Øyvind Rafto (t.v.) er programleder. Deltagerne som er med, er (bak f.v.) Linni Meister, Mariann Thomassen, Fam Irvoll, Sigurd Sollien og Abubakar Hussain. Foran f.v.: Stig Henrik Hoff, Synnøve Skarbø, Jan Thomas, Charlotte Thorstvedt, Unni Askeland, Silje Torp og Pål Anders Ullevålseter.
Øyvind Rafto (t.v.) er programleder. Deltagerne som er med, er (bak f.v.) Linni Meister, Mariann Thomassen, Fam Irvoll, Sigurd Sollien og Abubakar Hussain. Foran f.v.: Stig Henrik Hoff, Synnøve Skarbø, Jan Thomas, Charlotte Thorstvedt, Unni Askeland, Silje Torp og Pål Anders Ullevålseter. Foto: Øystein Klock , MTG

TV-anmeldelse: Helt konge

«Kongen på haugen»

TV

I strømmen av det ene kjendis-realityprogrammet etter det
andre som skal overgå seg selv, er det deilig med et svært lite selvhøytidelig pusterom.

Publisert: Oppdatert: 16.09.15 10:16

«Kongen på haugen»

Norsk realityserie i 10 deler

TV3 tirsdager kl. 20.30

På et tidspunkt i «Kongen på haugen» ser Stig Henrik Hoff rett i kameraet og spør «Kødder du?». Og det er nettopp det TV3 gjør når de setter Raske menn-Øyvind Rafto til å lede 12 kjendiser i et realityprogram som skal teste hvem som er «best i alt». Det et rett og slett kødd – av den underholdende sorten.

«Kongen på haugen» er ikke en parodi på samme måte som «Nissene på låven», der skuespillere spilte deltagere. Her er det «ekte» deltagere med, som etter hvert mer eller mindre motvillig lar seg suge med inn i reality-boblen og leverer banning, vennskapsbånd og tårer.

Men konseptet er samtidig en kraftig harselas med realitysjangeren selv, komplett med overtydelig stemningsmusikk i alle varianter, latterlige oppgaver, og nye vrier på sjangerklisjeene i et bredt utvalg kjente formater.

Tonen settes ved at deltagerne ankommer en gård i Maridalen per ståhjuling, eller segway. I sakte film triller de seg fram til stedet der de skal bo og konkurrere de nærmeste ukene.

Som et gjennomsnittlig cast i et kjendiskonsept som begynner å slippe opp for kjendiser, stiller Abubakar Hussain, Synnøve Skarbø, Charlotte Thorstvedt, Fam Irvoll, Stig Henrik Hoff, Linni Meister, Mariann Thomassen, Sigurd Sollien, Pål Anders Ullevålseter, Silje Torp, Unni Askeland og Jan Thomas i dette. De er hva vi kan kalle blanda drops, som overraskende nok viser seg å være en utmerket miks i denne sammenhengen.

Linni påpeker at dette er den 10. realitykonkurransen hun er med på, Abu anslår at han skal være seg selv 25 prosent, og Jan Thomas erklærer i løpet av kort tid at «selv om ikke du har vett på å kle deg, kan du være et godt menneske. Det har jeg lært i dag».

VG+: Jan Thomas løfter 220 kilo

«Kongen på haugen» omfavner reality og ler av seg selv på samme tid, og det er en miks med potensial til å treffe både dem som er glad i, og dem som hater, realitykonkurranser.

Her kuttes det ikke på pinlige stillheter, det bades i dem. Det kryssklippes ikke til deltagerne bare når de er spente eller på gråten, men også når de kjeder seg maksimalt. Når vi serveres nærbilder av natur i denne serien, er det like gjerne av en sau som tisser. Og hvor ellers ser du deltagerne ta seg en sigg mens de venter på neste avsløring?

Programleder Rafto er på ingen måte nøytral eller ufeilbar. Han ler åpenlyst av deltagerne når de driter seg ut, og å uttale skinnkiste (en rekvisitt under utstemmingsseremonien) viser seg som en utfordring i seg selv.

Men programmet hadde ikke vært engasjerende i lengden om ikke konkurransene også var spennende, i all sin latterlighet. Hvert program har ett tema det avholdes to konkurranser i: én som lag og én individuell, før det tapende laget må møtes til utstemming. Vinnerne av den individuelle konkurransen har immunitet og kan ikke stemmes hjem.

En skulle kanskje ikke tro det å gå en tur og sette opp et telt var noen stor utfordring, men når det skal utføres av folk som foretrekker å ta taxi og orientere seg etter Google Maps, og en vindmaskin legges til i teltprosessen, blir det tunge tak. Å fremføre en rap om sitt eget liv viser seg heller ikke å være for kjendiser flest. Under enkelte av sekvensene trenger du en heldekkende sofapute å gjemme deg bak, men det er vel også poenget.

«Kongen på haugen» er blitt en slags spydig variant av «Alt for Norge». Deltagerne går helhjertet inn for klisjeen om å by på seg selv, og vi ser det koster. Når Synnøve Skarbø sier hun vil rømme landet etter å ha fremført en sang, tror vi på henne.

Alt dettet tullet kan selvfølgelig bli for mye av det gode, og det er tendenser til at deler av parodien dras så langt at den føles noe tvungen.

Men enn så lenge oppleves «Kongen på haugen» 110 prosent friskere enn resten av realitykonkurransene på skjermen.

INGVILL DYBFEST DAHL

Anmeldelsen er basert på de to første episodene.

Her kan du lese mer om