Line Andersens advokat om sjokk-sjakkmøtet: Skrev «det feigeste jeg har opplevd»

«Fy faen, dere har dårlig stil», skal Line Andersen ha meldt til sine ledere, i forkant av møtet i sjakkredaksjonen som førte til at Andersen ble tatt av skjermen.

Av 

Thomas Talseth

 og 

Publisert:

«Det er det feigeste jeg har opplevd.»

«Fy faen, dere har dårlig stil.»

«Jeg nekter å bli behandlet som dette.»

Dette skal være bare noen av meldingene Line Andersen sendte til sine ledere, i forbindelse med konflikten i sjakkredaksjonen høsten 2019.

– Sett utenfra fremstår dette stygt, sier Andersens advokat Tron Dalheim om saken i sin helhet, i starten av sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett tirsdag morgen, i rettssaken mellom programlederen og NRK.

Andersen saksøker for ugyldig oppsigelse, subsidiært urettmessig omplassering, etter at hun ble tatt av skjermen på tampen av 2019. Dette er første dag i retten.

– Andersen hadde en rolle hvor hun var NRKs ansikt utad på viktige arenaer. Hun er satt på tørkeloftet, for å sette det på spissen.

Dalheim viser videre til at statskanalen har brukt usaklig utøvelse av styringsretten og skjult saksbehandling internt, mot Andersen.

Han påpeker også at NRK har benyttet anonyme kilder for sine beslutninger om å flytte på Andersen internt, og mener at stillingsbeskrivelsen hennes ikke åpner for omplasseringen NRK gjennomførte.

Dalheim anfører at det ikke var mangler i Andersens grunnkompetanse som førte til at hun ble flyttet, men at NRK mente hun var et arbeidsmiljøproblem.

Advokaten viser videre til at NRK måtte ha gått gjennom en endringsoppsigelse for at omplasseringen skulle vært gyldig.

«Baksnakking og nedsettende omtale»

I retten gjengis uttalelser fra NRKs hovedverneombud. Der hevdes det, fra ikke navngitte NRK-ansatte, at Andersen har drevet med «baksnakking og nedsettende omtale» av kolleger, at hun har omtalt kolleger som udugelige og at flere medarbeidere nekter å jobbe med henne igjen.

Dalheim sier at de bestrider faktagrunnlaget, og at det lider under saksbehandlingsfeil, noe han lover å komme tilbake til.

Opptakten til sjakkmøtet

Dalheim forteller at Andersen oppfattet NRKs håndtering rundt sjakksendingene høsten 2019, mens hun var sykmeldt, som «respektløs»

NRK sender først ut en pressemelding der de presenterer planene for årets sjakksendinger, med Line Andersen i spissen som programleder.

Andersen blir så sykemeldt, og Ole Rolfsrud skal være hennes vikar, legger Dalheim frem.

– Det som deretter skjer er at NRK legger ut en ny pressemelding da hun er sykemeldt, og der er Andersen tatt helt ut av ligningen. Vi ser at den har den samme innledningen om sjakksendingene. Man lager også nye promoteringsbilder, helt uten Line, sier Dalheim.

– Dette viser til publikum at Andersen er tatt ut av sjakken. Hun er ikke med på bilder og blir ikke omtalt. Det gjør at Andersen tar kontakt med lederne sine for å finne ut hva dette er for noe. Hun får ikke tak i dem, og sender noen SMSer der hun reagerer på dette.

«Jeg nekter å bli behandlet som dette»

I meldingene fra Andersen skal hun blant annet ha skrevet «Det er det feigeste jeg har opplevd», «Fy faen, dere har dårlig stil» og «Jeg nekter å bli behandlet som dette».

Han sier videre at hun oppfattet dette som at det så ut som at hun hadde fått sparken.

– Det kan man forstå. Hun har ledet det siden 2013 og her kommer det promotering helt uten henne. Dette er opptakten til sjakkmøtet der Andersen føler seg tilsidesatt, sier Dalheim.

Sjakkmøtet 30. oktober 2019 endte ifølge Dalheim i skjellsord og tårer fra Andersens side.

Kort tid etter, samme dag, skal hun ha fått beskjed av sportsredaktør Egil Sundvor, om at hun var tatt av de resterende planlagte sjakksendingene.

I etterkant skal Andersen ha sendt en e-post hvor hun viste til utfordringer privat.

«Dette unnskylder ikke min oppførsel i dag», skal hun ha understreket der, sammen med en uforbeholden unnskyldning for sin oppførsel.

I etterkant skal Andersens kolleger like fullt ha nektet å møte henne mer.

Følte seg forbigått

Sundvor skal også ha satt ned foten for videre møter, ifølge en e-post Dalheim leser opp i retten.

Der skal redaktøren imidlertid også ha signalisert at han ønsker henne tilbake på skjermen på nyåret, altså i 2020.

Advokaten viser også til tilfeller av kontakt mellom Andersen og kollegene i etterkant av møtet.

Han sier at Andersen ringer de som har vært på møtet senere, for å beklage. Hun får ikke tak i alle, og sender derfor en e-post til to kolleger.

Der skriver hun blant annet at hun gir en uforbeholden unnskyldning.

«Hei, jeg har forsøkt å få tak i dere for en liten prat og for å beklage. Men først vil jeg bare si at jeg har vært svært lei meg.»

I e-posten skriver hun videre at hun føler at behandlingen hun har fått under opptakten til sjakksendingene har vært respektløs, og at hun føler seg forbigått. Hun skriver også at pressemeldingen som ble sendt ut uten henne var «toppen av et isfjell.»

– «Jeg hadde bestemt meg for å være en større person før jeg kom på jobb i dag, men det klarte jeg ikke», leser Dalheim opp fra e-posten Andersen sendte.

Dalheim viser også til e-postkorrespondanse hvor Andersen gjør det klart at hun opplever å være i konflikt med redaktør Sundvor først og fremst, og at hun reagerer på den interne konflikthåndteringsprosessen og Sundvors rolle i denne.

Reagerer på redaktørs rolle

NRK velger å engasjere en ekstern tredjepart for å jobbe med å håndtere konflikten i Sporten. Dalheim sier at prosessen ble igangsatt den 28. februar med en e-post fra Egil Sundvor i NRK til psykolog Astri Lindholm.

– Det er Sundvor selv som er bestiller av konflikthåndteringen, samtidig som Andersen mener han er en av partene i konflikten, sier advokaten.

Han sier Andersen får informasjon om utviklingen fra Sundvor i en e-post, der heter det:

«Hei Line. Det er en krevende situasjon for alle involverte, men vi må komme oss ut. Vi har konkludert med at vi trenger ekstern hjelp for å komme videre. Derfor har vi kontaktet psykolog Lindholm. Hun har fått en oppsummering av saken fra meg.»

Ifølge advokaten mener Andersen at Sundvor er en del av konflikten, og reagerer på at det er han som engasjerer ekstern hjelp.

EN KULE VARMT: Det skal ha gått hardt for seg fra Line Andersens telefon til ledere i NRK høsten 2019. Her er hun i retten tirsdag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum

Dalheim legger frem at prosessen med konflikthåndtering blir igangsatt før Andersen får beskjed. I retten sier han at hun ønsket å få en orientering om hva som skulle gjøres, hvordan, hvem som var involvert, og hva målsetningene var før konflikthåndteringen ble igangsatt.

Dalheim anfører videre at hun ikke fikk noe svar på disse spørsmålene, og at intervjuer med kollegaer ble gjennomført uten at Andersen var klar over det.

Advokaten legger frem at Andersen sitter med bekymringer rundt prosessen, og at hun deler dem med sin fagforeningsrepresentant i en e-post 12. mars:

«Hei igjen, først og fremst tusen takk for hjelpen dere gir. Men, jeg regner med at konflikthåndtering på jobb som ikke haster ikke vil bli gjennomført de neste to ukene da samfunnet går i lockdown. Jeg er glad for konflikthåndtering, det viser en viss vilje.»

I e-posten Dalheim leser fra i retten skriver Andersen også om spørsmålene hun ønsker å få svar på før prosessen blir igangsatt.

Den 19. mars adresserer Ola Fagerheim spørsmålene fra Andersen i en e-post til konflikthåndtereren, ifølge advokaten.

Der kommer det frem at det allerede er gjennomført en rekke intervjuer med de andre, uten at Andersen eller fagforeningen har blitt orientert. Det blir også påpekt at det er uheldig dersom en part ikke får fremlegge sitt syn.

Dalheim sier at dagen etter blir Andersen innkalt til samtale, men hun takker nei. Begrunnelsen skal være at hun har foreldre i risikogrupper, og ikke er klar for samtalen ennå.

Kjent i februar

I slutten av februar ble det kjent at programleder Line Andersen (47) går til privat søksmål mot sin arbeidsgiver, NRK.

I hovedforhandlingen tirsdag er det innledningsforedrag fra begge parter.

Onsdag skal Line Andersen og NRK gi sine partsforklaringer. Disse følges av Egil Sundvor som første vitne.

Publisert:

Les også

 1. Egil Sundvor er nøkkelvitne i saken mellom NRK og Line Andersen

  Sjefen i NRK-sporten er eneste redaktør på vitnelisten, og stevnet av begge parter i saken som starter i dag.
 2. NRK-sportens klubbleder til Line Andersens kolleger: – Ikke plikt til å snakke

  I en intern e-post ga Susann Michaelsen sportsredaksjonen beskjed om at de kunne avslå å snakke med Line Andersen eller…
 3. Line Andersen: – Griper rett inn i selvfølelsen

  Programlederen åpner opp om konflikten med NRK og den kommende rettssaken.
 4. Line Andersen slår tilbake mot NRKs beskrivelser av henne: – Ikke riktige

  Programlederen sier hun synes hennes søksmål mot NRK nå ser ut som en offentlig skittentøyvask, men at det først og…
 5. Line Andersen saksøker NRK – skal ha skapt «uro og konflikt»

  NRK bestrider at den populære programlederen er utsatt for omplassering eller degradering.
 6. Line Andersens søksmål mot NRK: Megling mislyktes

  Den populære programlederen har saksøkt sin arbeidsgiver. Meglingsforsøk har ikke ført til et forlik.
 7. Programleder Line Andersen til sak mot NRK: – Har vært tøft

  Line Andersen (47) saksøker arbeidsgiver og ber om erstatning.
 8. Line Andersen byttet ut som sjakk-programleder

  Line Andersen (46) leder ikke romjulens sjakksendinger på NRK. Kanalens valg, sier hun.

Mer om

NRK

Flere artikler

 1. Line Andersens NRK-redaktør Egil Sundvor i vitneboksen: Reagerer på «grov forenkling»

 2. NRKs advokat: Line Andersen «skapte utrygghet og frykt»

 3. Psykolog om konflikthåndtering: – Problematisk at hun ikke har vært med

 4. Line Andersen-saken: Tre vitner strøket

 5. Egil Sundvor er nøkkelvitne i saken mellom NRK og Line Andersen

Fra andre aviser

 1. Line Andersens advokat: – Hun er i realiteten stuet bort

  Aftenposten
 2. NRK: Vi måtte sikre arbeidsmiljøet og sjakksendingene

  Aftenposten
 3. Line Andersen: – Jeg er ikke alltid like sjarmerende i livet

  Bergens Tidende
 4. Andersens NRK-kolleger i vitneboksen

  Bergens Tidende
 5. Kan man saksøke seg til en programlederjobb? Konflikten kan få store konsekvenser for NRK.

  Aftenposten
 6. Line Andersen om konflikthåndteringstiltak: – Ti timer hvor jeg skulle diagnostiseres og helbredes

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no