Hellstrøm ut mot pizza-gigant

Dette svarer Orkla: – Vi anser ham som konkurrent

Hellstrøm: – Tåkelegging

Kokk og programleder Eyvind Hellstrøm (65) går nå hardt ut mot Orkla Foods og Stabburet, som produserer store deler av frossenpizzaen som spises i Norge.
Grunnen: De nekter å svare på hva som er i pizzaen.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hva er det i frossenpizzaen, og hva er pizzakjøtt?

Dette er spørsmålene Eyvind Hellstrøm vil ha svar på når han setter seg i bilen og kjører over fjellet til Stabburets fabrikk på Stranda.

Der møter han stengte dører. Mesterkokken slipper ikke inn med kamerateam og kritiske spørsmål.

Turen er en del av den nye sesongen «Hellstrøm rydder opp», som vises søndag.

– I nesten hver eneste familie jeg har besøkt har jeg funnet frossenpizza i fryseren. Det produseres 40 millioner frossenpizzaer årlig, og alt dette spises jo. Derfor har jeg tatt initiativet til å belyse hva frossenpizza egentlig er.

– Hva er det i maten som spises av så mange nordmenn? Det er helt åpenbart at de som produserer dette har et ansvar for å informere, så derfor bestemte vi oss for å besøke Stabburet-fabrikken på Stranda, forteller Hellstrøm til VG.

Fikk komme uten kamera

Men det ble ikke så lett som Hellstrøm hadde sett for seg. Han snakket med informasjonsavdelingen i Orkla Foods på forhånd, og fortalte at de ønsket å legge et besøk til fabrikken. Hellstrøm fikk lov til å komme, men uten kamerateam. Etter at ønsket om å lage TV-program av besøket ikke ble bevilget hos Orkla Foods, bestemte de seg for å besøke fabrikken uansett, noe de også informerte om.

– Da vi komm opp dit slapp vi ikke inn, så jeg ringte fabrikksjef Hans Jostein Langelo, men etter å ha lagt frem de spørsmålene jeg ønsket svar på, la han på røret.

Hellstrøm ga seg ikke med det. Han bestemte seg for å komme seg opp på kontoret der Langelo satt for å få svar på spørsmålet: Hva er det i pizzaen? Først slapp Hellstrøm og kamerateamet ikke inn i bygget, men til slutt ser en ansatt at de står utenfor og slipper dem inn. Vel oppe ber de om å få snakke med Langelo.

– Etter mye om og men kommer han bort til oss, og han ber oss ikke om å skru av kameraet. Men han setter på en plate som han spiller hele tiden om at han har ingenting å si, og at alle opplysninger skal komme fra informasjonsavdelingen i Orkla, og det repeterer han hele tiden. Vi fikk ikke vite noe, rett og slett, sier programlederen.

KONFRONTASJONEN: Eyvind Hellstrøm besøkte Stabburet-fabrikken på Stranda. Her snakker han med fabrikksjef Hans Jostein Langelo. Foto:Anita Rennan,

Skummelt

Hellstrøm synes det er skummelt at det ikke finnes noen åpenhet rundt ingrediensene i et produkt som det konsumeres så mye av i Norge. Varedeklarasjonen på produktet Hellstrøm stiller spørsmål ved gir nemlig ikke fullstendig informasjon.

– Jeg var i utgangspunktet skeptisk til produktet, og jeg blir ikke mindre skeptisk når det foregår slik tåkelegging rundt frossenpizzaen. Det var jo ikke slik at vi ville komme inn og sjekke at det var rent og ryddig i produksjonsområdet – vi var jo ikke Mattilsynet på tur. Vi var der kun for å få klarhet i hva som er i produktet. Pizzakjøtt – hva er det? Er det kylling, hest, esel, kalkun eller storfe? Det er det samme som om det på pølsene skulle stå at det inneholder pølsekjøtt. Det sier ingenting om hva som egentlig er i produktet.

Etter en stund kom det et svar fra Orkla Foods, men det var ikke svaret Hellstrøm ville ha. Da forklarte de at siden Hellstrøm selv har ferdigmatprodukter, så anses hans om konkurrent, og kan ikke få innsyn i det han lurer på.

– De kan fint si at det er produksjonshemmeligheter, men de kan ikke være avvisende i forhold til hva som finnes i produktene. Det er så stort fokus på hva som finnes i produktene vi spiser nå: sukkeret, saltet og palmeoljen. Derfor må det være åpenhet rundt hva produktene inneholder.

Hellstrøm håper programmet fører til at skepsisen vil øke blant folk som spiser frossenpizza og andre ferdigmatprodukter.

– I all beskjedenhet vil jeg si at det er et viktig opplysningsarbeid vi holder på med gjennom programmet, hvor vi forteller om viktigheten av det vi spiser og drikker. Riktig ernæring er viktig for et godt liv, men det viser seg at vi er blitt en nasjon som er fullstendig avhengig av at industrien lager maten for oss. Jeg skjønner at folk ikke har tid til å stå på kjøkkenet i flere timer om dagen, hver dag, for å lage middag.

I varedeklarasjonen på det aktuelle produktet står det at pizzakjøtt inneholder storfekjøtt, stivelse, salt, vann, krydder og konserveringsmiddel – men det står ikke hvor stor andel av hver ingrediens som finnes i produktet.

Rolleblanding

Orkla Foods Norge, som eier Stabburets pizzafabrikk på Stranda, er krystallklare på at det fremdeles er uaktuelt å slippe Eyvind Hellstrøm inn med kamerateam.

– Vi har ofte journalister og kamerateam på besøk inne på fabrikken. Når det gjelder Eyvind Hellstrøm reagerer vi på hans rolleblanding. Vi anser ham som en konkurrent med sine ferdigmatprodukter, sier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken.

– Hvorfor er det så farlig at Hellstrøm får se innsiden av fabrikken?

– Vi har en hemmelighet på fabrikken og det er teknologien vår. Det er utviklet gjennom mange år og skal ikke tilflyte konkurrentene våre. Derfor gjør vi tydelige avtaler når journalister og kamerateam er på besøk om hva de kan filme. Konkurrenter slipper vi altså ikke inn, sier han.

– Hva inneholder frossenpizza og «pizzakjøtt»?

– Jeg svarer på det i programmet også. Men svaret står bak på emballasjen. Pizzakjøtt er et magert farseprodukt, med blant annet norsk storfekjøtt, krydder, soya og stivelse.

– Hva synes dere om situasjonen som oppsto på Stranda?

– Hellstrøm fikk klar beskjed på forhånd om at han ikke fikk slippe inn, så dette valgte han selv, sier Stokken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder