JUBILANT: Fredrik Skavlan kan feste i kveld. Først om en uke har NRK sesongpremiere på «Skavlan». Foto: ERLEND DAAE

Åpenhjertig Fredrik Skavlan (50 i dag) til VG: Suksessen har kostet

Om kjærligheten * Temperamentet  * Kritikken * «Skam»-skammen

Planen var å gi seg nå, men Fredrik Skavlan ombestemte seg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Skavlan feirer ikke bare at det er 50 år siden han ble født. I dag, fredag 2. september, er det også nøyaktig 20 år siden han debuterte som programleder – i «Absolutt». Planen var å gi seg som 50-åring, men så ombestemte han seg.

Vanligvis griller han andre, men han trives med selv å være samtaleemne også.

– Så lenge du ikke siterer meg korrekt, er det greit. Det er det farligste av alt, humrer han.

Talkshow-kongen snakker åpent om jobb og kjærlighet, og om det viktigste livet har lært ham. Han røper også hvorfor han ble sinna da et dameblad nylig publiserte bilde av ham og «Skam»-jentene. Men det er naturlig å starte med bursdagsprat. I kveld skal det nemlig festes.

– Jeg har invitert en del folk, sier jubilanten uten å røpe sted for festlighetene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TV-DEBUTEN: Fredrik Skavlan med «Absolutt» på NRK2 i 1996. Foto: AFTENPOSTEN

Glad for håret

Skavlan synes det er mer stas å kunne markere 20-årsjubileum som talkshow-vert enn 50 levde år. Men alderen bekymrer ham ikke.

– Mentalt har jeg alltid, helt siden tenårene, vært et sted mellom 40 og 50. Det eneste påfallende ved å bli eldre, er et økt søvnbehov. Jeg skulle gjerne sovet mer, men jeg har små barn, sier Skavlan, som har en ettåring og en fireåring med samboer Maria Bonnevie (42), og tre voksne barn fra tidligere.

I fjor: Fredrik Skavlan fikk barn nummer fem

Han nekter bestemt for å være forfengelig, men «skryter» litt når fotografen stiller seg bak ham for å knipse:

– Jeg er så glad for at du kan stå der uten at jeg trenger å bekymre meg for måne! Det trengs ikke noe skosverte her altså, spøker han, før han raskt legger til at han bare tuller, samtidig som han innrømmer at han er «litt glad for at han har hår».

Artikkelen fortsetter under bildet.

HELSE OG UTSEENDE: Fredrik Skavlan har personlig trener, men finner aldri den store treningsgleden. Og selv om han liker håret sitt, forsvinner ferieskjegget før hver sesongstart. Foto: Erlend Daae

Skavlan er også opptatt av ikke å se for tynn ut på bildene som skal på trykk.

– Noen ganger ser jeg ut som Woody Allen, fordi T-skjorten er for stor, flirer han før han presiserer at kroppen aldri har definert ham.

– Jeg er liksom ikke kjent som «The Body». Ingen kan vel si at jeg har bygget karrieren min på kropp! sier han og ler rått og hjertelig.

STJERNEPAR: Fredrik Skavlan og Maria Bonnevie i bryllupet til Skavlans niese Jenny Skavlan i 2014. Foto: Frode Hansen

Har ofret mye tid

Men det har kostet å etablere seg som Skandinavias talkshow-konge.

– Med en redaksjon fordelt i to land og mye reising, i tillegg til at jeg prioriterer å være tydelig i livene til alle barna, blir det ikke mye tid til annet. Jeg har venner jeg gjerne skulle sett mer. Og det er mange bøker og artikler jeg gjerne skulle skrevet.

Ikke minst er det mange tegninger han ikke har rukket å tegne. Alt dette gjør Skavlan seg tanker rundt når han nå runder de magiske 50.

– Maria sa til meg i morges at jeg nå kan bruke den andre halvdelen av livet mitt til tegning. Hallo, andre halvdelen? Hvor optimistisk er hun liksom?

Uendelig glad i Maria

Men Skavlan har også satt privatliv foran jobb. Da han forelsket seg i Bonnevie for over ti år siden, etter at hun var gjest hos ham i «Først & Sist», valgte han å slutte på TV for å pleie kjærligheten.

– Den gangen hentet jeg henne på Gardermoen, nå henter jeg henne på Flytoget. Men jeg er fortsatt akkurat like glad i henne.

– Hvordan vil du beskrive hva Maria betyr for deg?

– Det er vanskelig. Jeg tror det var Sissel Gran som en gang sa at alle forhold er en hemmelighet. Og det er Marias og mitt også. Det er ikke fordi jeg ikke vil si noe pent om henne, men fordi det er så vanskelig å beskrive hvor uendelig glad jeg er i henne uten at det høres så klisjéfylt ut at det ikke er sant. Jeg har ikke lyst til å rote det bort i en klissete VG-overskrift.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HETT: Maria Bonnevie gratulerer kjæresten med kyss under Gullruten i 2010. Foto: PAUL SIGVE AMUNDSENDe to er fortsatt «bare» samboere, selv om Skavlan for mange år siden snakket om å fri.

– Jeg tror ingen av oss er veldig opptatt av å gifte oss. Men jeg blir tvunget inn i situasjoner hver gang jeg møter journalister. Da kan jeg jo ikke si at jeg aldri vil gifte meg, men jeg kan heller ikke si at nå skal vi gifte oss, for det skal vi ikke. Derfor må jeg si «Hvem vet?» Og det kan jeg godt si til deg også – hvem vet? Plutselig gifter vi oss.

Lokkemiddel

Noe han kan si med sikkerhet, er at det ikke er planer om flere barn.

– Etter fem mener jeg at vi kan vi gå inn for landing. Men jeg har vært veldig positiv til å få de jeg har. Jeg har ikke vært sånn som har strittet imot.

Tre har flyttet hjemmefra, men han hører fra dem hver dag.

– Jeg lokker dem med mat. Og så har jeg gjort det sjakktrekket at jeg har kjøpt en liten bil, som de kan låne. De nøklene kan jeg stå og dingle med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FLAUT: Det hender at Fredrik Skavlan får passet påskrevet av egne barn. Foto: Erlend Daae

Pinlig for ungene

De som tror at barna er opptatt av hva pappa gjør på TV, må tro om igjen. Det vanker hverken ros eller ris fra den kanten.

– De ser jo ikke på. Det har de aldri gjort. Men jeg kan få ris for det jeg gjør ellers i offentligheten. Hvis jeg har forsøkt å fremstå yngre enn jeg er i sosiale medier, eller gjort panikkartede ting for å få følgere på Twitter. Som å posere med parykk. Da får jeg høre det. Sånt synes barna er forferdelig pinlig.

Personlig trener

– Hva gjør du for å holde deg i form?

– Jeg elsker å lage mat helt fra grunnen. Det er nok sunt. Og så trener jeg én gang i uken med en personlig trener. Han sleper meg rundt på et gulv. Og så springer jeg litt i skogen. Men jeg har ikke kommet til det punktet at jeg gleder meg til å trene. Jeg gruer meg fortsatt skikkelig hver gang.

Skavlan mener det er positivt for helsen å ha en utfordrende jobb.

– Jeg har ikke mange muligheter til å lene meg tilbake. De laurbærene lar vente på seg.

PÅ KONTORET: Fredrik Skavlan foran staben sin på en ganske vanlig arbeidsdag. Foto: Erlend Daae

VG møter ham i lokalene til Monkberry, produksjonsselskapet han opprettet i 2010, da han sa opp sin faste jobb i NRK.

– Jeg er på TV én time i uken, men jeg er jo aller mest her. Det er det jeg er mest stolt av – å ha skapt en inspirerende og morsom arbeidsplass, samtidig som vi har fanget så mange seere. Hvis du er trygg på det du driver med, tåler du mye kritikk og diskusjoner.

Voldsom kritikk

For det har stormet – mange ganger.

Intervjuet med Sverigedemokratenes Jimmy Åkesson er et eksempel. Da fikk Skavlan massiv refs og ble klaget inn til Kringkastingsrådet. Han er også blitt beskyldt for å være «Kåte-Fredrik», som flørter med kvinnelige gjester, og for å behandle kvinner som sexobjekter.

– Jeg forstår at folk reagerte på Åkesson-intervjuet. Det var dårlig fortellerteknikk. Jeg burde tydeliggjort hvorfor jeg gikk så konfronterende inn. Samtidig mener jeg at det var legitimt. Når det gjelder sexist-påstandene, hva skulle jeg svare? Svenskene gravde i norske arkiver og laget nye versjoner av gamle saker. Sannheten er at jeg er en engasjert feminist, så jeg møter denne kritikken med forundring.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HARDHUDET: Fredrik Skavlan tåler godt å stå i stormen. Foto: Erlend Daae

Men jo mer oppstandelse, dess bedre.

– Selv om jeg personlig kan bli oppgitt, tenker jeg at all diskusjon rundt programmet er bra. Husk at disse stormene er grunnen til at vi fortsatt er her. Vi vil lage program det snakkes om.

Aldri fornøyd

– Når du ser tilbake på karrieren, er det noe du ville gjort annerledes?

– Tenk hvor gal jeg hadde vært på om jeg hadde svart nei på det spørsmålet. Selvfølgelig er det det. Når jeg ser på gamle klipp, finner jeg ingenting jeg synes er ordentlig bra. Jeg er ganske happy når jeg går ut av studio, men i det store og hele er jeg ikke fornøyd med noe. Jeg er som i et hamsterhjul – jeg bare går og går for å få det ultimate intervjuet. Noen ganger føler jeg at jeg er nær. Trøsten er at ingen andre får det til heller.

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Hva er det viktigste livet har lært deg?

– At veldig få ting er farlig. Det gjelder også når noen misliker deg, eller du får kritikk. Kringkastingsrådet var for meg en ganske bisarr opplevelse. Snakk om volum på oppmerksomheten. Da var det en fordel å vite akkurat det – at det ikke var så farlig. Og hvis jeg bare husker å bruke sykkelhjelm, så tror jeg det aller meste går bra. For sykkelhjelm i Oslo-trafikken, det anbefaler jeg.

«Skam»-oppvask

Da Skavlan var liten, var foreldrene bekymret fordi han hadde så lite aggresjon i seg.

– Mor har fortalt at de vurderte å ta meg til psykolog fordi jeg var så snill. Som skoleelev og skoleavisredaktør likte jeg å diskutere og kverulere, men jeg var aldri sint. Jeg har mer temperament nå.

– Hva får deg til å tenne på alle plugger?

– Ungene, kanskje. Men det stikker aldri særlig dypt. Jeg er ikke langsint. Maria kan kile meg litt under haken, så er det over.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POSERTE: Også VG fikk foreviget Fredrik Skavlan og «Skam»-jentene på Gullruten i mai. Foto: INGVILL DYBFEST DAHL

Ett utbrudd har Skavlan friskt i minne. Etter å ha delt ut Gullruten-pris til «Skam» i vår, stilte han motvillig opp på bilde med de unge kvinnene i serien. Han hadde tidligere betrodd pressen at han så på «Skam» sammen med datteren.

– Det endte med at også mange andre halvgamle menn innrømmet det samme. Plutselig verserte det selfies med disse mennene og jentene rundt på Facebook.

Så toppet det seg altså på prisutdelingen:

– Fotografene ville ha meg med på bilde med jentene, selv om jeg prøvde å unngå det. Da også jentene ropte meg bort, ga jeg etter. Vet du hva det sto i en tittel etterpå? I et ukeblad av alle ting? Det var helt grusomt. Det sto «Skavlan fotobombet «Skam»-jentene»! Altså – snakk om skam! Hvis du lurer på hva som gjør meg sint … Da var det noen som fikk en telefon, og overskriften sto ikke så lenge, for å si det sånn.

Da Skavlan sluttet som avisjournalist i 1996, tenkte han at han reddet seg ut i akkurat rett tid. Men hva tenker han om dagens tøffe mediesituasjon og at TV-profiler vasser i sluttpakketilbud?

– Alle som jobber med konvensjonelt TV, er utsatt. Jeg er ikke redd for ikke å være på TV og klamrer meg ikke til jobben, men jeg prøver å tilpasse meg og klarer meg overraskende bra enn så lenge. Når det er sagt, kan jeg ikke annet enn å glede meg over utviklingen, som er helt fantastisk. Den skaper så mange nye muligheter og slipper til flere enn oss privilegerte og etablerte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORTSETTER: «Skavlan» - her med gjestene Jamie Oliver (f.v.), prinsesse Madeleine, Adele og Chris O'Neill i desember i fjor. Foto: MONKBERRY

Ny toårsavtale

Med nyskrevet kontrakt blir Skavlan å se på TV i minst to år fremover.

– Jeg hadde tenkt å gi meg nå, men så jeg fikk en veldig nytenning de siste par årene. Til og med det med Åkesson var med på å øke gnisten. Det er så mye vitalitet med dette prosjektet at jeg gikk med på to år til. Men jeg tør ikke love mer enn det.

Han merker ikke pusten til Anne Lindmo i nakken.

– De eneste jeg eventuelt skulle føle pustet meg i nakken, er «Senkveld», som går på en annen kanal og direkte mot meg. Lindmo er jo bare et enormt gode for NRK. Det verste som kunne skje, var at vi var det eneste talkshowet. Da ville vi blitt late.

Til New York

«Skavlan» spilles inn i Norge, Sverige og London – og snart New York. En nybygd scenografi er på vei over med båt til Manhattan, hvor det skal spilles inn tre-fire show.

– Kommer Donald Trump?

– Nei, det kan jeg ikke tenke meg. Uansett er det for tidlig å si noe om gjester. Men det blir kult.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder