POPULÆRT VARSEL FJERNET: Jonas (t.v.), spilt av Marlon Langeland, og Isak, spilt av Tarjei Sandvik Moe kan du følge i tredje sesong av «Skam» akkurat nå. Men du må selv gå inn på seriens nettsider for å se om det har skjedd noe nytt, etter at NRK fikk fjernet appen Skamvarsler fra AppStore denne uka. Foto: NRK

NRK stanset populær «Skam»-app

18-åringen Jacob Rothschild utviklet en «Skam»-app som denne uka føk rett til førsteplass på AppStores toppliste. Det likte NRK dårlig.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over tre år gammel

Appen «Skamvarsler» oppsto i Jacob Rothschilds hode da en klassevenninne klaget over hvor vanskelig det var å få oppdateringer av den svært populære serien på NRKP3.

Les også: Falsk «Skam»-side forvirrer fansen

Den programmeringsdyktige unggutten begynte derfor å utvikle en egen app som varslet om slike oppdateringer for nettserien. Han fikk den akkurat klar til premieren på tredje sesong av «Skam» for to uker siden.

Resultatet? Tre dager helt på toppen av AppStores toppliste denne uka. Men ved inngangen til helgen var det slutt, etter at NRKs jurister tok kontakt med apputvikleren.

– Vi synes det er veldig stas og en viktig del av «Skam»-universet at fansen gjør ting som å lage egne videosnutter inspirert av serien eller danner egne Facebook-grupper på amatørbasis. Men dette er i strid med «Skam» som merkevare, sier redaksjonssjef for «Skam», Håkon Moslet, til VG.

Fredag ettermiddag var «Skamvarsler»-appen borte fra AppStore. VG har vært i kontakt med Jacob Rothschild som bekrefter at appen er fjernet etter henstilling fra NRK, men ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

Overfor byas.no tidligere denne uka uttalte imidlertid Jacob Rothschild at appen til 11 kroner ble lastet ned oppmot 700 ganger på bare få dager.

Redaksjonssjef Håkon Moslet forstår at det er kjipt for fansen at appen ble fjernet, men at det ikke var noen vei utenom.

– Vi kan ikke tillate en slik kommersiell utnyttelse av «Skam», som dessuten er registrert som varemerke, forteller Moslet og legger til at det uforutsigbare - at fansen selv må oppsøke «Skam»-sidene til NRKP3 for å se om det har skjedd noe nytt - også er noe av meningen bak serien.

Les: «Skam»-Noora om sin nye jobb

Allerede i den andre sesongen av «Skam» - i mars i år - ble det luftet en smule frustrasjon over at det var vanskelig å følge med når det kom noe nytt fra den populære nettserien på NRKP3.

I kommentarfeltet under episoden «Vors» kan denne posten leses:

«Andre enn meg som synes det å lufte idéen med å ha en "skam-app" kunne vært smart, så varsler mobilen deg når det kommer et nytt innlegg eller video?».

Les også

 1. «Skam» klar for Sverige

  NRK P3s suksess-serie blir nå kjøpt opp av danske DR3. Også Sverige og Island kommer til å vise «Skam» i høst.
 2. TV-anmeldelse: Skamfølelsen er tilbake

  Mann (30) har fått troen tilbake.
 3. NRK har publisert to klipp fra den nye «Skam»-sesongen

  Det første klippet fra NRK-suksessen «Skam»s tredje sesong ble lagt ut natt til søndag.
 4. Sjekk danskenes herlige «Skam»-ordbok

  Cosmopolitan har forklart «Skam»-lingoen til sine danske lesere, men saken er ikke mindre underholdende for oss nordmenn.
 5. «Skam»-Josefine om sin nye deltidsjobb: – Jeg jobber som telefonselger

  STOCKHOLM (VG) Josefine Pettersen (20) sier hun elsker rollen som Noora i «Skam», mens seriens nye stjerne håper at han…
 6. Falsk «Skam»-side forvirrer fansen

  I flere uker har det foregått en «Skam»-nedtelling i sosiale medier.
 7. Nå har «Skam»-Ruby også fått munnkurv

  Kinoaktuelle Ruby Dagnall (16) avslørte litt om karakteren hun skal spille i «Skam». Da fikk hun munnkurv fra NRK.

Mer om

 1. Skam
 2. NRK

Flere artikler

 1. NRK letter ikke på «Skam»-sløret

 2. «Skam» klar for Sverige

 3. «Skam»-feberen herjer igjen

 4. NRK har publisert to klipp fra den nye «Skam»-sesongen

 5. William er tilbake i «Skam»

Fra andre aviser

 1. NRK stanset «Skam»-app

  Bergens Tidende
 2. Jacob (18) varsler deg om det nyeste på «Skam»

  Fædrelandsvennen
 3. Neste sesong av «Skam» blir den siste – dette er den nye hovedpersonen

  Aftenposten
 4. Sana blir hovedperson i den siste sesongen av «Skam»

  Bergens Tidende
 5. NRK: «Skam» solgt til USA

  Aftenposten
 6. Derfor blir du hekta på SKAM: – Dette er ekte, norsk virkelighet!

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder