FEIRER HVERANDRE: Madeleine Lobos (t.h.) bor egentlig i Bergen, men nå er hun i hovedstaden for å feire «Anno»-finalen sammen med Emilie. Det blir mye latter når de to venninnene ser hverandre på TV.
FEIRER HVERANDRE: Madeleine Lobos (t.h.) bor egentlig i Bergen, men nå er hun i hovedstaden for å feire «Anno»-finalen sammen med Emilie. Det blir mye latter når de to venninnene ser hverandre på TV. Foto:Fredrik Solstad,VG

Sp-politikeren Emilie (21) er «Anno»-vinneren

TV

Emilie Enger Mehl (21) snappet «Anno»-seieren rett foran nesen på Enok Groven (30). Nå savner hun den sminkeløse hverdagen i 1764.

Publisert:

– Det var utrolig nervepirrende, sier Emilie Enger Mehl til VG.

Det er selvfølgelig «Anno»-finalen hun snakker om. Den siste uken i Bergen ble en utfordring for de fem gjenværende deltagerne, som nå måtte bevise at de hadde kontroll på 1764-livet. Emilie tok utfordringene på strak arm, nesten bokstavelig talt: Det ble en overlegen seier da nettopp armstyrke skulle testes. Til slutt var det bare Emilie og Enok igjen.
Den aller siste «Anno»-konkurransen besto av en kunnskapsprøve – og Emilies utfordrer lå stadig ett poeng over henne.

– Jeg hadde aldri sett på Enok som noen stor konkurrent, men det ble fort opplagt at han hadde en god sjanse i finalen. Det er farlig å undervurdere konkurrentene sine, sier hun.

I dag synes hun det er vanskelig å huske detaljene fra finalen. Store deler av den er bare tåke. Da borgerbrevet var et faktum, glemte hun konkurrenten sin oppe i det hele.

– Jeg har faktisk ikke spurt ham om hva Enok synes om at jeg vant. Men jeg tror ikke det er så lurt å ta opp et nederlag med ham, flirer Emilie.

Spiste over 300 epler

Selv om Emilie kunne bli litt frustrert av å være «sperret inne» i den bergenske bygården, synes hun det er trist at «Anno» nå er et tilbakelagt kapittel. Det har vært godt for selvbildet hennes å være med i realitykonkurransen, tror hun.

– Når jeg ser meg selv i «Anno», går det helt fint – selv om jeg var ordentlig skitten og fæl under oppholdet. Men hvis jeg ser meg selv i en film fra 2015, blir jeg kjempekritisk med én gang. Det er noe å tenke over, sier hun.
Les også: Slik har «Anno»-deltagernes liv endret seg

Mens en av konkurrentene hennes gikk ned flere kilo under «Anno»-perioden, opplevde Emilie det motsatte: Frykten for å være sulten under konkurransene – kombinert med en forkjærlighet for poteter – gjorde at hun spiste mer enn vanlig.

– De første ukene spiste vi ikke så mye, for vi hadde ikke noe kjøkken. Da vi endelig knakk koden for hvordan vi skulle tilberede maten, spiste jeg hele tiden, også hvis jeg egentlig var mett. Jeg har regnet ut at jeg spiste over 300 epler i løpet av oppholdet, og jeg spiser aldri epler hjemme, ler Emilie.

I november flyttet hun inn i et kollektiv i Oslo. Når VG møter henne hjemme i leiligheten, er «Anno»-konkurrenten Madeleine Lobos (24) også på plass i stuen. Emilie har fått et nært forhold til både henne og Marie Grung (22), som begge røk ut like før finalen. Sistnevnte bor også i Oslo.

– Marie og jeg sees hele tiden, og vi snakker sammen hver dag, forteller Emilie.
Reality-politiker

21-åringen er egentlig jusstudent på heltid, men de siste årene har hun også vært politisk engasjert. Det var Senterpartiet som fanget interessen hennes da hun bestemte seg for å gå inn i politikken for fire år siden. Nå er hun nestleder i Senterungdommen nasjonalt.

– Jeg har et ganske stort nettverk i partiet etter hvert. Det er veldig gøy å få lov til å jobbe med så mange flinke folk, sier Emilie – som har blitt godt kjent med både partileder Trygve Slagsvold Vedum og tidligere partitopp Sandra Borch.

Emilie er imidlertid ikke den eneste fra Senterpartiet som har briljert i realitykonkurranser: I høst gikk lokalpolitikeren Magnhild Vik seirende ut av «Farmen». Muligens tilfeldig, men veldig gøy, synes Emilie.

– Hun virker jo som en bra dame med gode verdier, det samme som partiet vårt står for. Jeg får vel håpe at jeg også har det, og at det kanskje har bidratt til seieren, sier hun.

Selv om hun står på tredjeplass på Hedmarks fylkestingsliste, og sannsynligvis blir valgt inn til høsten, vil Emilie også gjøre plass til andre ting i hverdagen.

– Veldig mye av livet mitt dreier seg om politikken, og veldig mye har dreid seg om det før – men samtidig er det mye annet jeg har lyst til, sier hun.

Fredag kveld skal hun feire «Anno»-finalen sammen med Marie, Madeleine og flere av de andre fra deltagerflokken. Emilie synes det er spesielt å tenke på at så mange mennesker har sett seieren hennes på TV.

– Jeg kan jo ikke gjøre noe annet enn å være stolt, sier hun.

Her kan du lese mer om