill og Miranda Richardson.

Høyt terningkast for Christie-serien: Dysterdeilig periodethriller (publiseres fredag).

STJERNELAG: Fra venstre: Aidan Turner som Mr. Lombard, Noah Taylor som tjeneren Mr. Rogers, Maeve Dermody som Miss Claythorne, Douglas Booth som Mr. Marston, Toby Stephens som legen Armstrong, Charles Dance som dommer Wargrave, Miranda Richardson som Miss Brent, Burn Gorman som etterforsker Blore, Sam Neill som general MacArthur og Anna Maxwell Martin som Mrs Rogers i «And Then There Were None». Foto: Robert Viglasky BBC/Lifetime

13. «House of Cards»

4 sesonger på Netflix

Sesong 4 fikk lavt terningkast i VG, men «House of Cards» er en av de mest kritikerroste politikk-spenningsseriene tilgjengelig. President Frank Underwood (Kevin Spacey) har bokstavelig talt gått over lik for å komme dit han er, kona Claire (Robin Wright) er ikke mye bedre og maktspillet i seg selv er heller ikke noe å kimse av.

Les VGs anmeldelse her: Det skitne demokratiet.

MAKTSPILL: Claire og Frank Underwood. Foto: Netflix

14. «Innesperret» («Ófærð»)

Nesten hele sesong 1 er tilgjengelig på NRK TV

Mannen bak roret på den angivelig dyreste serien noensinne spilt inn på Island, er «101 Reykjavik» og «Everest»-regissør Baltasar Kormákur. Handlingen i krimserien dreier rundt politisjef Andri i Seyðisfjörður, som må holde igjen en ferge etter at et mishandlet lik blir funnet flytende i fjorden. Når et uvær bryter løs, blir samtlige sperret inne i byen med en morder løs. The Guardian kalte serien «fengslende» mens The Telegraph gikk for «superb» i sin anmeldelse.

HAR DET HARDT: Ólafur Darri Ólafsson som politiinspektør Andri. Foto: RUV

15. «Rød snø»

Alle 6 episoder ligger tilgjengelige på NRK TV

Årets nostalgitips. «Rød snø» er en norsk-svensk krimserie som ble sett av over 60 prosent av befolkningen da den kom i 1985. Handlingen er lagt til krigsåret 1942 og Kjersti Holmen spiller Anne Eriksen, som reiser fra Göteborg til Linds Pensjonat i Nössemark for å besøke venner. Ganske snart bryter nærheten til det okkuperte Norge idyllen. Med blant andre Tomas von Brömssen og Sven Nordin.

Leste du: Må bytte navn til «Død snø» på grunn av åndsverksloven.

KRIGSKRIM: Kjersti Holmen og Sven Nordin i «Rød snø». Foto: Sverre Bergli NRK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder