STERK OPPLEVELSE: Eyvind Hellstrøm visste lite om farens bakgrunn da han vokste opp, og de to var aldri spesielt nære. I regi av NRK-programmet «Hvem tror du at du er» fikk han vite den dramatiske slektshistorien til faren. Foto: HELGE MIKALSEN

Hellstrøm: - Forsto aldri hvor mye pappa slet

Mistet foreldrene i ung alder ** Tror foreldrene ville vært stolte

40 år etter at Eyvind Hellstrøm mistet faren sin, har han endelig fått vite hvem han egentlig var.

  • Mari Glans
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Seer-rekord for Linn Skåber«Hellstrøm rydder opp» - TV3

I dag skulle mesterkokken ønske han hadde snakket mer med faren - mens han ennå hadde sjansen.

- Jeg skulle gjerne ha spurt ham om barndommen hans, og hvordan han opplevde krigen og etterkrigstiden, forteller Eyvind Hellstrøm.

Men det rakk han aldri.

Ikke spesielt nært

Faren døde da Hellstrøm var i midten av tyveårene. Moren hadde gått bort fem år tidligere. Det var heller aldri naturlig for Hellstrøm å spørre om fortiden, for han og faren hadde ikke et spesielt nært forhold da mesterkokken vokste opp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ET STOLT ØYEBLIKK: Hellstrøms far Willy synlig stolt og glad på verandaen til sin nyinnkjøpte leilighet på Lambertseter. Hellstrøm og moren Inger til høyre, broren Jan til venstre. Foto: PRIVAT


Willy Hellstrøm jobbet i Oslo for å skrape sammen penger til et sted og bo, mens kona Inger og sønnene bodde i Moss fordi det ikke var husvære å oppdrive i hovedstaden. Morens bror Arne fungerte som reservepappa, og Hellstrøm så sin far stort sett bare i helgene.

- Faren min havnet litt i skyggen av onkel Arne, som var der på hverdagene. Det ble en skjevfordeling der, og i ettertid har jeg forstått at dette var nok sårt for ham.

Tilbake i tid

Hellstrøm har egentlig alltid vært nysgjerrig på familien sin, så da NRK spurte om han ville medvirke i slektsforskningsprogrammet «Hvem tror du at du er» takket han ja.

KORT SKOLEGANG: Eyvind Hellstrøm på skolebenken. Han sluttet som 16-åring for å bli kokk. Foto: PRIVAT

- Jeg visste svært lite om familien min, og advarte på forhånd produksjonsselskapet om at det nok kom til å bli et tynt program, forteller han.

Hellstrøm hadde likevel ingen grunn til å bekymre seg for programmet, for historikere avduket en dramatisk slektshistorie preget av mye nød. Vi skal ikke røpe for mye, men Hellstrøm stammer fra en lang rekke slitere som ofret liv og helse i forsøk på å forsørge familiene sine.

- All lidelsen mine slektninger har måttet tåle, og all den ekstreme fattigdommen de måtte kjempe seg igjennom, har gjort et enormt inntrykk på meg. Jeg har fått en nyvunnen respekt for generasjonene som kom før oss, og alt det harde arbeidet de la ned for i det hele tatt å klare seg.

Lite penger

Etter å ha oppdaget hva slags små kår faren kommer fra, forsto også Hellstrøm hva slags bragd det var for ham å kjøpe en egen bolig etter syv år med sparing.

- Jeg forsto aldri hvor mye han slet, eller hvorfor han var så stolt da han endelig fikk kjøpt den leiligheten på Lambertseter. Vi hadde dårlig råd, og det var ingen dans på roser, men vi hadde det jo godt. Det var mye kjærlighet i mitt barndomshjem, husker han.

NÆRT FORHOLD: Hellstrøm og broren Jan smiler pent til fotografen. Foto: PRIVAT


Hellstrøm føler seg privilegert som har fått oppdage farens historie.

- Denne opplevelsen har gitt meg en ny nærhet til ham, men samtidig er det sårt, fordi vi ikke visste noe av dette da jeg var liten. Jeg er likevel utrolig glad for at jeg vet det nå. Det føles ikke bittert, bare godt. Jeg kan jo ikke gå rundt og ergre meg over ting jeg burde sagt eller gjort, men skulle jeg gitt et råd til andre, så ville det være å snakke med foreldrene dine mens du ennå har dem, forteller han.

Vært stolt

Foreldrene til Hellstrøm gikk aldri på restaurant i løpet av hele sitt liv. De fikk aldri oppleve at sønnen tok over Bagatelle og siden ble en gedigen suksess.

- Synes du ikke det er trist, at de aldri fikk oppleve det?

- Jeg kan ikke gå rundt å være sentimental på grunn av slikt. Jeg har alltid ment at man må se fremover.

Han tenker seg litt om, og ser ned på et gammelt bilde av foreldrene. Plutselig blir mesterkokken litt blank i øynene likevel.

- Men, sier han og peker på bildet av sin mor og sin far, - jeg vet at hun og han, jeg vet at de ville ha vært stolte av meg.

Savner ikke kone og barn

- At det ikke ble kjernefamilie og stabilt familieliv er ikke noe jeg gråter over. Tvert imot gleder jeg meg over et fantastisk liv, ikke minst i møte med alle dem jeg har møtt og opplevd nær kjærlighet til, sier Hellstrøm, som har vært gift to ganger. Han legger til at han alltid har brydd seg om sine nærmeste selv om han har viet mye tid til sitt arbeid.

- Men jeg har aldri strevd for å lykkes og å bli best, påpeker han.

- Strevet har derimot alltid bestått i å kunne stå oppreist og ha gleden av og stoltheten over godt utført arbeid. Omgås bra folk. Søke etter inspirasjon og utvikling, ikke å stoppe opp. Kjedsommelighet dreper. Livet er ikke noe man lever. Livet er noe som tar deg av sted og da gjelder det å holde fast så godt man kan, avslutter han.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder