MØRKE SKYER ELLER GLADVÆR?: «Åndenes makt»-ekspertene f.v: Gro-Helen Tørum, Anne Kristine Augestad og Lili Bendriss sammen med programleder Tom Strømnæss. Foto:Fredrik Solstad,VG

«Åndenes makt» har talt - slik blir sommerværet

Gro-Helen Tørum, Lili Bendriss og Anne-Kristine Augestad lot
seg overtale og spår sommerværet for VG. Det spøker for hetebølgene...

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Her på Østlandet, eller i hele Norge? Det går jo ikke an å stille et sånt spørsmål, vi må vite sted!

Slik reagerte først Anne-Kristine Augestad da VG ba henne og hennes kolleger fra TVNorge-programmet «Åndenes makt» svare på spørsmålet hele Norge stiller seg før sommerferien: Hvordan blir sommerværet?

Sjekk sommerværet på pent.no!

Akkompagnert av programleder Tom Strømnæss Augestad, Lili Bendriss, Gro-Helen Tørum og Lena Ranehag på TVNorges presentasjon av høstprogrammet.

«Åndenes makt» sparker i gang sin ellevte sesong til høsten.

Etter en del tvil kom etter hvert trioen, som omtales som klarsynte, på glid på VGs spørsmål om været. Og det var Gro-Helen Tørum som først fikk opp noen bilder på hvordan det blir i sommer.

– Jeg tror det blir kaldt her. Jeg får veldig mye grønt. Og jeg får også en fornemmelse om at folk må være veldig varsomme på sjøen. Jeg kan tenke meg det kommer til å blåse en del, jeg får sterke bilder på nødsignaler til havs.

Les også: «Åndenes makt»-Tørum hevder ånd tok hardt tak i henne

Det kan godt hende østlendingene ikke blir så fornøyde, sier Tørum, som også får opp temperaturer.

ENDA EN SESONG: Lilli Bendriss, Lena Ranehag, Anne-Kristine Augestad, Gro-Helen Tørum og programleder Tom Strømnæss Foto: TVNorge,

– Det blir ikke så veldig mye over 20 grader. Sommeren kommer ikke før siste uken i juni. Juli blir «flat», men august blir fint, sier Tørum og de to andre stemmer i sporenstreks.

– August blir kjempefint! Jeg ser mye varm luft, sier Augestad.

Men hun advarer mot at sommeren før august ikke blir det helt store.

– Jeg får ikke noen veldig god følelse på sommeren her, jeg gjør ikke det. Det blir ikke kjempedårlig heller, men nå snakker du med ei jente fra Nord-Norge som vet hva dårlig vær er, forteller hun i en seanse som er av den lattermilde sorten.

Tom Strømnæss får behov for å bryte inn, og «ta det hele ned».

– Nå snakker dere fra erfaring jenter, ikke klarsynthet! Dette kunne jeg sagt også!

Les også - artikkel fra i dag!:Meteorologer: Sommeren kommer - bare litt senere enn vi først trodde

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved meteorologisk institutt kommenterer «Åndenes makt»-damenes spådommer slik:

KLIMAFORSKER: Hans Olav Hygen ved meteorologisk institutt. Foto:Marius Knutsen,VG

– Husk å ha disse notatene klare når sommeren er over, så kan vi se hvordan det gikk! Spådommene deres er forbausende presise vil jeg si. I utgangspunktet har jeg svært liten tro på at noen kan gi varsler for hele sommeren. Vi jobber fra en litt annen vinkel enn via krystallkuler, men heller ikke vi klarer det, sier Hygen.

– For noen år siden gikk vi gjennom alle vær-spådommer og kastet terning, og konklusjonen ble vel at man får bedre treff med å kaste terning selv, forteller forskeren og tar sine forbehold før han legger frem de vitenskapelige prognosene.

– Altså, vi ser på en gjennomsnitt-temperatur for de tre neste månedene, om de blir blant de varmeste, blant de kaldeste, eller på gjennomsnittet. Og slik det ser ut nå er det 60 prosents sjanse for at sommeren temperaturmessig havner i den varmeste tredelen. Det er så presise vi kan være akkurat nå.

Tom Strømnæss leder altså laget av «klarsynte» for ellevte gang, og bekrefter at det slett ikke har blitt vanskeligere å finne hjemsøkte hus og steder til programmet.

– Vi har helt klart observert en større åpenhet ute blant folk på ti år, og ofte blir folk åpnere etter at vi har vært der også, sier Strømnæss, som tidligere har uttrykt skepsis mot alle som påberoper seg sannheter som er lite etterettlige og vanskelige å måle.

– Men i «Åndenes makt» kommer jo ting til fysisk uttrykk, uten at vi sier vi har alle svarene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder