Samtidig tar nevøen til Bill Cosby TV-stjernen i forsvar

I STORMEN: Bill Cosby (77) - her under et standup-show i New York i september i fjor. Foto:John Minchillo,Ap

Cosby-forfatter beklager at han utelot sex-anklagene

Den nye biografien om Bill Cosby (77) ble lansert samtidig som gamle og nye sexbeskyldninger eksploderte i pressen. Men skandalen er ikke tema i boken.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fem år gammel

Forfatter Mark Whitaker har fått kritikk for det som omtales som en altfor snill og unnvikende biografi med tanke på de alvorlige påstandene om sex-misbruk som har versert rundt Cosby de siste 17 årene. De angivelige overgrepene skal ha startet på 70-tallet.

«Cosby: His Life and Times» havnet i bokhyllene i september – rett før en rekke nye kvinner sto fram med anklager om neddoping, seksuelle krenkelser og voldtekt. Men forfatteren har altså ikke viet særlig plass til kvinnene og deres beskyldninger. Det angrer han på nå.

– Feil av meg

«Det var feil av meg ikke å ta tak i sex-beskyldningene mot Cosby og granske dem mer intensivt», twitrer Whitaker.

Han lover å følge med på utviklingen av saken fremover.

«Hvis dette er sant, så er historiene sjokkerende og grusomme», skriver forfatteren.

LEGENDE: Bill Cosby har i alle år blitt betraktet som et ikon innen komedie, men nå får glansbildet alvorlige skraper. Foto:Stan Honda,Afp

Forlaget Simon & Schuster bekrefter overfor AP at Twitter-kontoen tilhører forfatteren.

Cosby skal i utgangspunktet ikke ha vært begeistret for Whitakers planer for den uautoriserte biografien. Likevel skal han etter hvert ha sagt ja til en rekke samtaler med forfatteren – som i ettertid har blitt klandret for å være en altfor stor beundrer av TV-stjernen til at boken har tilstrekkelig troverdighet.

Biografien har heller ikke blitt noen suksess. Kun 6000 eksemplarer skal så langt være solgt.

Nevøen støtter

Mens Cosby, som har levd over 50 år i rampelyset, står midt i stormen, får han støtte fra egne rekker. Skuespillerens nevø Braxton Cosby, leder av selskapet Cosby Media Productions, mener at 77-åringen må ses på som uskyldig så lenge han ikke er dømt for noe.

I et intervju med TIME trekker den yngre Cosby sammenligninger med Bibel-skriftene der Jesus sa til dem som ville steine en utro kvinne at den som var uten skyld, kunne kaste den første stenen.

– Forskjellen her er at kvinnen i dette tilfellet ble avslørt i ugjerningen. Jeg vil minne alle på at vi lever i det beste landet i hele verden, et land som har sin stolthet i den moralske loven som sier at alle er uskyldige til det motsatte er bevist. Det er her vi står nå med alle disse anklagene mot min onkel, sier Braxton Cosby og legger til:

– Så lenge rettssystemet ikke kan bevise noe annet, så står jeg bak ham og alt han har bidratt med.

POPULÆRE: «The Cosby Show» med Bill Cosby i fronten. Ellers (f.v.) skuespillerne Tempestt Bledsoe, Lisa Bonet, Malcolm-Jamal Warner, Phylicia Rashad, Keshia Knight Pulliam og Sabrina Le Beauf. Foto:Nbc,NBC via Getty Images

Vraket på TV

I USA har reprisene av «The Cosby Show» (1984–1992) rullet over skjermene med jevne mellomrom. Men nå er det bråstopp. Kanalen TV Land besluttet for to uker siden å ta reprisene av plakaten i kjølvannet av den intense oppblomstringen av sex-anklager mot stjernen.

Samtidig har TV-giganten NBC bestemt å skrinlegge en ny planlagt Cosby-serie. Netflix har også utsatt et planlagt Cosby-program.

VG+:Bill Cosby og glansen som falmet (krever innlogging)

KONA: Bill Cosby og kona Camille under et TV-intervju nylig. Paret har vært gift i 50 år. Hun har stått last og brast ved ektemannen side. Foto:Evan Vucci,Ap

Allerede for 17 år siden begynte glansbildet å få lite flatterende merker. Cosby, som siden 1964 har vært gift med Camille Olivia, ble i 1997 saksøkt av en annen kvinne. Cosby innrømmet da at han hadde hatt et utenomekteskapelig forhold tidlig på 70-tallet, og at han hadde betalt kvinnen for å tie om affæren.

Samtidig sto en annen kvinne fram og hevdet hun var Cosbys ukjente datter – etter at hun i en periode hadde mottatt penger fra komikeren. Denne kvinnen ble senere dømt for utpressingsforsøk, og Cosby har aldri påtatt seg farskapet.

Advokaten: – Absurd

Siden har det bare ballet på seg. I 2000 politianmeldte en ny kvinne superstjernen for å ha antastet henne hjemme i hennes leilighet. I årene etterpå har den ene kvinnen etter den andre stått frem med lignende historier fra langt tilbake. Noen hevder de har blitt dopet ned og voldtatt, andre at de har blitt klådd på eller tvunget til oral-sex.

Supermodell Janice Dickinson (59) er blant anklagerne.

Kjendisadvokat Marty Singer, som representerer Cosby, beskriver beskyldningene som «absurde» og «latterlige».

- Dette er tullball. Mennesker som kommer fra ingensteds fra med denne typen meningsløse skrøner, er et resultat av en overivrig presse, sier advokaten til People.

Cosby, som selv alltid har nektet skyld og heller aldri har blitt siktet eller dømt, har den siste tiden valgt ikke å svare når han har blitt konfrontert med sex-anklagene.Les også

 1. Bill Cosby trues med massesøksmål

  En av kvinnene som hevder hun ble voldtatt av Bill Cosby (77) prøver å få samlet flere kvinner til et felles søksmål mot…
 2. Cosby om overgrepsanklagene: – Jeg snakker ikke om det

  I et nylig publisert intervju uttaler den amerikanske komikeren Bill Cosby (77) seg for første gang om…
 3. Bill Cosby: – En fyr er ikke nødt til å svare på insinuasjoner

  Bill Cosby (77) har for første gang kommentert de alvorlige overgrepsanklagene mot han.
 4. Supermodell med nye overgrepsanklager mot Bill Cosby

  Tidligere supermodell og Top Model-dommer Janice Dickinson hevder at sitcom-kongen Bill Cosby dopet henne ned og voldtok…
 5. To nye kvinner med overgrepsanklager mot Cosby

  Therese Serignese og Carla Ferrigno er de to siste kvinnene som kommer med sexanklager mot sitcom-kongen Bill Cosby.
 6. Bill Cosbys advokat nekter å kommentere overgrepsanklager

  Hverken komiker Bill Cosby eller advokaten John P. Schmitt vil kommentere det de kaller «gamle rykter».

Mer om

 1. Bill Cosby
 2. Hollywood

Flere artikler

 1. Hefner om Cosby-anklagene: – Kjempetrist

 2. Playboy-modell saksøker Cosby

 3. Amerikansk avis: Bill Cosbys «to koner» stiller i retten

 4. Bill Cosby vil hemmeligholde gammelt forlik

 5. Pluss content

  Bill Cosby: Koselig bestefar eller serieovergriper?

Fra andre aviser

 1. Cosby saksøkt for nytt overgrep

  Aftenposten
 2. Ytterligere tre kvinner med søksmål mot Bill Cosby

  Aftenposten
 3. NBC og Netflix avlyser Cosby-serier

  Bergens Tidende
 4. Cosby innrømmer å ha gitt dop til kvinner for å få sex

  Aftenposten
 5. Dommeren annullerer Cosby-rettssaken

  Aftenposten
 6. Overgrepstiltalte Bill Cosby kjent skyldig på alle punkter

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no