RIVALER: Leif-Einar Lothe, Petter Pilgaard, Vendela Kirsebom, Lavrans Solli, Tore Petterson, Ida Gran-Jansen, Tonje Blomseth og Ingeborg Elisabeth Didriksen Myhrepå pressedagen til «Farmen kjendis» i sommer. Foto: Mattis Sandblad VG

«Farmen kjendis» ville lage hjemmebrent – fikk nei

Produksjonsselskapet håpet å la deltagerne få lage hjemmebrent på gården, men Helsedirektoratet satte foten ned.

Artikkelen er over tre år gammel

14. april i fjor, få uker før innspillingen av «Farmen kjendis» startet i Bamble, sendte Strix et brev til Helsedirektoratet.

Siden det var forbudstid i 1917, det året «Farmen» forestiller å ta utgangspunkt i, skriver produksjonsselskapet at de syntes det hadde vært gøy om deltagerne kunne lage hjemmebrent i forbindelse med et eventuelt ukesoppdrag.

«Mengden alkohol vil ikke være stor, og alkoholen vil ikke bli brukt til noe i etterkant. Det er selve «brenningen» vi er ute etter å ha med», heter det i brevet, som VG har fått innsyn i.

Fått med deg? Kjendisdeltagere fikk spesialavtaler

Strix skriver videre at de er forberedt på måtte gå gjennom en formell søknadsprosess:

«(...) men jeg lurer på om vi kan søke om dette, eller om dette er et blankt
nei?», skriver produksjonskoordinator.

OPS: Disse kjendisene ble tatt for regelbrudd

Nytteløst

To uker senere kom det klart svar fra Helsedirektoratet, med blankt nei:

Helsedirektoratet begrunner avslaget med alkoholloven § 8-1, hvor det står at «det er forbudt å tilvirke/destillere brennevin for andre enn innehavere av statlig tilvirkningsbevilling med rett til å tilvirke brennevin. Forbudet gjelder både kommersiell produksjon og produksjon for privat bruk/hjemmebrent. Det er ingen adgang til å gi dispensasjon fra forbudet».

Oppdatert? Fikk én dags varsel på å være med

Artikkelen fortsetter under bildet.

DRAMATIKK: Intrigene mellom Kari Jaquesson og Aylar Lie sørget for massiv oppmerksomhet rundt «Farmen kjendis» allerede første uken. Foto: ALEX IVERSEN TV 2

Helsedirektoratet skriver videre at statlig tilvirkningsbevilling etter alkoholloven § 6–1 kun til aktører som i næringsøyemed skal drive med brennevinsproduksjon og engrossalg av brennevin.

«På denne bakgrunn vil det ikke kunne tildeles tilvirkningsbevilling til det formål dere ønsker for «Farmen»-konseptet.»

Alex Iversen, ansvarlig for «Farmen» i TV 2, utdyper overfor VG at det ble søkt om mulighet til å lage hjemmebrent i en tidlig fase av produksjonen, fordi de mente det kunne være en spennende måte å tematisere forbudstiden.

– Dette var en del av researchen, og da vi ikke fikk tillatelse, gikk vi videre til andre ting, sier han.

Vendela: – Håper å tørre å date igjen

Mer «Farmen kjendis»

«Farmen-kjendisene har tatt TV-seerne med storm. Ordinære «Farmen» (husker du jubelscenene?) har i mer enn 15 år vært blant TV 2s største flaggskip, men med «Farmen kjendis» har realityserien nådd nye høyder.

Aylar: Derfor trakk hun seg så brått

Premieren fristet rekordmange skuelystne, og siden har antall seere stabilisert seg på om lag én million.

Heftig krangel: Aylar: – Nå er det nok, Kari!

TV 2 vet å melke sin nye gullkalv. I dag kunngjorde de at det blir en ny runde med «Farmen kjendis», og at den skal spilles inn i vår. Resultatet vil presenteres på TV våren 2018.

– Planen har hele tiden vært å lage flere sesonger av konseptet. Det er derfor en stor glede å kunne informere om at vi nå har signert avtalen om ny sesong, og at castingarbeidet allerede er i gang, sier programdirektør Jarle Nakken i TV 2.

Aylar viste muskler: – Lei av å blis ett på som en dum diva

Og mer «vanlig» Farmen

Men det betyr ikke at TV 2 setter punktum for ordinære «Farmen».

«Farmen kjendis» kommer i tillegg til den vanlige versjonen, bekrefter Alex Iversen overfor VG.

Jarl Goli sendte hjem kompisen: – «Farmen» handler ikke om ærlighet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder