SOMMERÅPENT MOT SOMMERTID: I sommer konkurrerer NRK og TV 2 om TV-seerne med sine to sommerprogrammer. Til venstre: programledere Tore Strømøy, Atle Bjurstrøm, Anne Rimmen, Dan Børge Akerø, Haddy N´jie og Nadia Hasnaoui. Til høyre: Ida Fladen, Guri Solberg og Gunhild Dahlberg. Foto:Rolf-Orjan Hogset/ TV2 og Nils Bjåland/VG,

TV-anmeldelse: Kosekrigen

TV 2– NRK: 2-4. TV 2 har hatt tre uker på seg til å trene. Men NRKs sommersendinger er bedre allerede etter første forsøk.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Venstre banehalvdel: TV 2.

Vignetten ser ut som en Brelett-reklame – smilende damer i farta! – og det spes på med en «videoblogg» (moderne!) fra prøvene tidligere på dagen.

Deretter bærer det rett inn i et intervju, ved den gestikulerende Guri Solberg og den jovialt naive Ida Fladen, som er nok et angrep i den pågående propaganda-blitzkriegen for å få OL til Oslo i 2022.

Den blir utkjempet av to representanter for «ja, jaaa, JAAAA!»-siden, Bjørn Dæhlie og informasjonsdirektør i Oslo2022, Ingunn Olsen. Ingen gufne gledesdrepere slipper til. Nordmannens skepsis til IOC, hevder Dæhli, skyldes et «etterslep av underinformasjon» – og bare det.

Ingen forventer revolverjournalstikk i et pludreprogram som dette. Det er ikke en gang ønskelig. Men en viss redelig balanse bør man kunne kreve, i alle fall når man går løs på betente debatter.

Gunhild Dahlbergs reportasje om en gjeng cricketspillere på Ekebergsletta i Oslo er ikke fryktelig øyeåpnende. Men det er en sjarmerende agurk.

Modellen og bloggeren Ingrid Anette Hoff Melkersen, som har Krohns sykdom og en stomipose på magen, snakker godt for seg i intervjustolen, trass i programledernes ønske om å trekke samtalen ned på et barnslig nivå («men den synes jo nesten ikke!»).

Når hun forteller om sykdommen og ikke minst de uhyrlige e-postene hun har mottatt, lukter «Sommertid» på noe substansielt.

Dette «noe» blir det kjapt satt en stopper for av reklamepausen.

Etter pausen er det tid for TV 2s paradegren: Egenreklamen. Davy Wathne trailer kveldens oppgjør mellom Brasil og Tyskland (det er jo rent for lite fotball på TV om dagen). Nyhetsavdelingen trailer er antatt pludrevennlig «sak» om en «trend på sosiale medier» som handler om at «gravide skal være slanke og tynne».

Lisa Tønne, som også kan snakke, og er kjent fra TV 2-programmet «Norske talenter», trailer et show som skal opp til høsten, i en vel intern og knisete samtale om podcaster og pung.

Den bohemmacho Stig Henrik Hoff trailer dernest sitt kommende TV 2-program «Helt vilt», blant annet via en nokså umotivert prat om «papparollen» (Hoff har mange barn derhjemme).

Til sist synger Suzanne «Sisi» Sumbundu en fin sang på en merkelig isolert scene.

Høyre banehalvdel: NRK

NRK, som hadde premiere på sin sommerserie tirsdag, seiler som forventet i smulere og mer nasjonalromantisk farvann. Hele seks programledere skal alternere i rollen som kaptein på skuta, men allerede nå kan det slås fast at krølltoppen Nadia Hasnaoui er perfekt på dekk. Tenk at TV 2 i sin tid lot henne gå!

Hasnaoui vil mye i intervjuene sine. Erna Solberg spiller som en jukeboks innledningsvis, og snakker om gode Høyre-saker som utdanning og frivillighet. Programlederen penser henne over på verdispørsmål, på bakgrunn av det kontroversielle «tiggerforbudet». Samtalen blir for kort til å romme både alvor og skjemt, men tilløpet er bra.

Intervjuene med henholdsvis Jarle Andhøy, om utenforskap og «Piratfestival», og Abid Raja og generalsekretæren i Røde Kors, Åsne Havnelid, om barna som ikke får den perfekte postkortferien, følger i samme spor.

Overgangene til reporter Ronny Brede Aase, som skal krysse Norge i en gammel Folkevogn-buss i løpet av programmets gang, er tallrike og litt stressede. Men Brede Aase er en hyggens mann, i går plassert i «jordbærbygda» Valldal, som synes det meste er «helt nydelig». Det er fine innslag som setter lokalbefolkningen i et sjarmerende lys.

Oslo Fagottkor åpnet sendingen med The Beatles’ «Here Comes The Sun». Tobias Brandal Busæt fikk vist frem fotballtriksene sine. Elisabeth Andreassen avsluttet med Evert Taubes «Så skimrande var aldrig havet». Linselus-ungene ble oppmuntret. Seerne fikk sende inn jordbærbilene sine, og den behersket sensuelle Haddy N’jie fikk stilt spørsmål om hvem som tegnet det velfungerende åstedet for sendingen, altså Den norske Opera & Ballett i Bjørvika. (Snøhetta! Snøhetta, sier jeg!).

TV 2s «Sommertid» har vært på lufta i tre uker nå, og har hatt en fair sjanse til å «gå seg til». Er programmet TV 2s – ja, kanskje hele verdens – undergang, slik kanalveteranen Oddvar Stenstrøm synes å mene? Nei. Er NRKs variant bedre og tryggere i formen, allerede etter bare én sending? Ja.

Om man først skal sludre bort sumarnatta, er det statskanalen man skal gjøre det på.

MORTEN STÅLE NILSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder