STJERNER: John Carew og Ane Dahl Torp har to av hovedrollene i «Heimebane». Foto: Marias Myklebust / NRK

De 20 beste TV-seriene i 2018

2018 ble året enda flere store filmstjerner trakk til skjermen. Og året vi fikk en kvinnelig trener i eliteserien – i hvert fall på TV.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over ett år gammel

Tradisjonen tro har VG også i år samlet sammen anbefalinger fra året som (nesten) har gått. Listen er basert på anmeldelser og øvrige innspill fra anmelderne Morten Ståle Nilsen, Tor Martin Bøe og undertegnede.

Mens seriene i toppen regnes som de aller beste, er seriene lenger ned på listen ikke ment å være rangert i noen spesiell rekkefølge opp mot hverandre.

les også

De 15 beste seriene i 2017

Listen gjelder også kun dramaserier - det vil være flere gode komiserier som ikke er med, blant annet sesong 2 av «Parterapi» som ble den store snakkisen i høst.

(VGs anmeldere innrømmer også dårlig samvittighet for ikke å ha sett Emmy-vinneren «The Marvelous Mrs. Maisel» ennå.)

OBS: Uavhengig av om du er enig eller uenig, er du hjertelig velkommen til å dele dine beste TV-tips fra 2018 i kommentarfeltet under saken!

STERKE NYE SPILLERE: Emma Bones som Camilla Mikkelsen og Axel Bøyum som stjerneskuddet Adrian med et par skjulte problemer. Foto: NRK

VG:s terninger viser 5 prikker

1. «Heimebane», NRK

Det var skepsis ute og gikk da Ane Dahl Torp skulle gestalte en trøndersk eliteserietrener. Men det tok ikke mange episode før TV-titterne gikk rundt og sa «Jævla Ålesund» og messet supportersangen til Varg IL.

les også

Ane Dahl Torp hatet fotball – nå spiller hun fotballtrener i dramasatsing

Sånn foruten at Torp briljerte som Helena Mikkelsen, slo også «Heimebane» til som et samlet lag, med sterke prestasjoner fra ferskere TV-stjerner som John Carew, Emma Bones og Axel Bøyum. Serien driblet også aktuelle temaer på en særs velspilt måte. Nå venter vi i spenning på andre omgang.

Her kan du få mer info om «Heimebane» på VGs nye TV-guide.

FORDRUKKEN: Amy Adams som Camille Preaker har absolutt noen lyter. Foto: Anne Marie Fox, HBO

VG:s terninger viser 4 prikker

2. «Sharp Objects», HBO Nordic

Amy Adams spilte den dypt forstyrrede rollen som journalisten Camille Preaker som vender tilbake til den lille hjembyen for å nøste opp i noen forferdelige hendelser med unge jenter. Hun og fortellingen snubler avgårde i alkoholrus og halvveis fortrengte barndomsminner som stadig skjærer smertefullt gjennom tåken.

les også

Verdens best betalte kvinnelige skuespillere tjener mindre enn tiende best betalte mann

«Sharp Objects» starter mørkt og blir bare dystrere. Atmosfæren spiller hovedrollen ved siden av Adams, og det gjør de begge mesterlig.

Mer om hvor du kan se «Sharp Objects»

SJOKK: Det var store sjokk gjennom hele sesong 2 av «Handmaid’s Tale». Her Elisabeth Moss som June / Offred i episode 12. Foto: George Kraychyk / Hulu / HBO Nordic

VG:s terninger viser 5 prikker

3. «The Handmaid’s Tale» sesong 2, HBO Nordic

Oppfølgersesongen av serien som VG kåret til årets beste i fjor, går videre fra Margaret Atwoods bok og befestet rollen som en av verdens mest aktuelle fiksjonsserier. Vår anmelder beskrev det slik: «Mørket, brutaliteten, opplevelsen av maktesløshet er like til stede som sist.

les også

TV-kommentar: Velsignet være kampen

Det er en serie man får fysisk vondt langt i sjelen av følge med på. Den er som et ulykkessted i sakte film, der man ikke orker å se og ikke klarer å la være.»

Mer info: «The Handmaid's Tale»

DYKTIG: Carey Mulligan som DI Kip Glaspie. Foto: Fabio Affuso/Netflix

4. «Collateral», Netflix

En opplagt Carey Mulligan har hovedrollen som etterforsker Kip Glaspie. Hun får drapet på et pizzabud i hendene og må nøste opp mysteriet som ser ut til å ha tråder til både menneskesmugling, politikk og militæret. Ytterst spennende og elegant samling av tilfeldigheter – eller er det det? En av de mest vellykkede krimdramaene i år.

Les om «Collateral» i VGs TV-guide.

SEX OG DRAP: Hugh Grant har rollen som Jeremy Thorpe og Ben Whishaw spiller Norman Scott. Foto: BBC/Blueprint Television Ltd/ Sony

VG:s terninger viser 5 prikker

5. «Ein engelsk skandale», NRK

Beviset på at sexskandaler i politikken var morsommere før. En såpass spinnvill serie at man skulle tro det var ren oppspinn - men dette er en friskt aktuell serie basert på en virkelig historie som utspilte seg i England på 60- og 70-tallet.

les også

Stor strømmeguide: Påskens beste TV-tips

Pluss content

Rosinen i tabloidpølsa, Hugh Grant som en leken elegant Jeremy Thorpe, og Ben Whishaw som flamboyante Norman Scott gjør «Ein engelsk skandale» til en både brutal og morsom øvelse. Den er absurd, sprudlende og dypt tragisk.

Mer om «Ein engelsk skandale» i TV-guiden

BAR I BADET: Det blir beruselse i badet når Patrick Melrose sjekker inn på suite i New York. Foto: Ollie Upton/ Sky / HBO

VG:s terninger viser 5 prikker

6. «Patrick Melrose», HBO Nordic

Vellykket filmatisering av et vanskelig, veldig verbalt litterært forelegg. «Patrick Melrose» er TV-versjonen av bøkene om nevnte mann skrevet av Edward St. Aubyn – bøker delvis basert på hans egne traumer.

les også

De 20 beste seriene i 2016

Benedict Cumberbatch ikke bare bærer, men sjonglerer og spinner rollen som den høytfungerende skakkjørte rikingen som er nær ved å slukes av sin mørke hemmelighet. Han er stjernen i dette suggerende universet der han når som helst kan vippe over og dra oss inn i et sort hull. Selv om britiske dekandense ikke skulle være din te-kopp, må du faktisk sette deg ned og nyte denne.

Her kan du finne «Patrick Melrose»

UNGE: Elisa Del Genio som unge Elena og Ludovica Nasti som unge Lila i «My Brilliant Friend». Foto: Eduardo Castaldo/ HBO

VG:s terninger viser 6 prikker

7. «My Brilliant Friend», HBO Nordic

VGs anmelder dro fram 6-eren på terningen og mener TV-versjonen av Elena Ferrantes «Mi briljante venninne» er nok et bevis på at HBO er verdensmester i å gjøre bøker til enda bedre film.

les også

Slik fikk norske Elisa (11) rollen som Elena i HBO-serien «My brilliant friend»

Beskrevet som en serie «som til de grader klarer å formidle et lite nabolag som et helt samfunn, og et vennskap som to identiske, men likevel fullstendig forskjellige liv».

Se også VGs nye TV-guide: «My Brilliant Friend»

UMAKE PAR: Anders Baasmo Christiansen og MyAnna Burgin spiller et par på blind date. Foto: Viafilm/NRK

VG:s terninger viser 5 prikker

8. «En natt», NRK

En egentlig helt idiotisk idé, ifølge vår anmelder: Minutt for minutt-sending om en blind date i et sommerlig Oslo som sakte går mindre og mindre til helvete. Anders Baasmo Christiansen og MyAnna Buring gjør store prestasjoner i et imponerende opplegg fra folkene bak «Dag».

Informasjon om «En natt»

FAMILIE: Dette bildet er fra sesong 1: Stående f.v.: Suzanne Goldstein (Hedda Rehnberg), Peter Löwander (Adam Lundgren), Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist). Sittende f.v.: Nina Löwander (Hedda Stiernstedt), Helga Löwander (Suzanne Reuter). Foto: Johan Paulin/SVT

9. «Vår tid er nå» sesong 2, SVT og NRK

I sjangeren «kvalitetssåpe-slektskrønike» er svenske «Vår tid är nu» en perle. Sesong 1 var som en periode-konfekteske fra 1945, og i sesong 2 er vi kommet til 50-tallet, og danske Sofie Gråbøl er med i miksen. Sagaen om familien Löwander fortsetter å fascinere.

Se guide om «Vår tid er nå»

FAMILIE: Mandy Moore, Mackenzie Hancsicsak, Milo Ventimiglia, Parker Bates og Lonnie Chavis i sesong 1 av «This Is Us». Foto: Ron Batzdorff / NBC Universal

10. «This Is Us» sesong 2 og 3, Apple TV (amerikansk) eller Amazon Prime

I samme sjanger som ovennevnte, skinner «This Is Us» som en rørende stjerne. Det er serien undertegnede har grått mest av de siste årene - men også ledd av. Serien følger medlemmene i en svært broket familie over flere tiår og hopper fram og tilbake i tid for å avsløre stadig nye hemmeligheter. De videre sesongene holder samme høye kvalitet.

Her kan du finne episoder av «This Is Us»

SISTE RUNDE: Sofia Helin som Saga Norén i siste kapittel i den nordiske krimsuksessen. Foto: Jens Juncker / Filmlance International AB

VG:s terninger viser 5 prikker

11. «Broen» sesong 4, NRK

Alle gode ting skal ha en slutt. Det går ikke alltid like bra, men slutten på Sagas saga holder høy kvalitet. VGs anmelder kalte den «En god nytenkning rundt en av Nordens mest ikoniske populærkulturelle figurer de siste årene.»

Les om «Broen» i vår nye TV-guide

TYSK: Begravelse etter 1. mai-dødsfallene. Foto: Sky Atlantic / NRK

12. «Babylon Berlin» sesong 1 , NRK

Denne serien om Berlin på 20-tallet er fra 2017, men kom ikke på NRK før i år. Vår anmelder mener den hadde toppet på grunn av scenografien alene, men at den «heldigvis er langt mer enn bare det».

Her kan du finne «Babylon Berlin»

DRAMA: Kim Carrey som Jeff Pickles og Cole Allen som Will i «Kidding». Foto: Erica Parise / SHOWTIME

13. «Kidding», HBO Nordic

Denne dramakomedien har noe av det samme melankolske preget som forrige samarbeid mellom Jim Carrey og regissør Michel Gondry, «Evig solskinn i et plettfritt sinn» (2004). Ifølge vår anmelder er Carrey her overbevisende og fantastisk tilbake «i en tungsindig resignasjon over livets utilstrekkelighet i motbakke. Bekmørkt, gladtrist og tungsindig sterkt.»

Mer om «Kidding»

KOLLEGER: Richard Madden som David Budd og Keeley Hawes som innenriksminsiter Julia Montague. Foto: World Productions/Netflix

14. «Bodyguard», Netflix

Nei, denne serien har ingenting med hverken Whitney Houston eller Kevin Costner å gjøre. Men Keeley Hawes er en fremadstormende politiker den PTS-rammede ekssoldaten Richard Maddens rollefigur blir satt til å vokte. Det ender med både blodsprut, sex og traumer. Og underveis vet man selvsagt ikke hvem man kan stole på.

Finn serien «Bodyguard»

SEX OG DOP: Gary Carr og Emily Meade i sesong 2 av «The Deuce» Foto: Paul Schiraldi /HBO

15. «The Deuce» sesong 2, HBO Nordic

VGs anmelder mener sesong 2 er hakket bedre enn sesong 1 - og han likte den også. «The Deuce» handler om menneskene som frivillig eller ei befinner seg i storbyens mest syndige pøl: delen av 42nd street som møter Times Square. Samarbeidet mellom David Simon og George Pelecano kalles «deres skjønneste og mest vellykkede nedbrekk av menneskelige primærfarger siden «The Wire».

Mer informasjon om «The Deuce»

DRONNING: Angel (Indya Moore) gjør sin beste versjon av kjole og septer. Foto: HBO Nordic

VG:s terninger viser 5 prikker

16. «Pose», HBO Nordic

Denne ekstravagante serien fra Ryan Murphy handler om bli respektert for den vi er, det vi gjør, og de valgene vi tar og ikke tar. Utgangspunktet er ballroom-miljøet i New York på åttitallet og er ifølge VGs anmelder inderlig aktuell.

VGs nye TV-guide om «Pose»

SAMARBEIDER: Ambrose blir spurt av Heather Novack om å hjelpe henne med en lokal drapssak. Foto: USA Network / Episodic

17. «The Sinner» sesong 2, (var tilgjengelig på NRK TV da denne teksten ble skrevet)

Undertegnede mener sesong 2 er bedre enn den første sesongen der Jessica Biel var «stjernedrivkraften». Bill Pullman er tilbake som etterforsker Harry Ambrose, som også her må grave i fortiden og forsøke å finne ut av hva som lurer under overflaten av tilsynelatende opplagt drap. En mystisk sekt og et skremt barn er også med i miksen.

Informasjon om hvor man kan finne «The Sinner»

MYSTISK: Elizabeth Reaser som Shirley Crain. Foto: Steve Dietl/Netflix

18. «The Haunting of Hill House», Netflix
Også Netflix kan lage sterke serier basert på bøker. Denne, som mer brygger på Shirley Jacksons 1959-roman enn gjenskaper den, gjør at man nesten føler seg tilbake til da man var liten og livredd for både mørket, rare lyder om natten og skumle hus generelt.

Les mer om «The Haunting of Hill House» i VGs nye TV-guide:

STJERNER: Jonah Hill og Emma Stone i amerikanske«Maniac». Foto: Michele K. Short / Netflix

VG:s terninger viser 5 prikker

19. «Maniac», Netflix

Ikke alle syntes denne norskbaserte galskapen var like genial. Snarere tvert i mot; sjelden har vel en TV-serie splittet kritikerne så mye.

les også

Espen P. A. Lervaag skal på TV-innspilling i USA: – Har kjempet mot alt og alle

VGs anmelder mener man må se på kommende Bond-regissør Cary Joji Fukunaga sitt parallelle åttitallsunivers som en lang film: «En veldig rar film som lener seg mye mot David Lynch og Terrry Gilliam. Og da blir det genialt snålt.»

Her kan du finne mer info om «Maniac»

NY DOKTOR: Maude Garrett, Jodie Whittaker, Chris Chibnall og Matt Strevens på en «Doctor Who»-pressekonferanse i New York i oktober. Foto: Andrew Toth / GETTY IMAGES / AFP

20. «Doctor Who» sesong 11, BBC
Ny showrunner, og - gisp - kvinnelig reinkarnasjon av Doktoren. Den nye doktoren Jodie Whittaker og showrunner Chris Chibnall har gitt en både morsommere og mer spennende Tidsherre (begge tidligere mest kjent fra «Broadchurch»). Og plutselig er «Doctor Who» nesten like gøy som da David Tennant (også «Broadchurch») var Doktor.

Les også om «Doctor Who» i VGs nye TV-guide

Mer om

 1. TV-serier
 2. HBO
 3. NRK
 4. Netflix

Flere artikler

 1. 120 TV-tips i coronakrisen

 2. Pluss content

  26 serier du kan binge i hjemmekarantene

 3. Fem grunner til at «Never Have I Ever» hylles

 4. Bitter bismak for «Farmen»-vinneren Tonje: – Jeg vet at Kjetil lyver

 5. VG-satire satte sinnene i kok

Fra andre aviser

 1. Vil lage besøksgård med dyr og flytte Barratt Due musikkinstitutt inn på Marienlyst

  Aftenposten
 2. Denne byråkraten er din nye favorittspion

  Aftenposten
 3. De afrikanske kvinnene er glemt. Men ikke Sports-Norge.

  Aftenposten
 4. Serieprat: Er flere sexpartnere løsningen for å sikre et langt og lykkelig ekteskap?

  Aftenposten
 5. Filmanmeldelse: Ikke la små barn se Netflix’ «Mowgli» alene

  Aftenposten
 6. Spania holdt på å gi Norge kjempehjelp i EM. Så sviktet de.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no