Personlig krise

TVNorge-sjefen snakker ut om marerittet da han fikk sparken på direkten

BRØNNØYSUND (VG) Kringkastingssjef Einar Førde ble hyllet ut av dørene i NRK. TVNorge-leder Pål Trælvik fikk sparken på direkten, i TV 2-nyhetene.

Artikkelen er over 18 år gammel

- Det utløste en personlig krise. Det hele var en forferdelig greie, sier Pål Trælvik.

Den tidligere TVNorge-sjefen var 30. mai hjemme og luket i hagen i Solveien i Oslo, da TV 2 brakte nyheten om at han hadde fått sparken. Selv hadde han ikke sett sendingen klokken 21.00.

- Men jeg forsto at noe var i gjære da hagen plutselig ble full av journalister, og det i løpet av den første timen var 123 registrerte anrop på mobilen. TV 2 hadde fått et skikkelig nyhetsscoop, men jeg tror ikke nyhetsorganisasjonen TV 2 er så veldig stolt av det i ettertid.

- I rettferdighetens navn kunne de ha tatt en telefon og spurt meg om en kommentar. Det er elementær journalistikk, sier Trælvik.

Rådvill

- Som administrerende direktør i bedrifter i til sammen 12 år er jeg vel vant med at det blåser hardt, og at endringer kan skje raskt. Men i dette tilfelle viste jeg ikke hva jeg skulle si. Jeg hadde ikke sett sendingen, men hadde altså hagen full av journalister som hadde det, med dertil oppfølgende spørsmål. Og ikke fikk jeg tak i noen i TVNorge-styret som hadde hatt møte tidligere på dagen. Selv toppsjefer har menneskelige følelser og et hjerte. Jeg tenkte med meg selv - her gjelder det å holde hodet kaldt, jeg har også alle TVNorges medarbeidere å ta hensyn til

- Der og da var det hele en personlig krise, men i ettertid føler jeg at jeg kom brukbart ut av det. Jeg er faktisk litt stolt av meg selv, sier Pål Trælvik.

Kobler av

VG treffer ham på landstedet Sjøstrand ved foten av landemerket Torghatten. Bølgene i forbindelse med avgangen har lagt seg. I havet utenfor styrer han skjærgårdsjeepen med stødig hånd blant holmer og skjær. «Temptation Island» kom Trælvik imidlertid aldri utenom. Hans vegring mot å vise utroskaps-TV ble hans bane.

- Jeg visste at hovedaksjonærens ønske (SBS, red. anm.) om å vise serien ikke var forenlig med mitt standpunkt. Jeg visste at vi hadde en uløselig konflikt. Men jeg var ikke forberedt på at jeg skulle bli oppsagt i en nyhetssending i TV 2, sier Trælvik.

- Men ellers har hele prosessen vært meget ryddig fra styrets side. Jeg skal gå ut oppsigelsestiden på seks måneder, med min vanlige lønn. Ikke som sjef, men som konsulent. I tillegg har jeg fått anledning til å holde noen foredrag om ledelse, sier Trælvik.

Han fikk med seg flere millioner i sluttvederlag. Hvor mange ønsker han ikke å kommentere.

Apropos penger, TVNorge gikk med 43 millioner i minus første halvår i år?

- Forutsett underskudd

- Da jeg begynte i TVNorge i 1997, satte vi oss ned med analytikere. Sammen satte vi opp en femårsplan. Ved utgangen av denne skulle vi gå i pluss, såfremt vi fant de riktige TV-formatene. «Big Brother» ble et slikt format for kanalen:

- Men det er først neste år kanalen kan høste resultatene av dette. Egentlig er det litt bittert ikke å være med på fortsettelsen, som jeg er sikker på blir god for TVNorges vedkommende, sier Trælvik.

TV 2 eier vel 49 prosent av TVNorge, en avtale inngått av tidligere TV 2-sjef Arne Jensen. Avtalen innebar at TV 2 overtok TVNorges programavdeling, samt at TV 2 skulle betale TVNorge en viss sum om seerne uteble. Avtalen er blitt kraftig kritisert innad i TV 2 i ettertid og har ridd Kåre Valebrokk som en mare. En svært kostbar avtale for TV 2, men Pål Trælvik ser det hele litt annerledes:

- Arne Jensens visjon var svært klok. At TV 2 og TVNorge skulle dra nytte av hverandres varemerke og kunnskaper. Dessverre var ikke programmene som TV 2 skulle levere, gode nok. Det bli litt for mange svarte skip som skled forbi i natten:

- Strengt tatt var det vel bare «Mandagsklubben» og «71 grader nord» som var gode nok så lenge avtalen varte, sier Trælvik.

Tenkepause

Om han fortsetter i TV-bransjen, vet han ikke.

- Jeg har fått et par forespørsler fra andre bransjer, men har valgt å avvente det hele. Jeg vil bruke dette halve året til å tenke meg nøye om, sier Pål Trælvik.

- Når jeg kommer tilbake til TVNorge-lokalene etter ferien, vil det bli litt rart ikke å være leder. Gjennom min tid som sjef følte jeg at medarbeiderne igjen fikk troen på at kanalen kunne bli stor. «Vi skal bli størst i Norge,» sa jeg. Med «Big Brother» ble vi størst blant de yngre voksne. TV 2, som tidligere bare hadde sagt at de skulle bli større enn NRK, fikk sin egen fantasi rystet i grunnvollene. Plutselig måtte de ta hensyn til et marked og kanaler de før trodde de ikke trengte å ta hensyn til.

Med «Big Brother» kom for alvor troen på egen styrke tilbake til TVNorge. Og selv om jeg personlig ikke liker «Temptation Island», tror jeg seeroppslutningen vil bli formidabel for dette programmet, sier Trælvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder