DEN NAKNE SANNHET: Maleriet av en naken Sturla Berg-Johansen har fått navnet «Homoludens» (det lekne mennesket). - Det var faktisk Sturla sitt forslag, sier Kaja Norum. Her i hagen ved hennes familiehytte i Son. Foto: MATTIS SANDBLAD

Sturla malt naken med flagget til topps

- Jeg var litt for stor i kjeften

SON (VG) Komiker Sturla Berg-Johansen (43) kastet klærne da Odd Nerdrums kunstelev Kaja Norum (22) ville ha en mannlig modell til sitt første aktmaleri.

  • Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Resultatet ble av det svært utfordrende slaget - og er ikke helt ulikt Nerdrums «erigerte» selvportrett fra 1998.

- Jeg har kjent Sturla en stund, og han har bestandig sagt til meg at jeg bare måtte ringe hvis jeg skulle trenge en mannlig aktmodell, så derfor tok jeg ham på ordet denne gangen. Han er jo ikke akkurat av den sjenerte typen, smiler Norum.

Hun innrømmer at det var litt spesielt å ha Berg-Johansen splitter naken - og i all sin prakt - stående foran seg. Men forteller at bortsett fra latter og mye fnising gikk ferdiggjøringen av maleriet knirkefritt.

Nerdrum kom innom

- Jeg brukte nesten tre måneder på prosjektet, og Sturla var flere ganger nede på Stavern for å stå modell. Han syntes selv at han var for tykk.

ORIGINALEN: Odd Nerdrums selvportrett fra 1998. Foto: MATS FOGEMAN

- Men rent billedmessig, så er det bedre at han ser slik ut enn at han står der med vaskebrett, sier Norum.

- Hvordan foregikk Sturlas modelljobb rent «praktisk»?

- Om han sto i den posituren lenge? Haha. Det kommer jeg ikke til å avsløre. Men for å si det sånn: Han hadde ikke noen problemer med å få den opp, ler det unge kunsttalentet.

De tre siste årene har Kaja vært elev hjemme hos Odd Nerdrum i Stavern.

Her studerer hun og 15 andre unge kunstnere sammen med den kjente norske kunstmaleren.

- Det er en utrolig inspirerende plass å være, og selv om vi ikke har noen tradisjonell undervisning, så kommer Odd hele tiden med gode råd og innspill mens vi maler, forteller 22-åringen.

Nerdrum var også til stede da Berg-Johansen sto aktmodell for hans yngste kunstelev i månedsskiftet februar/mars.

- Fokuserer på håndverket

- Han kom opp på atelieret da Sturla sto der naken. Og da mener jeg helt naken.

MED KLÆR: Sturla Berg Johansen. Foto: Johannes Jansson

- Det var litt pinlig stemning i starten. Men det gikk veldig bra.

- Odd har bestandig likt Sturla, og mener han er utrolig dyktig og karismatisk fyr, så han har hele veien vært positiv til at jeg skulle male akkurat ham, avslører Norum.

Hun innrømmer at hun har hentet mye inspirasjon fra sin velrenommerte kunstlærer.

- Mange vil sikkert hevde at jeg er altfor inspirert av Nerdrum.

- Men det får heller være. Det hadde vært synd hvis jeg ikke hadde blitt inspirert av ham, siden jeg maler klassisk figurativt, og Odd uten tvil er vår tids fremste figurative maler.

- Jeg har valgt å fokusere på å mestre håndverket først, så får jeg heller fortelle mine egne historier etter hvert som jeg blir eldre gjennom bildene, sier hun.

Fornøyd Sturla

Sturla Berg-Johansen er storfornøyd med hvordan Kaja Norums kunstverk av ham ble til slutt.

- Jeg synes det har blitt fantastisk, men jeg skjønner jo at jeg må begynne å trene, sier han.

- Hvorfor stilte du opp på dette?

- Måten det skjedde på var rett og slett at jeg var litt stor i kjeften og sa at hun bare måtte si ifra hvis hun trengte en aktmodell. Det trengte hun, avslører Berg-Johansen.

- Innspill fra Odd

Han er derimot i tvil om ideen er hundre prosent hennes egen.

- Kaja hadde klare tanker om hva hun ønsket, samtidig som hun åpnet veldig for at jeg kunne komme med innspill. Men jeg mistenker at den erigerte penisen var et innspill fra Odd, sier komikeren.

Han hadde ikke noen problemer med å posere helt naken foran det unge kunsttalentet.

Håper på Stordalen

- Å stå med erigert penis foran en kunstner er som å stå med erigert penis foran en bussjåfør, frisør, lærer, milliardærarving, konduktør, rørlegger, servitør, journalist, komiker, skuespiller, enda en skuespiller, flyvertinne (innenlands) og flyvertinne (utenlands), sanger, resepsjonist, bilmekaniker og musiker. Og modell, sier han.

- Hvordan var det å møte Odd Nerdrum da du sto der naken?

- Jeg har hatt gleden av å møte Odd noen ganger før og har hatt ham som gjest i talkshowet jeg hadde på TVNorge for mange år siden. Det var nesten like naturlig å møte ham naken, fleiper han.

- Og hvem tror du kommer til å kjøpe maleriet?

- Jeg håper Petter Stordalen kjøper det.

Maleriet av en naken Sturla Berg-Johansen skal stilles ut på Norums debututstilling på Galleri Soon i Son, som starter førstkommende lørdag.

Prisen for kunstverket er satt til 72 000 kroner.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder