Dette årtusenets mest sette dramaserie på norsk TV

SKUESPILLERTROPPEN: F.v.: Tobias Santelmann, Endre Ellefsen, Ole Christoffer Ertvaag, Benjamin Helstad, Mads Sjøgård Pettersen, Eirik Evjen, Christian Rubeck, Rolf Kristian Larsen, Audun Sandem, Frank Kjosås og Torstein Bjørklund. De fyller henholdsvis rollene som Rønneberg, Storhaug, Strømsheim, Poulsson, Kayser, Idland, Helberg, Skinnarland, Haugland, Haukelid, Kjelstru. Foto:Filmkameratene As/robert Holand Dreier, Filmkameratene AS/Robert Holand,

Over 1,7 millioner har sett «Tungtvannet»

«Kampen om tungtvannet» har knust seerrekorden til «Himmelblå».

Artikkelen er over fem år gammel

NRKs tall viser at den første dobbeltepisoden av «Kampen om tungtvannet» totalt er sett av 1,7 millioner TV-seere. Da er repriser og nett-TV inkludert.

– Hvis man bare skal gå ut fra de offisielle målingene, som kun innebærer den opprinnelige sendingen og opptak, ligger tallet for dobbeltepisoden på 1.338.000 seere, opplyser Håkon Lund Sørensen i NRKs analyseavdeling til VG.

Dermed har dramaserien sneket seg forbi NRKs egen «Himmelblå» fra 2008, som har hatt rekorden til nå med 1.328.000 seere.

– Norge har ikke hatt høyere dramatall i dette årtusenet. Før år 2000 ble TV målt litt annerledes, og det blir derfor vanskelig å sammenligne med, mener Sørensen.

PÅ VIDDA: De norske sabotørene planlegger sabotasjeaksjonen mot Hydros anlegg på Vemork: Rønneberg, Kjelstrup, Helberg, Poulsson, Kayser, Strømsheim (Tobias Santelmann, Torstein Bjørklund, Christian Rubeck, Benjamin Helstad, Audun Sandem, Mads Sjøgård Pettersen, Ole Christoffer Ertvaag.) Foto:Filmkameratene As/robert Holand Dreier, Filmkameratene AS/Robert Holand,

Episode tre av «Kampen om tungtvannet» ligger også an til å havne høyt. Først neste mandag blir det klart hvor den plasserer seg.

– Den er oppe i 1,4 millioner totalt nå – alt inkludert, opplyser Sørensen.

Han synes det er spesielt stas at TV-rekorden kommer i en tid hvor det er mye snakk om at det TV-mediet står svakt.

– Det prates mye om at TV-seing forflyttes til nye plattformer, så er det gøy å se at en så god serie som dette gjør at mange samler seg rundt det tradisjonelle TV-mediet. Det er imponerende at en rekord blir slått i dag – med det mediesamfunnet vi befinner oss i.

- Nøkkelen til suksessen

Den første dobbeltepisoden samlet 1.259.000 seere da den hadde premiere. Uken etter lot 1.239.000 seere seg friste av fortsettelsen.

– Det er kjempebra at den holdt seg så godt. På mandag vet vi enda mer om hvordan den står seg. Vanligvis er det et frafall fra premieren til de neste episodene, men det var ikke tilfellet her. Vi ser også at serien scorer godt i alle aldersgrupper. Det er vel noe av nøkkelen til suksessen – den har bred appell.

VGs anmelder ga serien terningkast 5.

«Kampen om tungtvannet» har et budsjett på om lag 70 millioner kroner. Foruten den mest kjente tungtvann-aksjonen i Vemork, natt til 28. februar 1943, tar serien for seg det intense spillet mellom tyskerne og de allierte når det gjaldt utviklingen av atombomben.

Den fem måneder lange innspillingen fant sted i Tsjekkia, Oslo og i Rjukan-distriktet. Et internasjonalt team av skuespillere har sentrale roller.

Serien er allerede solgt til en rekke land, deriblant USA.

LES OGSÅ:Tatt av snøskred under innspillingen

«Kampen om tungtvannet» har totalt seks episoder. Det gjenstår altså tre.

DISKUTER: Hvorfor tror du «Kampen om tungtvannet» er så populær? Diskuter i kommentarfeltet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder