FIKSJONSSERIE: Nicolai Cleve Broch og Synnøve Macody Lund i TV 2-serien «Frikjent», som er inspirert av, men ikke basert på, Birgitte Tengs-saken. Foto:Carl Christian Raabe,Miso film/ TV 2

Ny storsatsing på TV 2: Tengs-fetterens familie ønsker ikke å se «Frikjent»

Håper likevel serien vil rette søkelys mot «en håpløs situasjon»

Familien til den tidligere tiltalte fetteren ønsker å legge Birgitte Tengs-drapssaken bak seg. Derfor vil de ikke se «Frikjent»-episodene de har fått tilsendt av TV 2.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag kveld rulles TV 2s storsatsing «Frikjent» ut. Manusforfatterne Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen har latt seg inspirere av det uoppklarte drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs.

Les VGs anmeldelse av serien her.

Birgitte Tengs ble i 1995 funnet voldtatt og drept – 17 år gammel. Etter nesten to år ble Tengs' ett år eldre fetter siktet for drapet. Fetteren ble senere frikjent for drapet, samtidig som han ble dømt til å betale oppreisning til familien på 100.000 kroner.
Etter frikjennelsen opprettholdt lagmannsretten erstatningskravet til Tengs' foreldre. Fetteren ble tilkjent en erstatning på 20.000 euro fra staten etter at han brakte saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg i 2003. Årsaken var at lagmannsretten hadde uttrykt seg på en måte i dommen som var egnet til å så tvil om hvorvidt frifinnelsen var riktig.

BAKGRUNN: Dette er Birgitte-saken

– Ikke bare negativt

VG har snakket med fetterens far. Han forteller at sønnen ikke ønsker å kommentere TV 2s serie, fordi han forsøker å legge saken bak seg og komme seg videre i livet.

FUNNET DREPT: Birgitte Tengs (17) ble funnet drept på Karmøy i 1995. Ingen er dømt til straff for drapet. Bildet av henne i bunad ble mye brukt i tiden etter drapet. Foto:Privat,

Selv håper faren at TV-serien kanskje kan rette søkelys mot den håpløse situasjonen han mener sønnen, som altså ble frikjent for drap, men likevel dømt til å betale erstatning til de pårørende, befinner seg i.

– Derfor kan jeg ikke bare se negativt på at denne serien kommer, forteller faren til fetteren.

Han opplyser om at TV 2 har sendt familien de første tre episodene av serien.

– Men av emosjonelle årsaker har jeg ikke sett dem, så jeg vet egentlig ikke hva serien inneholder, legger han til.
Les VG-spesialen De uløste drapene her!

Reagerer på bildebruk

John Christian Elden, advokaten til Birgitte Tengs' foreldre, reagerer på bildebruken i «Frikjent». Ifølge Dagbladet mener han den er så tett opp til virkeligheten at det kan påføre foreldrene belastninger. I serien blir det brukt et bilde av den fiktive avdøde, som har mange likhetstrekk med det kjente bunadsbildet av nettopp Birgitte Tengs.

Det har ikke lykkes VG å få en kommentar fra Elden.

Skuespillerne Nicolai Cleve Broch og Lena Endre spiller hovedrollene i serien, som får terningkast 5 av VGs anmelder.

– Kun fiksjon

Dramasjef i TV 2, Christopher Haug, sier til VG at det hele er en ren fiksjonsserie, og at den ikke er basert på Birgitte Tengs-saken.

– Den er kun inspirert av det dilemmaet det etterlot seg; å bli dømt og frikjent i samme sak. Det har aldri vært noen hensikt å påføre noen belastninger, og vi beklager hvis det i så fall er tilfelle, sier Haug.

INSPIRERT AV VIRKELIGHETEN: «Frikjent» handler om Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch), som har jobbet seg til topps som forretningsmann i Asia 20 år etter han ble han dømt, og deretter frikjent, for drapet på ungdomskjæresten. Da hjembygdas hjørnesteinsbedrift trues av konkurs, vender han tilbake for å redde stedet som en gang vendte ham ryggen. Carl Christian Raabe/ TV 2 Foto:,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder